BASIN DUYURUSU

07.08.2020 tarihli Takvim gazetesinde saat 20.02 itibariyle Sabah gazetesi muhabiri Hayrettin Şaşmaz mahreçli bir habere atıfta bulunulmuş ve “Yeni eğitim-öğretim yılı için kayıt koşullarını paylaşan Ankara Üniversitesi tuhaf bir madde ile dikkat çekti. Yabancı uyruklu öğrenciler için istenen belgeler arasında ‘başı açık ve sakalsız’ fotoğraf istenmesi skandal olarak yorumlandı.” başlığı altında asılsız ve gerçek dışı bilgilere yer verilmiştir.

Ucuz bir yöntemle kamuoyunu yanıltarak Üniversitemize yönelik olumsuz bir algı yaratmayı amaçladığı her hâlinden belli olan haberde talep edilen “fotoğraf”, 2011 yılından kalma ve o vakitler lisansüstü eğitim ve öğretim yönetmeliklerinde yer alan bir madde dolayısıyla ülkemizdeki tüm yükseköğretim kurumlarınca talep edilmiş bir belge olmasına karşılık, üzerinden dokuz yıl geçtiği hâlde, âdeta yeni bir haber gibi sunulmaya çalışılmıştır.

Üniversitemizin enstitülerinin, 2020-2021 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılında lisansüstü programlarına kayıt yaptırmaya hak kazanan adaylardan istenen belgeler, hâlihazırda ilgili akademik birimlerin resmî internet sayfalarında yayımlanmakta olup, bu duyurularda, yukarıdaki habere konu edilen türde bir bilgi bulunmamaktadır.

Kamuoyunda dolaşıma sokulan bu asılsız haber dolayısıyla, Üniversitemiz Sosyal Bilimler Enstitüsü’nce de bir duyuru yayımlanmış ve söz konusu bilgilerin geçerliği olmadığı, yabancı uyruklu adaylar için kurumun resmî sayfasında 17 Temmuz 2020 tarihinde Türkçe ve İngilizce olarak yayımlanan duyurunun geçerli olduğu vurgusu yapılarak, bu müdâhaleyi yapanlar hakkında gerekli yasal işlemlerin başlatılacağı bilgisi kamuoyuyla da paylaşılmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.