Dominikli Şairlerin Şiirleri Türkçeye Çevrilerek Yayımlandı

Dominik Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği ile Ankara Üniversitesi Latin Amerika Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (LAMER) iş birliğiyle Türkçeye çevrilerek yayımlanan “Dominikli Şairlerden Bir Seçki” isimli kitabın tanıtımı yapıldı.

11 Dominikli şairin şiirlerinden oluşan eserin tanıtım programı, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Farabi Salonu’nda, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, Dışişleri Bakanlığı Amerika’dan Sorumlu İkili Siyasi İşler Genel Müdürü, Büyükelçi Yaprak Balkan, Dominik Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Elvis Antonio Alam Lora, Kosta Rika, Paraguay, Meksika, Ekvador, Brezilya, Panama, El Salvador, Uruguay, Peru, Venezuela ve Nikaragua Büyükelçileri ile Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, rektör yardımcıları, akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti.

Dominik Cumhuriyeti Milli Marşı ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, açış konuşmalarıyla devam etti.

Dışişleri Bakanlığı Amerika’dan Sorumlu İkili Siyasi İşler Genel Müdürü, Büyükelçi Yaprak Balkan, bu tür etkinliklerin, Türkiye ile Latin Amerika ve Karayipler ülkeleri arasında ivme kazanan ilişkilerin, Türkiye’nin bölgeye yönelik açılım politikasının meyvelerini topladığının göstergesi olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin, dünyanın pek çok bölgesiyle olduğu gibi son 25 yıldır Latin Amerika ile de çok daha yakın ilişkiler geliştirme iradesini ortaya koyduğunu ve bu yönde kararlı adımlar attığını belirten Balkan, “Bölgedeki diplomatik ağımızın genişletilmesine öncelik verdik. 2006’da bölgede sadece 6 misyonla temsil edilen ülkemizin halihazırda bölgede 18 büyükelçiliği ve 1 başkonsolosluğu bulunmakta. Latin Amerika ülkelerinin Ankara’daki büyükelçilik sayısının da 18’e ulaşması memnuniyet veriyor. Diplomatik ilişkilerimizde kazanılan bu ivmeyle eşzamanlı olarak siyasi ve ekonomik ilişkilerimizde önemli aşama kaydettik. Karşılıklı üst düzey temasların, ziyaretlerin sayısı arttı, bölgeyle olan ticaretimiz büyük artış gösterdi. Ama bu süreçte belki de en önemli gelişme, halklarımızın birbirine daha yakın olması ve gönül köprüleri kurulması oldu” ifadelerini kullandı.

“Mümkün Olan Her Alanda İlişkileri Daha da Sağlamlaştıracağız”

Dominik Cumhuriyeti ile de ilişkilerin sürekli geliştiğine dikkat çeken Balkan, “Aramızdaki coğrafi mesafeye rağmen mükemmel ilişkilerin, sağlam dostluğun ve sürekli diyaloğun ilerlediğini görmekten çok mutlu oluyoruz. Mümkün olan her alanda bu ilişkileri daha da sağlamlaştıracağız ve daha da derinleştireceğiz” diye konuştu.

Şiir ve edebiyatın da kültürleri ve halkları birleştiren temel araçlardan birini teşkil ettiğinin altını çizen Balkan, aralarında 3 değerli büyükelçinin de olduğu, tanınmış Dominik Cumhuriyeti şairlerinden bir seçki sunan eserin, ilk defa bir Dominik Cumhuriyeti şairleri ontolojisinin Türkçe ve Türk halkı ile buluşmasından dolayı ayrı bir anlam taşıdığını vurguladı.

Balkan, Dominik Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Elvis Antonio Alam Lora’nın iki ülke arasındaki ilişkileri her geçen gün daha da ileriye götürme yönündeki çabalarını ve özverilerini de takdirle karşıladıklarını belirterek, şiirlerin Türkçeye kazandırılmasına ve kitap haline getirilmesine katkı sağlayan tüm paydaşları kutladığını ifade etti.

“Latin Amerika Ülkeleri ile İş Birliğini Derinden Hissediyoruz”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise, “Dominikli Şairlerden Bir Seçki” isimli eserin çok önemli bir çalışma olduğuna vurgu yaptı.

Türkiye ile Latin Amerika ülkeleri arasında çok yakın bir iş birliği bulunduğunun altını çizen Ünüvar, “Biz bunu derinden hissediyoruz. Türkiye’deki en önemli Latin Amerika Araştırma Merkezi olan LAMER vasıtasıyla Latin Amerika ülkelerinin büyükelçileri ile çok yakın; sadece eğitim değil her alanda derin bir iş birliğimizin olduğunu büyük memnuniyetle görüyorum” dedi.

Latin Amerika ülkelerinin birbirine olan tutkusuna da dikkat çeken Ünüvar, “Ne zaman bir program yapsak Latin Amerika’daki neredeyse bütün ülkelerin büyükelçileri o toplantıya katılıyorlar. Bunu memnuniyetle ifade etmek isterim. Bu son derece güzel ve verimli bir iş birliği. Bütün değerli büyükelçilere, ülkelerini en güzel şekilde temsil ettiklerinin tezahürü olan bu davranış sebebiyle naçizane tebrik etmek istiyorum” diye konuştu.

“Kitap bahane, bir arada olmak şahane” diyen Ünüvar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buna bir şey daha ilave edeceğim; kitap da şahane. Hem toplantı şahane hem kitap şahane. Çok önemli bir seçki gerçekten. 11 şairden önemli seçkiler var. Kısmen ben de bu vesileyle karıştırma fırsatı buldum. Duygu dolu, dünyanın farklı meselelerine edebi yaklaşımı gösteren son derece önemli bir çalışma. Bu çalışmaya emek veren herkesi gönülden tebrik ediyorum. Bu aynı zamanda Türkiye ile Latin Amerika ülkeleri arasındaki bağların kalıcı olmasını da sağlıyor. Şüphesiz bizim her bir temas noktamızın bir kalıcı etkisi var ama bunu bir esere dönüştürdüğünüz zaman bir tuğlayı sağlam bir şekilde koymuş oluyorsunuz. Daha önce pek çok Latin Amerika ülkeleriyle ilgili toplantılar yaptık, onları kayda aldık, kitap haline getirdik. Bu da onlardan bir tanesi. Bu sebeple ülkemizin Latin Amerika açılım politikasına da karınca kararınca Ankara Üniversitesi olarak destek sağladığımızı memnuniyetle ifade etmek istiyorum.”

Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Kayapınar da Dominikli şairlerin şiirlerinden oluşan bu eserin Dominik Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki kültürel bağları güçlendirmesi temennisinde bulundu.

LAMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Kayacık da LAMER olarak, kuruldukları günden bu yana Latin Amerika ve Karayipler bölgesinin en büyüğünden en küçüğüne her bir bölge ülkesi ile akademik ve kültürel iş birliklerini tesis etmek ve bunları güçlendirmek için pek çok faaliyet gerçekleştirdiklerini ve gerçekleştirmeye devam ettiklerini aktardı. Kayacık, bu etkinliğin de bu çalışmaların en somut örneklerinden biri olduğunu dile getirdi.

Daha sonra, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi İspanyol Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Necati Kutlu, Türkçe ve İspanyolca olarak yayımlanan “Dominikli Şairlerden Bir Seçki” isimli eserin tanıtımını gerçekleştirdi.

 

 

https://x.com/AnkaraUni/status/1770784797054353871?s=20

Diğer

tümünü görüntüle