Aziz Sancar Ödülü Prof. Dr. Taner Demirer’e Verildi

Nobel Ödüllü bilim insanımız Prof. Aziz Sancar adına düzenlenen Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) ödülü, kök hücrenin kansere karşı kullanımı konusunda yaptığı uluslararası üstün nitelikli çalışmaları ve yayınları nedeniyle Üniversitemiz Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Demirer’e verildi. Ülkemizi yurt dışında da bilimsel platformlarda temsili nedeniyle “Yaşam Boyu Bilime Katkı” ödülünü kazanan Prof. Dr. Taner Demirer’e ödülü, 30 Ekim 2020 tarihinde İstanbul’da düzenlenen törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Pek çok bilim platformunda görev alan Taner hocamız, daha önce de kendisine başka ödülleri de tevdî ettiğimiz, kanser alanındaki çalışmalarını yakından bildiğimiz, ülkemizin gururu bilim insanlarından biridir. Aziz Sancar, Mardin’den çıkıp, Amerika’da bilim basamaklarını tırmanmıştır. Taner hocamız da Yozgat’ tan çıkıp ülkemizdeki eğitiminin ardından kendini yurt dışında yetiştirmiş, 33 yıldır da hizmetlerine ülkemizde devam eden bir değerimizdir. İnşallah hocamızın birikiminden daha çok faydalanacağız.”

Prof. Dr. Taner Demirer, 1984 yılında  Ankara Tıp Fakültesinden dönem üçüncüsü olarak mezun olmuş ve 1987-1997 yılları arasında 10 yıl süre ile ABD de eğitim görmüştür.  ABD de bulunduğu dönem içerisinde iç hastalıkları ihtisasını Wisconsin Tıp Fakültesinde, Tıbbi Onkoloji, Hematoloji ve Kemik İliği Transplantasyonu ihtisaslarını ise Washington Üniversitesine bağlı Fred Hutchinson Kanser Merkezinde yapmış ve kendisine bu enstitüde ‘Outstanding Clinical Research’ ödülü verilmiştir.  İç hastalıkaları ve Tıbbi onkolojide Amerikan Board sınavlarını geçen Dr. Demirer  ‘American Board of Internal Medicine’da diplomattır.   1998 yılında ülkemizde hematoloji alanında verilen ‘ROCHE Tıp Araştırma Ödülü’nü almıştır.  Dr. Demirer 2001-2007  yıllarında kısa adı EBMT (European Group for Blood and Marrow Transplantation) olan Avrupa Kemik İliği Transplantasyon Birliğinin Solid Tümör Grubu Başkanlığı ile  kısa adı FECS (Federation of European Cancer Societies) olan Avrupa Kanser Federasyonu konsey üyeliği görevlerini yürütmüştür. Dr. Demirer aynı zamanda Bone Marrow Transplantation  ve Journal of Hematotherapy & Stem Cell Research  gibi Hematoloji ve Onkoloji alanında  uluslararası düzeyde tanınmış  dergilerin editorial board’unda da danışman olarak görev yapmıştır. Dr. Demirer, ülkemizde Sağlık Bakanlığına bağlı ilk kemik iliği transplant merkezini Ekim 1999 da Ankara Numune Hastanesinde kurmuş ve Ekim 2001 yılına kadar bu ünitenin direktörlüğünü yapmıştır.   Ayrıca  Temmuz 2003 ve Mart 2015 tarihlerinde Istanbul da yapılan Avrupa Kemik İliği Transplantasyon Kongresinin Başkanlığını yapmıştır. Aynı zamanda TÜBA Kanser Çalışma Grubu başkanı ve Kök Hücre Çalışma Grubu üyesidir.

“2002 Yılı TÜBİTAK Bilim Ödülü”nü ve “2014 Yılı TBMM Onur Ödülü”nü de alan Prof. Dr. Taner Demirer, “Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Konsey Üyesi (2015-2018), Avrupa Bilimler Akademisi (EASA) Asli Üyesi ve Dünya Akademiler Birliği (IAP) Seçici Kurul Üyesi (2013-2016) olarak da görev yaptı.