Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa, Ankara Üniversitesi Japon Dili ve Edebiyatı Öğrencileriyle Buluştu

Japonya Dışişleri Bakanı Yoko Kamikawa, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesini ziyaret ederek, Japon Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı öğrencileri ile bir araya geldi.

Türkiye ile Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yılı dolayısıyla bir dizi etkinlik için Türkiye’ye gelen Kamikawa, Japonya’nın Ankara Büyükelçiliği ile Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Japon Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nın birlikte hazırladığı etkinliğe katıldı.

Japon Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı öğrencileri, Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Katsumata Takahiko’nun da eşlik ettiği Bakan Kamikawa’yı, Japon dans gösterisi “Soran Bushi” ile karşıladı.

Japonya Dışişleri Bakanı Yoko Kamikawa, sıcak karşılama için başta Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar olmak üzere ilgililere teşekkürlerini sunduğunu ifade etti.

Japon Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı öğretim elemanları ve öğrencilerine misafirperverliklerinden dolayı teşekkür ettiğini belirten Kamikawa, Türkiye’de “Soran Bushi” gösterisini görünce oldukça şaşırdığını kaydetti.

Ankara Üniversitesinin Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulmuş bir devlet üniversitesi olduğunu aktaran Kamikawa, “Ayrıca bu üniversitenin, Japon Araştırmaları Merkezi’nin Türkiye’de ilk kurulduğu üniversite olduğunu öğrenmiş bulunuyorum ve bu bölümden çok sayıda yetenekli öğrencinin mezun olduğunu da duydum. Onların hem ulusal hem uluslararası düzeyde çok çalıştığını da duydum” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin bölgesinde en çok Japonca okuyan kişinin bulunduğu ülke olduğunun da altını çizen Kamikawa, öğrencilere şu sözlerle seslendi:

“Türkiye’nin prestijli üniversitelerinden biri olan Ankara Üniversitesinde Japonca okuyan hepinizin gelecekte Japonya’yı bizzat ziyaret etmenizi umuyorum. Japon kültürü, değerleri ve halkın gerçek hayatına dokunarak kendi gözünüzle, kendi gönlünüzle Japonya’yı daha da derinlemesine bilip, Türkiye ile Japonya arasındaki güçlü ilişkileri geleceğe taşımanızı bekliyorum. Bu yıl idrak edilen Japonya ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yıl dönümü vesilesiyle gelecek yüzyılda da sizlerle beraber barışa yönelik çalışmak istiyorum. Türkiye’nin gerçek dostu olan Japonya ve Japonca hakkında okuyan hepinizin arzunuza ve araştırma eyleminize içten destek sunuyorum.”

Japonya Dışişleri Bakanı Yoko Kamikawa, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve diğer davetliler, fuaye alanında öğrenciler tarafından hazırlanan stantları gezdi. Öğrenciler, stantlarda sergiledikleri Japonya’ya özgü eserlerle ilgili bilgiler verdi. Bir öğrenci, kendi çizimi olan mangayı Bakan Kamikawa’ya hediye etti.

Rektör Ünüvar, program sonunda Bakan Kamikawa’ya Ankara Üniversitesinin sembolü Güneş Kursu takdim etti. Program, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinin merdivenlerinde anı fotoğrafı çektirilmesiyle sona erdi.