Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER)
...
  • Sorumlu: Prof. Dr. Timur GÜLTEKİN
  • E-posta Adresi: tomer@ankara.edu.tr
  • Telefon: +90 312 214 13 50
  • Faks: +90 312 600 01 31
  • Adres: Ankara Üniversitesi Beşevler 10. Yıl Yerleşkesi Ord. Prof. Dr. Şevket Aziz Kansu Binası 4. Kat 06560 Yenimahalle – ANKARA
Ankara Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER), kurulduğu 1984 yılından bugüne, yabancılara Türk dilini, kültürünü öğretmenin ve Türkiye’yi tüm dünyaya tanıtmanın yanı sıra Türk öğrenicilere İngilizce, Almanca, Rusça, Arapça, Çince, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Japonca, Korece, Bulgarca, Yunanca ve Türk İşaret Dilini öğreten, köklü ve uluslararası dil akreditasyonu sahibi dil merkezidir. Avrupa Dil Ödülü sahibi Ankara Üniversitesi TÖMER, her yıl 180’den fazla ülkeden dil öğrenmek için TÖMER çatısı altında buluşan binlerce birey sayesinde engin bir kültür zenginliğine sahiptir. Modern öğretim metot ve yaklaşımları konusunda ulusal dil ve kültür eğitim faaliyetlerine yön veren TÖMER, Ankara Üniversitesinin dünyaya açılan penceresi olarak hem bireysel hem de kurumsal bağlamda profesyonel nitelikte dil eğitim hizmetleri sunar. TÜBİTAK, T.C. Dışişleri Bakanlığı, T.C. Sağlık Bakanlığı, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, T.C. Yargıtay Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, T.C. İçişleri Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, T.C. Sayıştay Başkanlığı, T.C. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Kamu İhale Kurumu, Ankara Ticaret Odası, Türkiye Barolar Birliği, Anadolu Ajansı, MÜSDAV, Ankara Eczacı Odası, Vestel, Türk Telekom, MEMUR-SEN, TUSIAV, RATELVAK, ANGİAD, İLKSAN ve TESUD başta olmak üzere kamu ve özel birçok kurum ve kuruluş, yabancı dil eğitimi konusunda Ankara Üniversitesi TÖMER ile iş birliği yürütmektedir. TÖMER, kurumlarımızın yabancı dil bilen personel ihtiyaçlarını karşılama konusunda AR-GE, eğitim, ölçme ve değerlendirme çalışmalarını büyük bir titizlikle sürdürmektedir. Ankara Üniversitesi TÖMER’de çok geniş bir dil eğitim yelpazesi mevcuttur. Erken yaşta yabancı dil programları, Türkçe Diploma Sınavı hazırlık sınıfları, sosyokültürel faaliyetleri, uluslararası sınavlara (TOEFL, TOEIC, CPE, IELTS, FCE, CAE) yönelik özel hazırlık programları, düzenlendiği tüm dillerde YDS ve YÖKDİL hazırlık sınıfları, Akademik Konuşma & Yazma grupları ile ölçme ve değerlendirme faaliyetleri, TÖMER’in sunduğu eğitim hizmetlerden bazılarıdır. TÖMER’i özel kılan niteliklerden bir diğeri de Türk İşaret Dili eğitiminde ve Türk İşaret Dili Yeterlilik Sınavının (TİDYeS) yürütülmesinde, tıpkı yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde olduğu gibi “öncü” rol üstlenmesidir. Yabancı dil bilmenin bir ihtiyaç olduğu günümüzde, Ankara Üniversitesi TÖMER dünya çapında çok daha geniş coğrafyalara ulaşmak adına yüz yüze eğitimin yanında çevrim içi (online) olarak da hem dil öğretimi hem de sınav faaliyetlerini yılın 365 günü aktif olarak sürdürmektedir. TÖMER, Türkçenin yabancı dil olarak öğretilmesi konusunda düzenlenen “Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Sertifika Programları” ile bu alanda kariyer planları olan bireyleri de desteklemektedir. Ankara Üniversitesi TÖMER uluslararası dil akreditasyonuna sahip olduğu ve Avrupa Dil Konseyi tarafından resmi olarak tanındığı için, bu programları başarı ile tamamlayan adayların alacağı sertifika, yalnızca Türkiye’de değil, Avrupa’da da binlerce kurum ve kuruluş tarafından kabul edilmektedir. Dil öğrenme süreci güçlü bir altyapı ve zengin bir eğitim içeriği gerektirdiğinden, akademisyenlerimiz, bilim, akademi, iş, uluslararasılaşma, tıp, mühendislik, hukuk ve kişisel gelişim gibi birçok alanda gerekli olan yabancı dil nitelikleri üzerinde bilimsel çalışmalar yürütmekte, bu doğrultuda eğitim araç, yöntem ve materyalleri hazırlamaktadır. Bunun sonucu olarak her yaş grubuna özel, her disiplin için ayrı eğitim müfredatı olan ve çağın gereksinimleri ile paralel yabancı dil eğitim olanakları sağlamak, Ankara Üniversitesi TÖMER’in başlıca misyonlarından biridir. TÖMER adı ve markası, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Ankara Üniversitesi’ne resmî olarak tescil edilmiştir.