“Humboldt Kolleg 2023” Sempozyumu Ankara Üniversitesi Ev Sahipliğinde Başladı

Dünya genelinde 140 ülkeden 30 bin bursiyeri bulunan Alexander von Humboldt Vakfı’nın desteğiyle Ankara Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Humboldt Kolleg 2023 Ankara: Disiplinler Arası Malzeme Bilimindeki Son Gelişmeler: Fizik, Kimya ve Biyolojiden Perspektifler” Sempozyumu başladı.

Eczacılık Fakültesi 50. Yıl Salonu’ndaki sempozyumun açılış programına; TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Almanya Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Teresa Eckermann ile çok sayıda akademisyen katıldı.

TÜBİTAK Başkanı Mandal, Alexander von Humboldt Vakfı bursiyeri ve aynı zamanda malzeme bilimci olarak bu toplantıya katkı sağlıyor olmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Hem kısa hem de uzun vadedeki küresel risklere bakıldığında bugüne göre çok daha zorlu bir sürecin içinde olunacağının altını çizen Mandal, geçmişteki çözüm üretme yaklaşımının, bugün ve gelecekte güçlüklere ve risklere çözüm üretmek için yeterli olmayabileceğini kaydetti.

Bu kapsamda, üretilecek olan bilgi için çok daha fazla bilimler arası, disiplinler arası iş birliğine ihtiyaç duyulduğuna işaret eden Mandal, “Malzeme biliminin doğasında bu var” ifadesini kullandı.

Bilgiyi üreten kurumlarla bilgiyi kullanan kurumlar arasında çok daha fazla iş birliğine ve özellikle de tersine iş birliğine ihtiyaç olduğunu dile getiren Mandal, şöyle devam etti:

“Bilim temelli, disiplinler arası bilginin üretimi, bilgiyi üreten ile bilgiyi kullanan kurumlar arasındaki iş birliği ve toplumun bilim bakışıyla süreçlere dahil edilmesinin bugün, yakın ve uzun vadedeki sorunların çözümünde kritik olacağını düşünüyorum. Ve bunların tümü yapılırken de uluslararası iş birliğinin kritik öneme sahip olduğu görüşündeyim. Bu kapsamda da bu toplantıyı çok kıymetli buluyorum. Ve özellikle Alexander von Humboldt Vakfı vasıtasıyla başlamış olan Türkiye ile Almanya arasındaki bilimsel, teknolojik ve stratejik iş birliğinin bu sürece önemli katkılarda bulunacağını düşünüyorum.”

“Bilim İnsanlarına Yeni Ufuklar Açacak”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da bilimin evrensel olduğunu ve tüm dünyanın kullanımına sunulduğu zaman bir değer taşıdığını kaydetti. Bilime yapılan her katkının insanlığa ve insanlığın geleceğine yapıldığının altını çizen Ünüvar, Türkiye ile Almanya’daki üniversitelerin bilimsel anlamda iş birlikleri oluşturmaya yönelik çalışmalarının aralıksız devam ettiğini vurguladı. Ünüvar, şu anda Alman ve Türk üniversiteleri arasında 1000’lere ulaşan sayıda bilimsel proje yapıldığını ve bu sayının gittikçe arttığını dile getirdi. Ünüvar, Türkiye ve Almanya arasındaki temel bilimlerde ve mühendislik alanlarında ikili ilişkileri artırmak, iş birliğini vurgulamak, güçlendirmek; her iki ülkedeki genç bilim insanlarını teşvik etmek ve kazanmak amacıyla hazırlanan sempozyumun, bilim insanlarına yeni ufuklar açacağına inandığını kaydetti.

Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Teresa Eckermann ise, farklı ülkelerden, farklı disiplinlerden bilim insanlarının katıldığı sempozyumda yapılacak bilgi alışverişinin, bilimin daha da ilerlemesine katkı sağlayacağını dile getirdi.

Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türkiye Humboldt Bilim Büyükelçisi Prof. Dr. Handan Olğar da Humboldt Vakfı hakkında bilgi verdi. Olğar, sempozyumun amacına ulaşmasını, temel bilimlerde ve mühendislikte teknoloji transferi, inovasyon konusunda Almanya ve Türkiye arasında iş birliklerini geliştirmesini umduğunu ifade etti.

Alexander von Humboldt Vakfı Bölge Yöneticisi Luisa Rath’ın da bir konuşma yaptığı açılış bölümünün sonunda, etkinliğe katkı sağlayanlara plaket takdim edildi.

Ardından, 3 gün boyunca devam edecek olan sempozyumun ilk oturumu, Prof. Dr. Şinasi Ellialtıoğlu ve Prof. Dr. Ataç İmamoğlu’nun sunumları ile başladı.

 

 

 

 

Diğer

tümünü görüntüle