KKTC Meclis Başkanı Töre’den “Dünden Bugüne Kıbrıs Türklerinin Haklı Mücadelesi” Konferansı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Ankara Üniversitesinde, “Dünden Bugüne Kıbrıs Türklerinin Haklı Mücadelesi” başlıklı konferans verdi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, KKTC’nin Ankara Büyükelçiliği yetkilileri, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, rektör yardımcıları, dekanlar, öğretim elemanları, idari personel ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen program, Rektör Ünüvar’ın açış konuşmasıyla başladı.

Ünüvar, Kıbrıs Türklerinin haklı mücadelesini her ortamda konuşmayı, her ortamda savunmayı milli mücadele olarak gördüklerini ifade etti. Ünüvar, bu mücadelenin çok önemli ve bir o kadar kritik bir husus olduğunu kaydetti.

Kıbrıs Türklerinin 1974 Barış Harekâtı öncesinde yaşadıkları zulme dikkat çeken Ünüvar, “Dün Hocalı Katliamı’nın yıl dönümüydü. 1992 yılında Hocalı’da da benzer hadiseler oldu ve oradaki bir avuç gazeteci olmasa, onların çektiği fotoğraf, video olmasa belki de dünya Hocalı’nın hiç farkına varmayacaktı. Bugün Gazze’de yaşananların sadece medyada görebildiğimiz kadarına vakıf olabiliyoruz. Halbuki çok daha büyük, vahim hadiseler yaşanıyor. Barış Harekâtı öncesinde de Kıbrıs Türkleri benzer muameleye tabi tutuldu. O zamanlar sosyal medya ve iletişim araçları bu kadar gelişmiş olmadığı için dünya bunun çok fazla farkına varmadı. Farkına varanlar da zaten gözlerini, kulaklarını kapattıkları için duymuyorlar, görmüyorlar. Aslında onlar gözlerini, kulaklarını değil, vicdanlarını kapattıkları için bunu görmüyorlar” ifadelerini kullandı.

“Kıbrıs Türklerinin Haklı Mücadelesinin Daima Yanında Olmak Zorundayız”

Aliya İzzetbegoviç’in “Ne yaparsanız yapın, soykırımı unutmayın. Çünkü unutulan soykırım tekrarlanır” sözünü hatırlatan Ünüvar, “Kıbrıs’ta, Hocalı’da, Srebrenitsa’da şimdi de Gazze’de. Gerçekten yaşananlar birbirine o kadar benzer ki. Failleri belki farklı ama düşünceleri aynı. Oradaki masum kitleyi yok ediyorlar. O yüzden Kıbrıs Türklerinin haklı mücadelesinin daima yanında olmak zorundayız” diye konuştu.

Ünüvar, KKTC’nin en kısa zamanda tam bağımsız ve bütün dünya tarafından tanınan bir devlet olması temennisini de dile getirdi.

“Kıbrıs Türk Milletinin Milli Davasıdır”

Daha sonra kürsüye gelen KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre “Dünden Bugüne Kıbrıs Türklerinin Haklı Mücadelesi” başlıklı konferans verdi. Töre, Kıbrıs meselesinin, sadece Kıbrıslı Türklere ait bir dava olmadığını, Türk milletinin milli davası olduğunu söyledi.

Kahraman Türk Ordusu’nun 20 Temmuz 1974’te şafak vakti hem denizden hem havadan Kıbrıs’a geldiğini ifade eden Töre, “Türk Ordusu Ada’da misafir değildir. Garantör olarak oralara geldiler ama Mehmetçik de Kıbrıs’ın sahibidir. Çünkü Mücahitler ve Mehmetçikler o topraklar için kan verdiler, can verdiler. O toprakları bize ne Amerika ne Avrupa Birliği ne Rusya ne de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi hediye etti. Kim hediye etti? Aziz şehitlerimiz, kahraman gazilerimiz hediye etti. Ve bizim görevimiz KKTC’ye sonuna kadar sahip çıkmaktır, devlete sahip çıkmaktır. Bu bizim şehitlerimize olan borcumuzdur, bizden sonraki nesillere olan borcumuzdur, milletimize karşı olan borcumuzdur, tarihe karşı olan borcumuzdur” diye konuştu.

“Tarihimizi Unutmayacağız”

Töre, geçmişi unutmamak gerektiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:

“Unutursak Aliya İzzetbegoviç’in dediği gibi o katliamlar yeniden gelir. Onun için, tarihi yeniden tekerrür ettirmemek için geçmişimizi unutmayacağız, tarihimizi unutmayacağız, ecdadımızı unutmayacağız. Bizden sonraki nesillere neyi bırakacağımızı iyi bileceğiz. Atatürk ne dedi? ‘Cumhuriyet en büyük eserimizdir.’ İşte Kıbrıs adasının kuzeyindeki KKTC de en büyük eserlerimizden biridir. Kıbrıs Türk halkının eseridir. Kıbrıs’ta Mücahit ve Mehmetçik toprağa birlikte can verdiler, birlikte kan verdiler. Canı cana, kanı kana katarak bugünlere getirdiler. Onun için bu milli davadır, Türk milletinin milli davasıdır.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Dünya Beşten büyüktür” sözünü de hatırlatan Töre, “Ne büyük bir söz. Yüzlerce kitap yazsanız bu sözü anlatır. Bir cümleyle anlatılmıştır. Onun için biz dünyanın beşten büyük olduğunu en iyi bilenlerdeniz. Filistinliler de bunu biliyor, Bosna Hersekliler de biliyor, Karabağ da biliyor. Onun için uyanık olacağız. Tarihimize, milletimize sahip çıkacağız, ordumuza sahip çıkacağız, şehitlerimize sahip çıkacağız, gazilerimize sahip çıkacağız. Ancak öyle yola devam edebiliriz. En küçük yanılgıya düştüğümüz anda gelecekte de büyük felaketler yaşayabiliriz” diye konuştu.

KKTC Cumhuriyet Meclisi tarafından hazırlanan, Kıbrıs’ta yaşanan sürecin anlatıldığı kısa filmin de gösterildiği program, karşılıklı hediye takdimi ve anı fotoğrafı çektirilmesiyle sona erdi.