Azerbaycan Yüksek Mahkemesi Başkanı Karimov’dan Ankara Üniversitesine Ziyaret

Azerbaycan Yüksek Mahkemesi Başkanı İnam Karimov ve beraberindeki heyet, Ankara Üniversitesine ziyarette bulundu.

Yargıtay Genel Sekreteri Fevzi Yıldırım’ın da eşlik ettiği Karimov ve beraberindeki Yüksek Mahkeme heyeti, Senato Salonu’nda üniversite yönetimiyle bir araya geldi.

Karimov, hukuk alanında büyük nüfuza sahip Ankara Üniversitesinde bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

Türkiye’nin de Azerbaycan’ın da diğer bütün devletlerin de hukuk alanındaki kaygısının, isteğinin profesyonel, yüksek değerlere malik hakimlere sahip olmak olduğunu belirten Karimov, “Böyle hakimlere sahip olmanın birinci garantisi, onların düzgün üniversitelerde eğitim almasıdır” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1925 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinin açılış merasimine bizzat katılmasının, bu fakültenin büyük değerler üzerine kurulduğunu haber verdiğini aktaran Karimov, “Elbette ki biz de Türkiye üniversitelerinin hukuk alanında elde ettiği tecrübelerden, onların potansiyelinden istifade etmeye çalıyoruz” diye konuştu.

Türkiye’deki üniversitelerin Azerbaycan üniversiteleriyle çok iyi ilişkileri bulunduğunu vurgulayan Karimov, şunları söyledi:

“Biz biliyoruz ki 20 binin üzerinde Azerbaycanlı öğrenci Türkiye’de eğitim alıyor. Bunun da ekseriyeti hukuk fakültesinde eğitim alıyor. Bizim de değerli profesörlerimiz, hocalarımız, Türk üniversitelerinde talebelerimize eğitim veriyorlar. Biz bu potansiyelden elbette ki istifade etmeliyiz.”

Karimov, bundan sonraki süreçte Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesine daha fazla Azerbaycanlı öğrencinin kabul edilmesi talebinde bulundu.

“Bu Ziyareti, Hukuk Fakültemizin Gücüne Güç Katan Bir Eylem Olarak Görüyoruz”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da sözlerine, Azerbaycan Yüksek Mahkemesi Başkanı İnam Karimov ve heyetinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı.

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki tarihi, kültürel, dil, din, ırk, hedef, sevinç ve üzüntü birlikteliğinin aşikâr olduğunu kaydeden Ünüvar, “Yüzyıllara dayanan kardeşlik hukukumuz her türlü takdirin üzerindedir. Bugün dost ve kardeş Azerbaycan’ımızın Yüksek Mahkeme Başkanı’nın bizi ziyareti son derece memnun etmiştir” ifadelerini kullandı.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinin, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, bizzat o fakülteyi kurmaktan duyduğu saadeti başka hiçbir teşebbüste duymadığını ifade edecek kadar önemsediği bir kurum olduğunu vurgulayan Ünüvar, “Dolayısıyla Türkiye’nin bugün sahip olduğu yüksek adalet ve hukuk sistemine ulaşmasında Ankara Üniversitesinden yetişen hukukçuların çok önemli rolü vardır. Pek çok yüksek yargı başkanı Ankara Üniversitesi mezunudur. Bundan da gurur duyuyoruz. Şu anda birçok yargı mensubunun Ankara Üniversitesi mezunu olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla Ankara Üniversitesi hukuk alanında da Türkiye’ye hizmet etmiş önemli bir üniversitedir. Bu fakültenin Ankara Üniversitesi bünyesinde bulunması Ankara Üniversitesine büyük bir güç atfetmektedir. Bu ziyareti de Hukuk Fakültemizin gücüne güç katan bir eylem olarak görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Ankara Üniversitesi olarak Azerbaycan’ın pek çok üniversitesiyle çok yakın bir iş birliği ve irtibat halinde olduklarını belirten Ünüvar, şöyle devam etti:

“Her türlü imkânımızı Azerbaycan’daki farklı kurumlara sunmaktan büyük onur ve gurur duyuyoruz. Pek çok farklı üniversitemizle iş birliklerimiz devam ediyor. Dolayısıyla bir ülkenin imkânını öbür ülkenin ihtiyacına sunma politikamızı biz eğitim kurumu olarak herhangi bir taviz vermeden uyguluyoruz. Bunu da kendimiz için çok önemli ve şerefli bir görev olarak addediyoruz. Çünkü Azerbaycan için attığımız her olumlu adımın aslında Türk dünyası için atılan bir olumlu adım olduğunu da biliyor ve bunun bilinciyle hareket ediyoruz.”

Ankara Üniversitesi mezunu olan Azerbaycan Yüksek Mahkemesi İdari Dairesi Başkanı Khagani Mammadov ise, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesiyle çok daha yakın bir iş birliği kurmak istediklerini kaydetti.

Yargıtay Genel Sekreteri Fevzi Yıldırım da Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinin marka değerine işaret ederek, “Ben buradaki konuşmalardan anlıyorum ki Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi artık sadece Türkiye’ye hukukçu yetiştirmiyor, yine kardeş Azerbaycan için de çok kıymetli hukukçular yetiştiriyor. Bu ilişkiyi Yüksek Mahkeme Başkanımız ve değerli heyeti daha da artırmayı hedefliyor” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Yüksek Mahkemesi Başkanı Karimov, görüşme sonrası Ankara Üniversitesi Şeref Defteri’ni imzaladı.

Karimov ve beraberindeki heyet, hediye takdimi ve anı fotoğrafı çektirilmesinin ardından, Azerbaycan Milli Lideri Haydar Aliyev tarafından 16 Mart 2001 tarihinde Rektörlük girişine dikilen mavi ladin ağacının altında oluşturulan ve daha önce Şuşa toprağının bırakıldığı kaidedeki bir bölüme Sabirabad şehrinden getirilen toprağı bıraktı.