Malezya Uluslararası İslâm Üniversitesinden Ankara Üniversitesine İş Birliği Ziyareti

Malezya Uluslararası İslâm Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dzulkifli Abdul Razak, İslâm Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ile birlikte Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar’ı ziyaret etti.

Malezya Uluslararası İslâm Üniversitesinden Sürdürülebilirlik ve Hümanizm Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zainal Abidin bin Sanusi, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ercan Bayazıtlı, Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, Prof. Dr. Hasan Serdar Öztürk, Prof. Dr. Mustafa Fener ile İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Aycan’ın da hazır bulunduğu ziyarette, Ankara Üniversitesi ile Malezya Uluslararası İslâm Üniversitesi arasında eğitim alanında yapılabilecek iş birliği imkânları görüşüldü.

İslâm Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Malezya Uluslararası İslâm Üniversitesinin 1983 yılında, 8 ülkenin iş birliğiyle İslam İşbirliği Teşkilatının bir projesi olarak kurulduğunu ifade etti. Geçmişte pek çok Türk akademisyenin bu üniversitede ders verdiğini anımsatan Görmez, Malezya Uluslararası İslâm Üniversitesinin eskiden olduğu gibi Türkiye ile akademisyen ve öğrenci mübadelesini artırarak devam ettirmek istediğini kaydetti.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise konuşmasında, Malezya ile Türkiye’nin iki kardeş ülke olduğunu vurguladı.

Ankara Üniversitesinde 5’i lisans, 2’si yüksek lisans ve 1’i de doktora olmak üzere 8 Malezyalı öğrencinin öğrenim gördüğünü belirten Ünüvar, bu sayısının artırılması gerektiğini dile getirdi. Eğitimle ilgili iş birliklerinin ülkeler arasında hem dostluk ve kardeşliği hem de ekonomik çıktıları uzun vadeye yaydığını ifade eden Ünüvar, “Bizim güçlü olduğumuz alanlarla Malezya’nın ihtiyaç duyduğu alanları belirleyip, o noktada biz eğitim katkısında bulunabiliriz. İlaveten aynı şeyi Malezya için de söyleyebiliriz. Malezya’nın güçlü olduğu noktalardan da biz faydalanabiliriz” dedi.

Malezya Uluslararası İslâm Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dzulkifli Abdul Razak da Ankara Üniversitesi ile beşerî bilimler ve sosyal bilimler alanında iş birliği yapmak istediklerinin altına çizerek, şunları söyledi:

“Bu bağlamda sizin ilahiyat fakültenizle iş birliği yapabiliriz. Biz güncel konular üzerinde de beşerî bilimler, siyasal bilimler, iklim değişikliği İslami perspektif açısından nasıl ele alınabilir, bunlar üzerinde de çalışmak, iş birliği yapmak istiyoruz.”

Ziyaret sonunda anı fotoğrafı çektirildi.