Avrupa’dan Gelen Türkoloji Öğrencileri, YTB Bursuyla Ankara Üniversitesinde Türkçelerini Geliştiriyor

Ankara Üniversitesi ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) birlikte düzenlediği yaz okulu için Avrupa’nın farklı ülkelerinden gelen Türkoloji öğrencileri, bir yandan Türkçelerini geliştirirken bir yandan da Türk kültürünü yakından tanıma fırsatı buluyor.

Ankara Üniversitesi ile YTB arasında geçtiğimiz yıl imzalanan protokol kapsamında bu yaz Ankara Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) bünyesinde “Türkoloji Yaz Okulu” açıldı.

Temmuz ve Eylül ayları arasında devam edecek programa bu yıl Polonya, Litvanya, Çek Cumhuriyeti, Sırbistan ve Hırvatistan’da Türkoloji okuyan 138 üniversite öğrencisi katıldı. Türkçe seviyelerine göre 4 ayrı gruba ayrılan öğrenciler, Türkçe dil eğitiminin ötesinde; Türkçenin tipolojisi, yazım kuralları, sözcük bilgisi, Türkçenin tarihsel gelişimi, Türk yazar ve metin incelemesi, Türk edebiyatının giriş konuları gibi akademik anlamda da pek çok bilgiyle donatılıyor. Öğrenciler, program kapsamında düzenlenen çeşitli gezi ve kültürel etkinliklere katılarak, Türk kültürünü tanıma fırsatı yakalıyor.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve YTB Başkanı Abdullah Eren, “Türkoloji Yaz Okulu” öğrencileri ile Rektörlük 100. Yıl Salonu’nda düzenlenen programda bir araya geldi.

“Öğrencilerin Buradan Çok Güzel Duygularla Ayrılacağı Kanaatindeyim”

Rektör Ünüvar, Avrupa’nın dört bir tarafından Türkiye’ye gelen öğrencilerin Türkçe etrafında buluşmasından büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Türkçelerini geliştirmek için gelen öğrencilerin, buradan çok güzel duygularla ayrılacaklarını ve burada yaşadıkları güzellikleri ülkelerine döndüklerinde yakınlarına ve arkadaşlarına anlatacaklarını ifade eden Ünüvar, “Ben Türkoloji okuyan arkadaşlarımızın Türkçelerini geliştirmek amacıyla buraya geldiklerini zannediyordum ama gördüm ki onlar Türkçeden ziyade Türkiye’yi öğrenmeye gayret etmişler. Ve buradan da çok güzel duygularla ayrılacakları kanaatindeyim” dedi.

“Hem Türkçe Öğreniyorsunuz Hem de Türkiye’nin Birer Gönüllüsü Oluyorsunuz”

YTB Başkanı Abdullah Eren ise, Türkoloji’nin Türkiye’nin diğer ülkelerle ilişkilerini geliştirmesi için önemli bir araç olduğuna dikkat çekerek, “Sizler aslında hem Türkoloji öğrencisi olarak Türkçe öğreniyorsunuz hem de Türkiye’nin birer gönüllüsü oluyorsunuz. Bu programı da sizlerle ilişkilerimizi geliştirmek ve sizleri daha iyi tanımak için kurguladık” ifadelerini kullandı.

Öğrencileri, üniversite hayatlarını bitirdikten sonra da Türkiye’ye davet eden Eren, “İnşallah biz bu yaz okulunu ısrarlı bir şekilde devam ettirirsek eminim ilerleyen yıllarda dünyanın çok farklı yerlerinden Türkoloji öğrencileri Türkiye’ye gelmek isteyecek. Belki yaz okulu kapasitemizi yetiremeyeceğiz ama önemli olan Türkçe yaygınlaşsın; Türkçeyi bilen, konuşan insanların sayısı artsın. Biz de Türkçe üzerinden ülkelerimiz arasındaki ilişkilere katkı sağlayalım” diye konuştu.

Ankara Üniversitesi TÖMER Müdürü Prof. Dr. Timur Gültekin de “Türkoloji Yaz Okulu” programı ile Türkçe dil eğitiminin yanı sıra özellikle sosyal aktiviteler, geziler, sınıf içi ve sınıf dışı etkinlikler ile kültürel etkileşim sağlamasının ve Türk kültürünün tanıtılmasının amaçlandığını kaydetti.

Öğrenciler Deneyimlerini Türkçe Anlattı

Programda bazı öğrenciler, Türkçe teşekkür konuşması yaparak, eğitim programıyla ilgili düşüncelerini dile getirdi.

Litvanya’dan eğitime katılan Vykınta Bareıkyte, Türk yemeklerini sevdiğini, en çok Adana kebabını beğendiğini ifade ederken, “Hamamönü, Ankara Kalesi ve Anıtkabir’i çok beğendim. Bu süre zarfında Eskişehir ve Kapadokya’yı da gezdim ama diğer şehirleri de çok merak ediyorum. Fırsat olursa tekrar gelmek isterim. Bol bol konuşma pratiği yaptık, yeni kelimeler öğrendim. Keşke Türkiye’de daha uzun kalabilseydim” ifadelerini kullandı.

Sırbistan’dan gelen Mladen Mladenovic de fakültesine Ankara Üniversitesi TÖMER’de yaz okulu olacağı haberi geldiğinde bu fırsatı kaçırmak istemediğini belirterek, “Burada hepimiz kendimizi evimizde gibi hissediyoruz” diye konuştu.

Polonya’dan Olıwıa Pawlık ise, yaz okulunda Türk dili ve kültürü hakkında yeni bilgiler öğrendiğini ve birçok yeni arkadaş edindiğini söyledi.

Hırvatistan’dan Laura Kufrin de derslerin çok eğlenceli geçtiğini dile getirdi. Bu programın kendileri için harika bir anı olacağına inandığını ifade eden Kufrin, kendilerine bu imkânı sağlayan Ankara Üniversitesine, TÖMER’e ve YTB’ye teşekkür etti.

Konuşma yapan öğrencilere günün anısına plaket verilirken, program anı fotoğrafı çektirilmesiyle sona erdi.