Dört Üniversiteden “Sıfır Atık ve Enerji Verimliliği” Alanında İş Birliği

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ev sahipliğinde, Ankara Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Gazi Üniversitesi rektörleri ve öğretim üyelerinin katılımıyla “Sıfır Atık ve Enerji Verimliliği Çalıştayı” gerçekleştirildi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zehra Aycan, Ankara Üniversitesi Sürdürülebilir Yerleşkeler Koordinatörü Prof. Dr. Ahmet Emre Yaprak, Gazi Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Bülbül ve Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Musa Atar’dan oluşan heyet, Kayseri ve Aksaray’daki temaslarının ardından Niğde’ye geçti. Heyet, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu ile birlikte, Vali Cahit Çelik’i ziyaret etti.

Vali Çelik, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirirken, rektörler de nazik ev sahipliği için Vali Çelik’e teşekkür etti.

Sohbetin ardından anı fotoğrafı çektirerek Valilik’ten ayrılan heyetin bir sonraki durağı, “Sıfır Atık ve Enerji Verimliliği Çalıştayı”nın düzenlendiği Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi oldu.

“Bütün Üniversiteler Bizim, Bütün Öğrenciler Bizim”

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, toplantının hem kendi üniversiteleri hem de diğer üniversiteler için çok verimli geçeceği düşüncesinde olduğunu dile getirdi.

Bu toplantı sonucunda ikili iş birliklerine yöneleceklerinin altını çizen Uslu, “Ankara Üniversitesi ile çalışmaya başladık. ODTÜ zaten bizim enerji konusunda da çalışmak istediğimiz çok önemli bir üniversite. Orada da birkaç hocamızla temas halindeyiz. Yine Gazi Üniversitemiz ile de birçok çalışma yapacağız. Bundan sonraki süreçte biz inanıyoruz ki; İç Anadolu’nun parlayan yıldızı dediğimiz Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, bu büyük üniversitelerimizle beraber çalışarak belli bir noktaya gelecektir. Bütün üniversiteler bizim, bütün öğrenciler bizim. Biz ne kadar birlik ve beraberlik içerisinde olursak ülkemizi o kadar daha ileriye götürebiliriz” ifadelerini kullandı.

“Üniversitelerimizin Deneyimlerinden İstifa Etmeyi Gönülden Arzu Ediyoruz”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin çevre konusundaki duyarlılığını çok yakından takip ettiklerini ve bu başarılarından dolayı da takdir ettiklerini kaydetti.

Anadolu’daki üniversitelerin özellikle bazı konularda öne çıkıyor olmasından çok büyük memnuniyet ve gurur duyduklarının altını çizen Ünüvar, “Niğde Ömer Halisdemir Üniversitemiz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızdan ‘Enerji Verimliliği’ ile ilgili çok önemli bir ödül aldı ve birinci sırayı aldı. İkinci sırada da ODTÜ vardı. Her iki üniversitemizi de gönülden tebrik ediyorum. Başarılarının devamını diliyorum” dedi.

Başarının bir günde elde edilen bir husus olmadığını, bir sürecin sonucu olarak ortaya çıktığını vurgulayan Ünüvar, şöyle devam etti:

“Biz de Ankara Üniversitesi olarak, Çevre Koordinatörlüğü kurduk bir yıl kadar önce. Daha sonra bu koordinatörlüğümüze ‘Sürdürülebilir Yerleşkeler’ ismini de ilave ettik. Çünkü bizim 5 büyük, diğerleri de irili ufaklı 36 yerleşkemiz var. 650 binamız var. Türkiye’nin 7 şehrinde Ankara Üniversitesi ile bağlantılı ünitelerimiz var. Dolayısıyla bu kadar yaygın bir üniversitenin şüphesiz çevre yönetimiyle ilgili önemli adımlar atması da gerekiyor. Bu konuda iki ödül almış üniversitemizin deneyimlerinden istifade etmeyi de gönülden arzu ediyoruz. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ve ODTÜ’nün başarılarıyla gurur duyuyoruz.”

Ankara’nın üç önemli araştırma üniversitesinin rektörleri olarak Niğde’de olduklarına işaret eden Ünüvar, “Türkiye’nin başkentinde bulunan üniversiteler olarak bu üniversitelerimize elimizden geldiğince hangi imkânlarımız varsa ve onların hangi ihtiyaçları varsa onlarla buluşturmaktan memnuniyet duyacağımızı da ifade etmek istiyorum. Çevre konusundaki duyarlı yaklaşımlarından ve başarılı çalışmalarından dolayı da üniversitemizi tebrik ediyorum” diye konuştu.

“Bu İş Birlikleri Hem Üniversiteler Hem de Ülkemiz İçin Çok Önemli”

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök ise, bu tür iş birliklerinin hem üniversiteler hem de ülkemiz için çok önemli olduğuna vurgu yaptı. Kök, son zamanların en önemli ve güncel konusu olan çevre konusunda da herkesin elindekileri bir araya getirip hem ülkemiz hem dünya hem de tüm insanlık için ne yapabiliyorsa yapması gerektiğini kaydetti.

“Her Alanda İş Birliğine Açığız”

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız da Ömer Halisdemir adını taşıyan bir üniversitede bulunmaktan onur duyduğunu ifade etti. Yıldız, Gazi Üniversitesi olarak, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ile her alanda iş birliğine açık olduklarını dile getirdi.

İş birliği yapılabilecek alanlar hakkında da öneriler sunan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gazi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve ODTÜ olarak Nörobilim ve Nöroteknoloji Mükemmeliyet Merkezini kurduk. Türkiye’nin ilk ortak araştırma merkezi. Bu merkezimizde yaklaşık 80’in üzerinde bilim insanı çalışıyor. Bu alanda çalışan arkadaşlarımız varsa, o arkadaşlarımızla iş birliği yapmaya hazırız. İkincisi ise eklemeli imalat. Eklemeli İmalat Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezimiz (EKTAM) var. Bu merkezimiz de ülkemiz savunma sanayiine çok önemli katkıları bulunan bir merkezimiz. Bu kapsamda da yine iş birliği yapabiliriz. Üçüncüsü yapay zekâ ve siber güvenlik. Bu konuda da çok önemli çalışmalar var üniversitemizde. O çalışmalara da katkıda bulunabilirsiniz. Buraya geliş amacımız Anadolu üniversitelerimizin de güçlü olan yanlarından istifade etmek. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitemizin güçlü yönlerinden istifade etmek için buradayız. Buranın daha da güçlenmesi için biz ne katkı yapabiliriz, onun için buraya geldik. Bugün yapacağımız çalıştayın da hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

Açış konuşmalarının ardından çalıştaya geçildi. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinden Doç. Dr. Ece Deveci, “Atık Yönetimi”, Dr. Öğr. Üyesi Tefide Kızıldeniz “İklim Değişikliği Çalışmaları”, Elektrik-Elektronik Mühendisi Harun Yalçındağ “Enerji Verimliliği”, Prof. Dr. Mustafa Avcı da “Bitkisel Üretim ve Islah Çalışmaları” ile ilgili sunumlarını gerçekleştirdi.

Çalıştaya katılanlar, hediye takdimi ve anı fotoğrafı çektirilmesinin ardından kampüsteki 3. Sınıf Atık Getirme Merkezini gezerek, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

 

 

 

https://x.com/AnkaraUni/status/1749106861436018849?s=20

Diğer

tümünü görüntüle