Özbek Büyükelçi’nin Radyo İLEF Tutkusu

Özbekistan’ın Ankara Büyükelçisi Alişer Azamhocayev, Ankara Üniversitesi radyosu Radyo İLEF’in büyük hayranı olduğunu belirterek, çalan parçaları kaydedip tekrar dinlediğini, bu sayede müzik arşivini genişlettiğini söyledi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Özbekistan ve Kırgızistan Büyükelçilerini ziyaret etti. Ziyaretlerde, Ankara Üniversitesi ile Özbekistan ve Kırgızistan arasında yükseköğretim alanında yapılabilecek iş birliği olanakları görüşüldü.

Özbekistan Büyükelçisi Alişer Azamhocayev, ziyarette, Özbek-Türk Üniversitesi kurulması için iki ülke arasında atılan adımlara değindi. Yükseköğretim Kurulu ile yaptıkları istişareler sonucunda hazırladıkları raporu Taşkent’e gönderdiklerini belirten Azamhocayev, “Güzel bir kampüs inşa edebiliriz ama öncelikle Özbekistan’ın yükseköğretim kalitesini yükseltmemiz lazım. Ankara Üniversitesi gibi Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinin öğretim üyeleri orada eğitim verebilirse çok güzel olur” diye konuştu.

Radyo İLEF Hayranı

Azamhocayev, iyi bir Radyo İLEF dinleyicisi olduğunu da dile getirerek, “Ankara Üniversitesi radyosu beni kendisine hayran bırakıyor. Radyoda çalan parçaları kaydediyorum, sonra tekrar dinliyorum. Radyo İLEF sayesinde müzik arşivimizi de genişlettik” dedi.

Türkiye’ye ilk kez 1992 yılında, henüz 32 yaşındayken geldiğini ifade eden Azamhocayev, bir anısını paylaştı:

“İlk yurt dışı ziyaretimdi. Eve dönünce eşim ‘Türkiye nasıldı?’ diye sordu. Ben de ‘emekli olunca gidip deniz kenarında birlikte kahve içeceğiz’ dedim. Emekli olduktan sonra Cumhurbaşkanımız davet etti. ‘Seni Türkiye’ye büyükelçi yaptık’ dedi. Allah o duamı kabul etmiş olacak ki eşimle 30 yıl sonra deniz kenarında o kahveyi içtik.”

Rektör Ünüvar da geçtiğimiz ocak ayında gerçekleştirdikleri bir haftalık Özbekistan ziyaretine dikkat çekerek, “Üniversitelerle görüştük, çok verimli geçti. Özbekistan’daki üniversitelerin hepsi Türkiye ile çok yakın iş birliği içerisinde olmak istiyor. Biz de bunu istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Ünüvar, Özbekistan’da Ankara Üniversitesi TÖMER tarafından Türkçenin öğretilmesiyle ilgili bir çalışma yaptıklarını da sözlerine ekledi.

Kırgızistan Büyükelçisi’ne Ziyaret

Uluslararası Merkez Koordinatörü Prof. Dr. Özge Ülker’in eşlik ettiği Rektör Ünüvar, Kırgızistan’ın Ankara Büyükelçisi Kubanıçbek Ömüraliyev’i de ziyaret etti.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Büyükelçi Ömüraliyev, Kırgızistan ile Türkiye’nin kardeş iki ülke olduğunu vurguladı. Ömüraliyev, Ankara Üniversitesinde bir sergi açarak, öğrencilere Kırgızistan’ı tanıtmak istediklerini ifade etti.

Rektör Ünüvar ise, Kırgızistan ile Türkiye arasında çok yakın bir gönül bağı bulunduğuna işaret ederek, Kırgızistan’ı çok önemsediklerini kaydetti.

Büyükelçilere yapılan ziyaretler, karşılıklı hediye takdimi ve anı fotoğrafı çektirilmesiyle sona erdi.