Küba Büyükelçisinden Ankara Üniversitesine Ziyaret

Büyükelçi Alejandro Francisco Diaz Palacios: “Küba’da Şu Anda Çok Fazla Türkçe Bilen Tercümana İhtiyaç Var”

Küba’nın Ankara Büyükelçisi Alejandro Francisco Diaz Palacios, Küba’da Türkçe bilen tercümana olan ihtiyacın her geçen gün arttığını söyledi.

Türkiye’deki görevine geçtiğimiz aylarda başlayan Büyükelçi Diaz Palacios, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar’ı ziyaret etti.

Diaz Palacios, görüşmede, dost ve kardeş ülke Türkiye’de kendilerini evlerinde gibi hissettiklerini kaydetti.

Türkiye ile Küba arasında eğitim alanındaki ilişkilerin geliştirilmesi noktasında Havana Üniversitesinin Ankara Üniversitesi ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu vurgulayan Diaz Palacios, Küba’da şu anda çok fazla Türkçe bilen tercümana ihtiyaç olduğunu, Ankara Üniversitesi ile bu konuda iş birliği yapabileceklerini dile getirdi. Diaz Palacios, “Küba’yı ziyaret eden Türk sayısı her geçen gün artıyor. Türk Hava Yolları’nın seferlerinde de artış var. Türk Hava Yolları İstanbul’dan Havana’ya haftada 3 kez uçuyor. Yakında Turizm Bakanımız geliyor. Bu ziyarette, seferlerin her gün yapılması da görüşülecek. Ayrıca, Küba’da Türkiye çok tanınıyor, çok seviliyor. Çünkü Türkiye her gün Küba televizyonlarında. Günde üç kez Türk dizisi gösteriliyor. Türklerin Küba’daki varlığı her geçen gün artarken gelen Türkleri Türkçe konuşan Kübalıların karşılaması, ağırlaması çok faydalı olacak. Üniversitenizdeki İspanyol dili ve edebiyatı bölümünde çok iyi bir eğitim verdiğinizi biliyorum. Bunu hayata geçirebilirsek ülkelerimize büyük bir hizmet yapmış olacağız” dedi.

Kendisinin de vaktiyle Havana Üniversitesinde öğretim üyeliği yaptığını vurgulayan Diaz Palacios, yükseköğretimin kendisi için bir tutku olduğunu dile getirdi.

Küba’daki ilaç endüstrisinden de bahseden Büyükelçi Diaz Palacios, Ankara Üniversitesi ile bu alanda da iş birliği yapabileceklerine dikkat çekti.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise, konukseverliğin Türklerin en belirgin özelliği olduğunu dile getirerek, “Türkiye, başka ülkelerden gelen insanların kendisini kendi evindeymiş gibi hissedebileceği bir ülke. Küba ile Türkiye arasında çok uzun bir mesafe var ama iki ülke arasındaki yakınlığın fiziki uzaklıktan çok daha az olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Ankara Üniversitesi ile Havana Üniversitesi arasında daha önce imzalanmış bir iş birliği protokolü bulunduğunu hatırlatan Ünüvar, “Ankara Üniversitesi açısından Latin Amerika ülkelerinin ayrı bir önemi var. Her bir Latin Amerika ülkesiyle çok yakın irtibatımız var. Ayrıca, Latin Amerika Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezimiz (LAMER) var. LAMER, sizin de çok iyi bildiğiniz gibi aktif bir şekilde çalışıyor” dedi.

Tercüman yetiştirme konusunun hem örgün hem uzaktan eğitimle çözülebileceğini belirten Ünüvar, Küba ile ilaç ve eczacılık alanında da birlikte çalışabileceklerini kaydetti.

Büyükelçi Diaz Palacios, görüşme sonrası Ankara Üniversitesi Şeref Defteri’ni imzaladı. Diaz Palacios ve Ünüvar, hediye takdiminin ardından anı fotoğrafı çektirdi.