Avrupa Üniversiteleri ile SELENE Projesi Stratejik Misyon Belgesi İmzalandı

Ankara Üniversitesinin de ortakları arasında yer aldığı SELENE Avrupa Üniversitesi Projesi’nin Misyon Strateji Belgesi, Belçika’nın başkenti Brüksel’de, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve proje ortağı üniversitelerin temsilcilerinin katılımıyla imzalandı.

“AB Yeşil Mutabakatı” ve “Tek Sağlık” çerçevesinde iklim ve çevre alanında eğitim ve araştırma alt yapısını sürdürülebilir hedeflerle birleştiren uluslararası ve disiplinler arası bir üniversite ittifakı olan SELENE Konsorsiyumu, imza törenini, Krakow Tarım Üniversitesinin Brüksel’deki ofisinde gerçekleştirdi.

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Begüm Yurdakök Dikmen, toplantıda yaptığı sunumda SELENE Projesinin Ankara Üniversitesi ile ilişkili boyutunu anlattı. Proje ortağı üniversitelerin iş paketi sunumlarının ardından SELENE Projesi Stratejik Misyon Belgesi’nin imzaları atıldı.

Brüksel Büyükelçiliği ve NATO Daimî Temsilciliğine Ziyaret

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, imza töreninin ardından, Diş Hekimliği Fakültesi ve Araştırma Dekanı Prof. Dr. Kaan Orhan, Avrupa Birliği Eğitim Programları Kurumsal Koordinatörü ve Avrupa Birliği Projeleri Ofisi Sorumlusu Dr. Cafer Yıldırım ve Rektör Danışmanı Öğr. Gör. Ümmet Artuç ile birlikte, Türkiye’nin Brüksel Büyükelçisi Bekir Uysal’ı ziyaret etti.

Rektör Ünüvar, heyetin Brüksel temasları hakkında bilgi verdiği Büyükelçi Uysal’a, nazik ev sahipliğinden dolayı teşekkür etti.

Ünüvar, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olan Uysal’a, üniversite rozeti ile öğrencilik yıllarına ait çerçeveletilmiş Transkript Belgesini takdim etti.

Heyet, Türkiye’nin NATO Daimî Temsilcisi Büyükelçi Levent Gümrükçü’ye de ziyarette bulundu.

Rektör Ünüvar ve beraberindeki heyet, burada, NATO Uzmanı Kübra Edibe Ermin ve Dr. Eyüp Turmuş ile bir araya gelerek, NATO’nun üniversitelere yönelik projeleri ve öğrenci stajları hakkında bilgi aldı. Görüşmede, NATO üyesi devletler ile ortak ülkeler arasında bilimsel araştırma, teknolojik yenilik ve bilgi alışverişine dayalı diyaloğu ve pratik iş birliğini teşvik eden Barış ve Güvenlik İçin Bilim (SPS) Programı kapsamında yapılabilecek iş birlikleri değerlendirildi.

Ünüvar, Brüksel Temaslarını TRT ve AA’ya Değerlendirdi

Ankara Üniversitesi heyeti, Brüksel’de TRT Temsilcisi Mustafa Seçen ve Anadolu Ajansı Temsilcisi Nazlı Yüzbaşıoğlu’nu da ziyaret ederek, temasları hakkında bilgi verdi. Rektör Ünüvar, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisansına devam eden Anadolu Ajansı Brüksel Temsilcisi Nazlı Yüzbaşıoğlu’na, üniversite rozeti hediye etti.

Rektör Ünüvar, TRT ve Anadolu Ajansına verdiği röportajda, Ankara Üniversitesinin uluslararasılaşma faaliyetlerini anlattı.

Ankara Üniversitesinin Avrupa’da Akademik İş Birliği Artıyor

Ankara Üniversitesinin fen, mühendislik, sosyal bilimler ve sağlık alanında Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden birisi olduğuna dikkat çeken Ünüvar, “Ankara Üniversitesi olarak güçlü akademik altyapımızla birlikte Avrupa Birliği projelerine çok önemli katılımlar sağlıyoruz” dedi.

Ankara Üniversitesi heyeti olarak, Avrupa’nın önemli üniversiteleriyle yürüttükleri proje için Brüksel’de olduklarını ifade eden Ünüvar, Fransa, Almanya, İspanya, İtalya, Polonya, Hollanda, Slovakya ve Bulgaristan gibi ülkelerden üniversite rektörleri ile SELENE Projesi’nin Misyon Strateji Belgesi’ni imzaladıklarını kaydetti.

SELENE Konsorsiyumu’nun Avrupa üniversiteleri tarafından oluşturulan, “AB Yeşil Mutabakatı” ve “Tek Sağlık” çerçevesinde iklim ve çevre alanında eğitim ve araştırma altyapısını sürdürülebilir hedeflerle birleştiren uluslararası ve disiplinler arası bir üniversite ittifak olduğunu anlatan Ünüvar, bunun özellikle Tek Sağlık, tıp, veterinerlik ve sağlığın diğer alanlarına bütüncül bir bakış ortaya koyan önemli bir proje olduğunu anlattı.

Ünüvar, Belçika’daki temasları kapsamında Türkiye’nin Brüksel Büyükelçisi Bekir Uysal, AB Daimî Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı, NATO Daimî Temsilcisi Büyükelçi Levent Gümrükçü ile de ayrı ayrı görüştüklerini, TOBB Brüksel Ofisini de ziyaret ettiklerini kaydetti.

Erasmus Student Program Ofisine de gittiklerini belirten Ünüvar, “Erasmus ile ilgili bundan sonraki süreçte yapacağımız iş birliklerini ve atacağımız adımları konuşma fırsatı oldu” ifadesini kullandı.

Ünüvar, “Ankara Üniversitesi, Erasmus programlarını Türkiye’de en fazla uygulayan üniversitelerden birisi. Ankara Üniversitesi gerek öğrenci gerek akademisyen değişimiyle gerçekten önemli adımlar atıyor” diye konuştu.

İnovasyon ve iş birliği konusunda Avrupa’daki değişik ülkelerdeki akademisyenleri Yeşil Mutabakat, Ufuk Avrupa, Dijital Avrupa, Marie Curie, Jean Monnet ve Dayanışma Ağı gibi programlarda Ankara Üniversitesi ile iş birliğine davet ettiklerini anlatan Ünüvar, şöyle devam etti:

“Ankara Üniversitesinin gerek Brüksel ile gerek AB ile yakın bir teması olacak. Türkiye’nin AB ile ilgili bir süreci var. O süreçte Ankara Üniversitesinin hangi adımları atabileceğini de konuştuk. Ankara Üniversitesi olarak bizde Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi var. Bu, AB’nin Avrupa Topluluğu olduğu dönemde kurulmuş bir araştırma ve uygulama merkezi ve merkezimiz vasıtasıyla da AB sürecinde neler yapabileceğimiz konusunda istişaremiz oldu.”

Ünüvar, Marie Curie, Dayanışma Ağı, SELENE Projesi, Jean Monnet programı kapsamında özellikle inovasyon, yapay zekâ ve teknoloji ağırlıklı alanlarda akademisyenlerle bahar aylarında Brüksel’e gelerek ilgili AB kuruluşlarının temsilcileri ve akademisyenlerle toplantılar yapmayı planladıklarını da anlattı.

 

 

https://x.com/AnkaraUni/status/1750191646094901686?t=soo4LJ-sC7w6I_N5r9P7Eg&s=35

 

Diğer

tümünü görüntüle