Meksika Tarihini Anlatan Kitabın Tanıtımı Ankara Üniversitesinde Yapıldı

Ankara Üniversitesi Latin Amerika Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (LAMER) tarafından yayımlanan “Meksika’nın Yeni Kısa Tarihi” isimli kitabın ilk Türkçe baskısının tanıtımı, çok sayıda büyükelçinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Meksika Büyükelçiliği ile Ankara Üniversitesinin Rektörlük Senato Salonu’nda birlikte düzenlediği programa; Meksika Büyükelçisi Jose Luis Martinez y Hernandez, Dışişleri Bakanlığı Amerika Genel Müdürü Büyükelçi Levent Gümrükçü, Paraguay, Ekvador, Guatemala, Panama, Dominik, Şili, Arjantin, Bolivya ve El Salvador Büyükelçileri ile Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, rektör yardımcıları, dekanlar ve öğretim üyeleri katıldı.

Büyükelçi Jose Luis Martinez y Hernandez, konuşmasında, muazzam bir tarihe ve kültürel zenginliğe sahip olan Meksika ile Türkiye arasında çok fazla benzerlik bulunduğunu ifade etti.

“Meksika’nın Yeni Kısa Tarihi” isimli kitabın, ülke tarihinin en önemli olaylarını özlü, pratik ve eğlenceli bir şekilde gösterdiğini aktaran Hernandez, kitabın, Türkçenin yanı sıra Almanca, Çince, Korece, Fransızca, Yunanca, İbranice, Hintçe, Flemenkçe, Macarca, İngilizce, Lehçe, Portekizce, Rusça gibi farklı dillere çevrilmiş olmasının, tüm dünyanın Meksika’ya olan ilgisini ortaya koyduğunu dile getirdi.

Hernandez, Türkçeye çevrilen kitabın, Türk halkının Meksika tarihini Meksikalı yazarların gözünden öğrenmesi için de çok iyi bir fırsat olacağını kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı Amerika Genel Müdürü Büyükelçi Levent Gümrükçü ise, arada binlerce kilometre olmasına rağmen Türkler ile Meksikalıların birbirlerine çok benzediklerini ve benzer tarihe sahip olduklarını belirtti.

Latin Amerika’nın önemli ülkelerinden Meksika’nın aynı zamanda Türkiye’nin stratejik ortağı olduğunu vurgulayan Gümrükçü, iki ülke arasında siyasi ilişkilerin yanı sıra çok iyi ekonomik ilişkiler olduğunu dile getirdi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da LAMER’in Türkçeye kazandırdığı eserin, Meksika tarihini akademik bir bakış açısı, akıcı bir üslup ve kalıcı bir içerikle okuyucuya sunduğunu ifade etti.

Türkiye ile Meksika arasındaki ilişkilerin, son yıllarda yeni bir ivme kazandığının altını çizen Ünüvar, “Bu kapsamda, bizler de Ankara Üniversitesi olarak Meksika’nın en önemli akademik kurumlarından Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi ile karşılıklı öğretim üyesi ve lisansüstü öğrenci değişimini başlatabilmek için 2022 Proje Dönemi’nde KA107 Erasmus Projesi hazırlayıp yetkili merciler nezdinde gerekli başvurularımızı yaptık. Söz konusu proje onaylandığı takdirde, Üniversitemiz ile UNAM arasında 2022 yılının Eylül ayından itibaren değişim hareketliliği başlayacaktır. Bu projenin de her iki üniversiteye hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Ünüvar, Latin Amerika ülkelerinin önemli bir kısmının, kitap tanıtımı vesilesiyle de olsa bir araya gelmesinin, bu ülkelerin Meksika ile olan dostluğunu ve Ankara Üniversitesine olan güvenini ortaya koyduğunu dile getirdi.

Ankara Üniversitesi LAMER Müdürü Prof. Dr. Mehmet Necati Kutlu da 1,5 yıl önce başladıkları projeyi tamamlamanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

Program, Meksika kültürünün tanıtıldığı kısa film gösteriminin ardından, anı fotoğrafı çektirilmesiyle sona erdi.

 

 

 

 

 

Diğer

tümünü görüntüle