Kırgızistan Büyükelçisi Kazakbaev’den Rektör Ünüvar’a Ziyaret

Kırgızistan’ın Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar’ı ziyaret etti.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasemin Kepenekci, Dış İlişkiler Koordinatörü Prof. Dr. Oğuz Güngör ile Avrasya, Rusya ve Doğu Avrupa Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Can Umut Çiner’in de katıldığı görüşmede, eğitim alanında yapılabilecek iş birliği imkânları ele alındı.

Büyükelçi Kazakbaev, ziyarette, bu yılın Türkiye için tarihi bir yıl olduğunu belirterek, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını içtenlikle kutladığını ifade etti. Kazakbaev, “Kardeş Türkiye’miz jeopolitikte, ekonomide, teknolojide, bilimde, ilimde dünyanın şu anda önde gelen ülkelerinden biri oldu. Bununla gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Kırgızistan’ın bağımsızlığını elde ettiği tarihten bu yana Kırgız öğrencilerin Türkiye ve Ankara Üniversitesinde eğitim aldığını dile getiren Kazakbaev, öğrenci sayısının daha da artmasından mutluluk duyacaklarını kaydetti.

Büyükelçi Kazakbaev, tıp eğitiminin Kırgızistan için önemine de işaret ederek, bu konuda ülkesindeki tıp fakültelerinin Türkiye’deki tıp fakültelerinin desteğine ihtiyaç duyduğunu, bu alanda iş birliği yapılabileceğini vurguladı.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da Kırgızistan’ın hem Türkiye hem de Türk dünyası için çok önemli bir ülke olduğunu kaydetti. Ünüvar, “Kırgızistan’la dinimiz, dilimiz, kültürümüz bir. Duygularımız birbirine çok yakın. Dolayısıyla sizin gibi kardeş bir ülkenin büyükelçisini burada görmekten çok mutluyuz” dedi.

Ankara Üniversitesinin Kırgızistan’daki iki üniversite ile iş birliği protokolü bulunduğunun altını çizen Ünüvar, “Biz bu protokoller kâğıt üzerinde kalsın istemiyoruz, aynı zamanda hayata da geçsin istiyoruz. Çünkü üniversiteler hakikaten kültürlerin birbirine aktarılması için son derece önemli. Dolayısıyla bizim bu eğitim köprüsünü güçlendirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Büyükelçi Kazakbaev, görüşme sonrası Ankara Üniversitesi Şeref Defteri’ni imzaladı.

Karşılıklı hediye takdiminin ardından anı fotoğrafı çektirildi.