“İklim Değişikliğine Uyumun Güçlendirilmesi Projesi” Açılış Toplantısı Dünya Su Günü’nde Yapıldı

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından “İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı” kapsamında desteklenen, Ankara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsü ve Hollanda’dan Twente Üniversitesi iş birliğinde yürütülen “Kentsel Su Direnci Yaklaşımı ile Türkiye’deki Şehirlerde İklim Değişikliğine Uyumun Güçlendirilmesi Projesi”nin açılış toplantısı, 22 Mart Dünya Su Günü’nde gerçekleştirildi.

Deniz seviyesinin yükselmesi, su stresi, taşkın riski gibi çeşitli iklim riskleri altındaki illerde çalışmalar yapılmasının planlandığı projenin paydaşları, çevrim içi toplantıda bir araya geldi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Dünya Su Günü’nde böylesine önemli bir projenin açılış toplantısına katılmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Suyu hayatın kendisi olarak gördüklerini belirten Ünüvar, “Bizler, su ile insanlığı, yaşamı, toplumsal refahı ve döngüyü her zaman bir ve bütün olarak görmüş bir medeniyetin temsilcileriyiz. Hayatımızın olmazsa olmaz kaynağı olan ve değerini her geçen gün daha fazla anladığımız suyumuza sahip çıkmak, korumak ve kirlenmesini engelleyerek geleceğe ulaştırmak zorundayız” dedi.

Ünüvar, küresel iklim değişikliği, endüstrileşme, kentleşme ve aşırı tüketim gibi nedenlerin her geçen gün dünya tatlı su varlığının azalmasına ve suların daha fazla kirlenmesine sebep olduğunu kaydetti.

Su kirliliğinin her geçen gün daha ciddi boyutlara ulaştığına dikkat çeken Ünüvar, “Bunun yanında tarımda kullanılan vahşi sulama, endüstride üretim için yoğun su kullanımı, evlerde ve iş yerlerinde su kullanımında tasarrufa gidilmemesi durumu da suyumuzun geleceği için tehdit olmaya devam ediyor. Üzerine eklenen küresel ısınmanın şiddetini artırması olgusu ise bu alanda çalışan kurumlarımızı, bilimsel merkezlerimizi daha fazla çalışmaya sevk etmektedir. Bu bağlamda bugün hayata geçirilen projenin de geleceğimiz açısından son derece verimli sonuçlar doğuracağına inanıyorum” diye konuştu.

Ankara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gökşen Çapar ise, 22 Mart Dünya Su Günü’nün bu yılki temasının “Barış İçin Su” olarak belirlendiğine dikkat çekerek, “Barış için suyu kullanabilmek, suyu iletişim aracı, bir barış aracı olarak kullanmak gerçekten çok güzel ve önemli bir fikir” ifadelerini kullandı.

Dünya Su Günü’nün ülkemizde de son yıllarda hemen hemen bütün kurumlarda kutlandığını dile getiren Çapar, şunları söyledi:

“Bu gerçekten çok sevindirici. Çünkü bu durum, bütün toplumumuzun konuyu önemsediğini, benimsediğini gösteriyor. Ulusal gündemde de en üst sırada. Bildiğiniz gibi ülkemizde geçen yıl Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi himayelerinde su verimliliği seferberliği ilan edildi. Ülkemizde özellikle tarım, evsel ve sanayi kullanımında verimlilik odaklı çalışmaları bundan sonra daha çok göreceğiz.”

Açış konuşmalarının ardından, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Hüseyin Bayraktar ve AB Türkiye Delegasyonu Çevre Sektörü Yöneticisi Anıl Özge Gökçe Aktaş “AB Çevre ve İklim Projeleri” hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Toplantı, Ankara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gökşen Çapar ve Twente Üniversitesi Davranış, Yönetim ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gül Özerol’un “Kentsel Su Direnci Yaklaşımıyla Türkiye’deki Şehirlerde İklim Değişikliğine Uyumun Güçlendirilmesi Projesi” hakkındaki sunumları ile devam etti.

Konya, Muğla, Sakarya ve Samsun Büyükşehir Belediyelerinden ilgili daire başkanlarının da katıldığı çevrim içi toplantı, değerlendirme bölümüyle tamamlandı.

Diğer

tümünü görüntüle