İçişleri Bakanlığı ile Ankara Üniversitesinden Eğitim İş Birliği Mülki İdare Amirlerine Lisansüstü Eğitim

İçişleri Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi arasında, mülki idare amirlerine yönelik lisansüstü eğitim ve hizmet içi eğitimi kapsayan iş birliği protokolü imzalandı.

İçişleri Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığındaki imza töreni, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Fener, Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Çelik ile Bakanlık yetkilileri ve mülki idare amirlerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Bakan Soylu, konuşmasında, İçişleri Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi arasında eğitim alanında daha önce yapılan iş birliklerine değindi. Ankara Üniversitesi ile Koruma Akademisi’nde tam da Koruma Akademisi’nin ruhuna uygun şekilde bir yabancı dil eğitimi programı düzenlediklerini belirten Soylu, halen devam eden yabancı dil eğitiminden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

YÖK’te yine Ankara Üniversitesi koordinatörlüğünde bir “Muhtar Akademisi Protokolü” imzaladıklarını anımsatan Soylu, “Daha önce Koruma Akademisi, şimdi mülki idare amirleri ile ilgili adım. Bunların hepsi bizim için çok kıymetli” ifadelerini kullandı.

Güven zehirlenmesinin insanoğlunun ve bir kurumun kendine yapabileceği en büyük kötülük olduğunu belirten Soylu, “Devlet dediğimiz yapay zekâ ile yönetilen bir şey değildir. İnsan aklı, insan hissiyatı, insanın yetenekleri, yetenekli ve bilgili insanların bir araya gelmesi devlet sisteminin başarısı için elzemdir. Onun için sizlere ihtiyaç var. Bilgili, hızlı karar verebilen, inisiyatif almaktan çekinmeyen, sorun çözme ve değer üretme odaklı, mutlaka her işinde vatandaşı merkeze alan, en önemlisi de ‘Türkiye Yüzyılı’ kavramını içselleştirmiş mülki idare amirlerine ihtiyacımız var” dedi.

“Vatandaşa Gülümsemeniz En Samimi ve En Güçlü İletişimdir”

Bakan Soylu, İçişleri Bakanlığının her yıl bir tema belirlediğini, bu yılki temanın ise “Sinerji, Hedef ve İletişim” olduğunun altını çizerek, mülki idare amirlerine şu tavsiyelerde bulundu:

“İçişleri Bakanlığı, ülke gündemiyle teması çok fazla olan bir bakanlıktır. Hem teşkilat yapısı hem de sorumluluk alanı itibarı ile asayişten teröre, göçten afete, trafikten uyuşturucuya, nüfustan aile içi ve kadına yönelik şiddete kadar geniş bir alanla ilgilendiğiniz için ve mülki idare amirleriniz vasıtasıyla il ve ilçe yönetimlerinde de bulunduğunuz için işin iletişim boyutu apayrı bir önem kazanmaktadır. Size sadece şunu söylemek istiyorum; vatandaşa gülümsemeniz en samimi ve en güçlü iletişimdir. Ve onu doğru yapmak durumundasınız.”

İmzalanacak protokolün, kaymakamlık eğitimi alan mülki idare amirlerinin Ankara Üniversitesinde tezli ve tezsiz yüksek lisans ve doktora programlarına katılabilmesine imkân sağlayacağını ifade eden Soylu, hizmet içi eğitim konularında da iş birliği yaparak Bakanlığın kurumsal kapasitesi ve insan kaynağı potansiyelini geliştirmek istediklerini kaydetti.

Soylu, Rektör Ünüvar ve Ankara Üniversitesine gösterdikleri yakın iş birliği ve destek için teşekkür ederek, protokolün hayırlı olması temennisinde bulundu.

