Goncourt Ödüllü Yazar Tahar Ben Jelloun Ankara Üniversitesinde Okurları ile Buluştu

“Uluslararası Frankofoni Günü” kutlamaları ve “Türkiye’nin Goncourt Seçimi” lansmanı için Türkiye’ye gelen “Goncourt Akademisi Edebiyat Ödülü” sahibi Fas asıllı Fransız yazar Tahar Ben Jelloun, Ankara Üniversitesinde okurları ile bir araya geldi.

1987’de “Kutsal Gece” adlı romanı ile Fransa’nın en prestijli edebiyat ödüllerinden biri olan Goncourt Ödülü’nü alan yazar Tahar Ben Jelloun, Ankara Üniversitesinde akademisyenler, öğrenciler ve okurları ile bir edebiyat söyleşisi gerçekleştirdi.

Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği ile Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı organizasyonunda, Tıp Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe; Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Isabelle Dumont, Kosta Rika Büyükelçisi Gustavo Alonso Campos Fallas, Moldova Büyükelçisi Dmitri Croitor, Senegal Büyükelçisi Cheikh Gueye, Karadağ Büyükelçisi Perisa Kastratovic, Polonya Büyükelçisi Maciej Lang, Fas Büyükelçisi Mohammed Ali Lazreq, Lübnan Büyükelçisi Ghassan Moallem, Bulgaristan Büyükelçisi Anguel Tcholakov ile Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan katıldı.

Fransa Büyükelçisi Isabelle Dumont, programın açılışında, “Goncourt Akademisi Edebiyat Ödülü”nün 100 yılı aşkın süredir verilen bir ödül olduğunu kaydetti.

Salonda Fransızca okuyan öğrencilerin bulunduğunu da bildiğini ifade eden Dumont, öğrencilere başka dilleri de öğrenmeleri tavsiyesinde bulunarak, dil öğrenmenin dünyaya açılmak için elzem olduğunu vurguladı.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da Fransa’nın en prestijli edebiyat ödüllerinden biri olan “Goncourt Akademisi Edebiyat Ödülü” sahibi yazar Tahar Ben Jelloun ile gerçekleşen bu anlamlı ve özel etkinliğe ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde 17 yaşayan dil ve 5 antik dilde eğitim verildiğinin altını çizen Ünüvar, “Hemen yakınımızdaki Siyasal Bilgiler Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi ve İletişim Fakültesine ev sahipliği yapan Cebeci Yerleşkesinde diplomatlar, valiler ve önemli devlet adamları yetişmektedir. Bu cümleyi şunun için de kuruyorum. Ankara Üniversitesi dil ve edebiyat ile diplomasi arasında köprü olan bir üniversite” dedi.

Sabah saatlerinde Kamboçya Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Kamboçya Büyükelçisi ile Ankara Üniversitesi ile Kamboçya ve ASEAN ülkeleri arasında eğitim alanında yapılabilecek iş birliklerini konuştuklarını, hemen sonrasında Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde Dominikli 11 şairin şiirlerinin bulunduğu kitabın tanıtımını 12 Latin Amerika ülkesi büyükelçisinin katıldığı programla gerçekleştirdiklerini belirten Ünüvar, şöyle devam etti:

“Şimdi de yaklaşık 10 büyükelçinin teşrifi ile Fransa Büyükelçisi Sayın Isabelle Dumont’un ev sahipliğinde, yazar Tahar Ben Jelloun’un söyleşisini gerçekleştiriyoruz. Ve aynı saatlerde Cebeci Yerleşkesinde, Japonya Büyükelçisinin katılımıyla Deniz Hukuku Araştırma ve Uygulama Merkezimizin düzenlediği önemli bir programa ev sahipliği yapıyoruz. Bu, Ankara Üniversitesinin edebiyat ve diplomasi arasında ne denli yakın bir köprü oluşturduğunun da nişanesi. Ama bundan çok büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu program sebebiyle salonu dolduran değerli konuklarımıza da çok teşekkür ediyorum.”

Yazar Tahar Ben Jelloun’un eserlerinde yersiz yurtsuz kalmış insanları işlemiş olmasının da son derece anlamlı ve aslında her daim güncel bir hususa dikkat çektiğinin altını çizen Ünüvar, “Eserleri Türkçeye de çevrilen yazar, bugün bizlerle ve sevgili öğrencilerimizle birlikte. Az sonra kendisi ile gerçekleşecek söyleşide hem kendisiyle hem de eserlerindeki derinliğe ilişkin daha detaylı bilgi edinebileceğiz. Bu söyleşinin gençlerimiz başta olmak üzere tüm katılımcılarımızda yeni ufuklar açacağına inanıyorum” diye konuştu.

Açış konuşmalarının ardından yazar Tahar Ben Jelloun, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nurmelek Demir’in moderatörlüğünde katılımcılarla eserleri ve Fransızca konuşulan ülkeler ile olan özel ilişkisinin ele alındığı bir söyleşi gerçekleştirdi.

Goncourt Ödüllü Yazar Tahar Ben Jelloun, söyleşinin ardından fuaye alanında okurları için kitaplarını imzaladı.