Astronomi ve Uzay Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (Kreiken Rasathanesi)
...
  • Müdür: Doç.Dr. Mesut YILMAZ
  • E-posta Adresi: rasathane@ankara.edu.tr
  • Telefon: +90312 489 80 06
  • Adres: Ahlatlıbel Mahallesi, İncek Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz Bulvarı No:10/12, Çankaya - ANKARA
Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi 1 Eylül 1994 tarihinde kuruldu. Kuruluş amacı; Astronomi ve Uzay Bilimleri alanlarında bilimsel araştırma ve uygulama çalışmaları ve yayımlar yapmak, hizmet sunmak, Ankara Üniversitesi’nin ilgili öğretim programlarına destek vermek, ülkemiz eğitim-öğretim kurumlarına ve halka yönelik astronomi eğitim ve bilgilendirme programları düzenlemek bunun için ilgili alanda faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla iş birliği kurmaktır. Merkez, Ankara Üniversitesi Rasathanesi bünyesinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Rasathane 1963 yılında Hollandalı Astronom Prof. Dr. Egbert Adriaan Kreiken tarafından kuruldu. Ülkemizdeki 4 üniversite rasathanesinden biri olup Ankara’da tek faal olan rasathanedir. Rasathanede çapları 12, 15, 35, 40 ve 80 cm olan yedi adet optik teleskop bulunmaktadır. Bu teleskoplarla bir taraftan ulusal ve uluslararası düzeyde yürütülen bilimsel araştırmalara veri sağlanırken diğer taraftan da toplumun astronomi konusunda aydınlatılması amacıyla halka ve eğitim kurumlarına yönelik popüler astronomi etkinlikleri gerçekleştirilmektedir.