Pakistan Büyükelçisi Junaid’den Rektör Ünüvar’a Ziyaret

Pakistan’ın Ankara Büyükelçisi Yousaf Junaid, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar’ı ziyaret etti.

Ziyarette, Ankara Üniversitesi ile Pakistan üniversiteleri arasında eğitim alanında yapılabilecek iş birliği imkânları görüşüldü.

Junaid, ziyarette yaptığı açıklamada, Ankara Üniversitesinin çok köklü ve önemli üniversitelerden biri olduğunu kaydetti. Türkiye ile Pakistan arasındaki kardeşlik ve sevgiye dair duyguların bir ihtiyaca dayanmadığını, ortak kültür ve ortak dinin bunun temelini oluşturduğunu belirten Junaid, “Buna güçlü olarak inanıyorum ki Pakistan Türkiye’nin bir uzantısı gibidir” değerlendirmesinde bulundu.

Pakistan halkının Türk halkını, Türk halkının da Pakistan halkını çok sevdiğinin altını çizen Junaid, “Benim şu an en önemli odaklanma noktam da bu sevginin güçlenmesi, artırılması. Bu bağlamda da anlamlı ortaklıkların kurulması” diye konuştu.

Büyükelçi Junaid, 1970 ve 1980’li yıllarda yükseköğrenim için Pakistan’a öğrencilerin geldiğini anımsatarak, şunları söyledi:

“Onların hepsi iyi pozisyonlara geldiler. Şu anda durum biraz daha tersine dönmüş durumda. Pakistan’daki öğrenciler Türkiye’ye yükseköğrenim için geliyorlar. Ve sizlere, onlara destek verdiğiniz için minnettarım. Fakat bu yeterli değil. Bu programı genişletmemiz lazım. Ayrıca buna ilave olarak, yükseköğretimin seviyesini artırmanın önemli olduğuna inanıyorum. Daha anlamlı hale getirilmesi gerektiğine inanıyorum. Bu noktada sizin gibi üniversitelere de görev düşüyor.”

Rektör Ünüvar da Türkiye ile Pakistan arasındaki ilişkilerin kardeşlikten öte olduğunu vurguladı. Ünüvar, birçok alanda bu kadar yakınlık varken eğitim alanında da Pakistan’la çok yakın bir diyaloğun olmasının son derece normal olduğunu dile getirdi.

Ankara Üniversitesinde şu anda lisans ve yüksek lisans eğitimi alan 32 Pakistanlı öğrenci bulunduğunu aktaran Ünüvar, “Pakistan’dan 6 üniversite ile yakın ilişkimiz var. Ayrıca, Erasmus K107 Hareketliliği kapsamında Lahor Üniversitesi ile ilk kez Erasmus hareketliliği gerçekleştirilecek. Bahar döneminde de Urdu Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nda 4 akademisyenimiz Pakistan’a gidecek” bilgisini verdi.

Pakistan Büyükelçisi Yousaf Junaid, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, Asya-Pasifik Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ali Merthan Dündar ile Dış İlişkiler Koordinatörü Prof. Dr. Özge Ülker’in de hazır bulunduğu görüşme sonrası Ankara Üniversitesi Şeref Defteri’ni imzaladı. Daha sonra anı fotoğrafı çektirildi.