“Ankara Üniversitesini Heyecanlandıran ve Gururlandıran Bir İmza Töreni”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da Ankara Üniversitesini heyecanlandıran ve gururlandıran bir imza töreni için bir arada olduklarını ifade etti. Kaymakamlığın ülke yönetiminde çok kritik bir mevkide duran bir meslek olduğunu ve Türkiye’de hemen hemen bütün vatandaşların irtibatta olduğu bir mülki idare amiri olduğunu vurgulayan Ünüvar, “Dolayısıyla onların işlerini en iyi şekilde yapması, esasında milletimizin de alması gereken hizmetleri en iyi şekilde almasıyla eşittir. Dolayısıyla bugün bu programda hakikaten imza atacağımız protokol ile kaymakamlarımızın alması gereken eğitime bir nebze katkımız olursa Ankara Üniversitesi olarak bundan çok büyük bir memnuniyet duyacağımızı da ifade etmek isterim” dedi.

 

“81 Valinin 44’ü Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Mezunu”

Ankara Üniversitesinin Cumhuriyet döneminde kurulan ilk üniversite olduğunun da altını çizen Ünüvar, Siyasal Bilgiler Fakültesinin kuruluş misyonundan bahsederek, şöyle devam etti:

“Ankara Üniversitesi ilk kurulduğu zaman kurucu fakültelerinden bir tanesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ydi. Siyasal Bilgiler Fakültesi aslında ecdat yadigarı bir fakülte. 1859 yılında kurulurken en önemli misyonlarından bir tanesi kamunun ihtiyaç duyduğu bilgiyi üretmek ve idareciyi yetiştirmektir. Bu maksat çerçevesinde mülki idare amirlerinin yetişmesinde çok önemli rol oynamıştır. Bugün Türkiye’de görev yapan 81 valinin 44’ü Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunudur. Çok önemli bir rakam. Bizim bunu misyonumuza uygun şekilde sürdürmemiz lazım. Mektebi Mülkiye mezunları ülkemizin dört bir köşesinde devletimize, milletimize hizmet ediyor, biz de onun onur ve gururunu taşıyoruz.”

“İçişleri Bakanlığı ile Çok Yakın Bir İş Birliğimiz Bulunuyor”

Ankara Üniversitesi ile İçişleri Bakanlığı arasında çok yakın bir iş birliği bulunduğuna da işaret eden Ünüvar, “Sayın Bakanımızın bizzat talimatıyla Koruma Akademisinde koruma eğitimi alanlara İngilizce eğitim veriyoruz. Yine Sayın Bakanımız ile YÖK Başkanımız arasında imzalanan Muhtar Akademisinde biz o işin eğitim işlerini üstlendik. Bu bizim için şerefli bir görevdir. Yine AFAD ile çok yakın bir iş birliği içerisindeyiz. Bugün imzalayacağımız protokolle de Bakanlıkta görevli personelin lisansüstü eğitim-öğretim yapmasına yönelik üniversitemizde tezli yüksek lisans, tezsiz yüksek lisans ve doktora programları düzenlenmesi öngörülüyor. Dolayısıyla bununla aslında Bakanlığın çok iyi yaptığı işleri daha iyi yapması adına kurumsal kapasitesinin, insan potansiyelinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Bu konuda Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi dekanımız, dekan yardımcılarımız, hocalarımız da çok heyecanlı. Biz, bize tam da 1859 yılında biçilen misyona uygun davrandığımızı düşünüyoruz. Dolayısıyla bu çerçevede adımlar atmaya da devam edeceğiz” dedi.

İmzalanacak protokolle Siyasal Bilgiler Fakültesinde okuyan öğrencilerin kaymakamlık refakati programının da öngörüldüğünü dile getiren Ünüvar, “Çocuklarımız okurken refiklik stajı yapacaklar ve bir kaymakamın yanında mesleğe ilk adımlarını atacaklar. Daha okurken tecrübe birikimine başlayacaklar” değerlendirmesinde bulundu.

Soylu ve Ünüvar, konuşmaların ardından eğitim iş birliği protokolünü imzaladı.

Program, hediye takdimi ve anı fotoğrafı çektirilmesiyle sona erdi.

Diğer

tümünü görüntüle