Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde Mezuniyet Coşkusu

Kuruluşunun 87. yıl dönümünü kutlayan Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi (DTCF), fakültenin kuruluş yıldönümünde yeni mezunlarını uğurladı.

22 Haziran 1935’te Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla kurulan, Ankara Üniversitesinin en köklü fakültelerinden DTCF, 82. dönem mezunları için görkemli bir mezuniyet töreni düzenledi.

Beşevler 10. Yıl Yerleşkesi Güneş Meydanı’ndaki törene, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, TİKA Başkanı Serkan Kayalar, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, rektör yardımcıları, dekanlar, enstitü ve meslek yüksekokulu müdürleri ile mezunların aileleri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan tören, Ankara Kulübü Derneğinin seğmen gösterisi ile devam etti.

“Adı Özel, Tarihi Özel, Binası Özel Bir Fakülte”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, DTCF’nin her yönüyle çok özel bir fakülte olduğunu söyledi. DTCF’nin, adı bizzat Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından verilmiş bir fakülte olduğunu belirten Ünüvar, “Türkiye’de çok fen ve edebiyat fakültesi var ama Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi bir tane. Adı çok özel, kuruluş tarihi çok özel, binası çok özel” dedi.

DTCF’nin mezunlarıyla da özel bir fakülte olduğunun altını çizen Ünüvar, “Afet İnan ve Halil İnalcık başta olmak üzere İlhan Başgöz, İlber Ortaylı, Sedat Veyis Örnek gibi Türk tarihinde, Türk edebiyatında çok önemli yerler edinmiş bilim adamları yetiştirdi. İnanıyorum ki bugün mezun edeceğimiz 900 kardeşimiz arasından da arkeolojide, sanatta, edebiyatta, tarihte, kültürde çok önemli eserlere imza atacak kardeşlerimiz muhakkak çıkacaktır” ifadelerini kullandı.

Ünüvar, konuşmasının sonunda, mezunları yürekten tebrik ettiğini belirterek, meslek hayatlarında başarılar diledi.

DTCF Dekanı Prof. Dr. Levent Kayapınar da Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından fakülte ismiyle kurulan Cumhuriyetin ilk yükseköğretim kurumu olan DTCF’nin bugün 82. dönem mezunlarını verdiğini dile getirdi.

Fakültenin 19 bölüm, 76 anabilim dalı, 2 sanat dalı ve 5 bilim dalı olmak 83 bilim, sanat ve anabilim dalında eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Kayapınar, bu yıl 44 lisans programında yaklaşık 900 mezun verildiğine dikkat çekti. Kayapınar, şöyle devam etti:

“Bugünkü mezunlarla fakültemizin kuruluşunun 87. yılında toplam mezun sayımız 52 binin üzerine çıkıyor. Mezunlarımız Türkiye’nin her bir köşesinde öğretmen, arkeolog, antropolog, filolog, tiyatro sanatçısı, edebiyatçı, kütüphaneci, tarihçi ve uzman olarak devletimize, milletimize hizmet ediyor. Fakültemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Hayatta en hakiki mürşit ilimdir’ düsturu doğrultusunda kültürümüzü ve değerlerimizi genç nesillere aktarıyorlar.”

Konuşmasında öğrencilere de seslenen Kayapınar, “Bu uğurda yetiştireceğiniz her insanın, yapacağınız her hizmetin kutsal olduğunu unutmayın. Vatana ve millete hizmette yolunuz açık olsun, mezuniyetiniz hayırlı olsun” dedi.

Konuşmaların ardından dereceye giren mezunlara belgeleri ve hediyeleri verildi. Daha sonra mezuniyet törenlerinin bir geleneği haline gelen güvercin uçurma seremonisi gerçekleştirildi.

Törende mezunlar adına konuşmayı fakülte birinciliğini İbrahim Ağbaht ile paylaşan Ömer Faruk Albayrak yaptı. Ardından sahneye çıkan mezunlar, hocalarının elinden diplomalarını aldı.

Mezunlar, meslek yemininin ardından kep atarak, mezuniyetlerini kutladı.