Meclis Bahçesi, Ankara Üniversitesinin Katkılarıyla Çocuk Bahçesine Dönüştü

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ev sahipliğinde, Ankara Üniversitesi ve TÜBİTAK iş birliğiyle “Meclis Bahçesi, Çocuk Bahçesi” Bilim Şenliği düzenlendi.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla TBMM ön bahçesinde gerçekleştirilen etkinliğin açılış törenine; TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, milletvekilleri ve öğrenciler katıldı.

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, konuşmasına, katılımcıların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayarak başladı. 2 gün sonra TBMM’nin açılışının 102. yıl dönümü olacağını belirten Şentop, “TBMM’nin kuruluşu, aslında Millî Mücadele’nin de çok önemli bir kilometre taşıdır. Böyle önemli bir günü esas alan bir bayramı çocuklara hediye etmek, bu işin geleceğine yönelik olarak bir ümidi ortaya koymak demektir. Gelecekle bunu ilişkilendirmek, ebediyetle bunu irtibatlandırmak demektir. Bu bakımdan o günün zor şartlarında TBMM’yi açan ve Millî Mücadele’yi bu mekândan yürüten başta Türkiye Büyük Millet Meclisimizin ilk başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün dava ve yol arkadaşlarına Cenabı Allah’tan rahmet diliyorum. Bugünlerde bu ülkede bağımsız, hür bir şekilde yaşamamıza vesile olan ülkemizin istiklâlini ve istikbalini korumak uğruna canını feda eden bütün şehitlerimizi de buradan rahmetle yâd ediyorum” ifadelerini kullandı.

Salgın nedeniyle 2 yıldır 23 Nisan ve diğer önemli günlerde gerektiği gibi bir araya gelinemediğini, kutlamalar yapılamadığını dile getiren Şentop, şunları söyledi:

“Bu yıl salgının etkisinin büyük ölçüde azalması sebebiyle biz de yapamadığımız, kutlayamadığımız günlerin de acısını çıkarmak üzere bu 23 Nisan’ı bir hafta boyunca yapılacak etkinliklerle kutluyoruz. Bunlardan bir tanesi de bu; Meclis bahçesini çocuk bahçesine çevirmek. Çocuklara armağan edilmiş bir bayramı Meclisin külliyesi içerisinde yaşamak düşüncemiz vardı. Tabi çocuklarımız için de önemli olan bir noktadan bunu gerçekleştirdik, bilim şenliğine dönüştürdük. Bu konuda, başta TÜBİTAK Başkanımız ve Ankara Üniversitesi Rektörümüz olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Çocukların kurulan 30 stantta bazı bilgileri eğlenerek öğrenme imkânı bulacağını belirten Şentop, hafta boyunca binin üzerinde öğrencinin stantları ziyaret edeceğini kaydetti.

“Çocuklarımızdan Çok Şey Bekliyoruz”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da Gazi Mecliste çocuklarla bir arada olmaktan çok büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. Bu bayramı kutlarken tarihsel arka planın da çok iyi bilinmesi gerektiğine dikkat çeken Ünüvar, “İstiklal Savaşımızı vererek gazi unvanı alan ve bizlere bu güzel vatanımızı armağan eden Meclisimiz aradan geçen 102 yıl boyunca ülkemizin ve milletimizin sesi olmuştur. Ülkemizin bugünlere gelmesinde çok büyük önemi vardır” ifadelerini kullandı.

“Bugün sevgili çocuklarımızla birlikte Gazi Meclisimizde Ankara Üniversitesi ve TÜBİTAK iş birliğinde bir bilim şenliğinde birlikteyiz” diyen Ünüvar, şöyle devam etti:

“Neden Bilim Şenliği? Çünkü bir ülkenin kalkınması, gelişmesi için mutlaka bilime ihtiyaç var. Bilimin olmadığı bir ülkede kalkınmanın olması mümkün değil. İstedik ki bu 23 Nisan haftasında çocuklarımızla şenlik havasında bir bilim etkinliği yapalım. O yüzden TÜBİTAK Başkanımıza da teşekkür ediyorum. Meclisin kapılarının çocuklarımıza açılması, kurumlarımıza açılması son derece önemli. Çocuklarımızın enerjisinin yansıması sahada da mutlaka etkisini gösterecektir. Araştıran, sorgulayan, farklı açılardan değerlendirme yetisine sahip, kendine güvenen, yeniliklere açık, tarihini kültürünü bilen, milli bakış açısına sahip bireyler olarak çalışacak ve üretecekler. Çocuklarımızdan çok şey bekliyoruz ve onlarla birlikte daha büyük hedeflerimize ulaşacağız. Bugün gerçekleştirdiğimiz ‘Meclis Bahçesi Çocuk Bahçesi’ Bilim Şenliği de bu bağlamda büyük önem taşımaktadır. Bilimle erken yaşlarda tanışan çocuklarımızın farkındalığı daha da yükselecek ve geleceğe uzanan köprülerimiz böylece daha sağlam temeller üzerine oturacaktır. Ben bu vesileyle ay yıldızlı bayrağımızın gölgesinde özgür ve bağımsız olarak yaşayacağımız nice bayramlar diliyorum.”

TBMM Başkanı Şentop ve Rektör Ünüvar, açış konuşmalarının ardından, Ankara Üniversitesi Çocuk Bilim Merkezi Koordinatörlüğü ve TÜBİTAK iş birliğiyle ebru, takı-tasarım, tarım ve gök bilimi gibi alanlarda açılan 30 standı tek tek ziyaret ederek, bilgi aldı. Öğretmenleri eşliğinde stantları gezen öğrenciler de oyun alanlarında doyasıya eğlendi.