Prof. Abdülkadir Dökmeci’ye Yaşam Boyu Başarı Ödülü

APASL (Asya Pasifik Karaciğer Araştırma Derneği) tarafından  verilen yaşam boyu başarı ödülünün ikincisi ” 2nd Powell- Sarin APASL Lifetime Achievement Award ” Prof. A. Kadir Dökmeci ye verildi Bu ödül, 4- 6 Şubat 2021 tarihlerinde yapılan Covid 19 pandemisi nedeniyle sanal olarak düzenlenen  APASL 2021  Bangkok kongresi sırasında yapılan ödül töreninde  takdim edildi ve takiben  Prof. Dökmeci  “Karaciğer kanserinin ameliyat dışı tedavisi”  konulu bir konferans verdi .

Bu ödül, Türk bilim insanlarının sadece Asya-Pasifik ülkelerinde  değil aynı zamanda dünyada etkinliğini ortaya koyması açısından çok önemli olup, genç meslektaşlarına yol göstermesi ve onlara  imkanlar sağlaması konusunda da bir örnek oluşturdu.

APASL 2021 Bangkok Kongresinde Ödül Töreni ( Online), Oturum Başkanı Prof. Shiv Sarin, Prof. A.Kadir Dökmeci’ye ödülünü takdim ediyor.

Asya Pasifik Karaciğer Araştırma Derneği (APASL), 53 ülkenin üye olduğu dünyanın en büyük 3 karaciğer derneğinden birisidir. Her yıl  APASL tarafından 1 ana kongre 4 adet tek konulu toplantı organize ediliyor. Karaciğer sirozu ve karaciğer kanserinin en önemli sebebi olan Hepatit B’nin dünyada diğer bölgelere göre daha sık görüldüğü Asya Pasifik ülkelerinde karaciğer hastalıkları ile ilgili önemli araştırmalar yapılıyor. Ayrıca bilimsel değeri yüksek olan “Hepatology International” adlı dergi de APASL’ın yayın organıdır.

Prof. Dr. Abdülkadir Dökmeci’nin Kısa Özgeçmişi;

Prof. Abdulkadir Dökmeci 1948 Ilgaz doğumlu olup 1971 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu.  Aynı yıl, aynı fakültede Gastroenteroloji kliniğinde asistanlığa başladı. 2015 yılında yaş haddi nedeniyle emekli olana kadar aynı üniversitede önce 1982 yılında Doçent ve 1988 yılında Profesör olarak çalıştı. Bu arada 1979-1981 yılları arasında 2,5 sene Japonya  Chiba Üniversitesinde araştırma yaptı ve eğitim gördü, 2002-2003 yıllarında Amerika Birleşik Devletleri California Universitesi, Irvine da misafir profesör olarak bulundu.

APASL 2015 Istanbul Ana Kongresi

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı ve Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanlıkları yaptı. Ankara Üniversitesinde aktif olarak 44 yıl hizmet etti

Ülkemizde Hepato Bilio Pankreatoloji derneğinin 17 sene başkanlığında bulundu.2014-2015 yıllarında Asya Pasifik Karaciğer Araştırma Derneği ” Asian Pasific Association for the Study of the Liver ” (APASL) başkanlığı yaptı ve 2015 yılında ülkemizde yapılan ve  4 binin üzerinde katılımcısı ile en büyük tıp kongrelerinden birini başkan olarak organize etti .

Halen APASL yürütme kurulu üyesidir. 1998 yılında  Gastroenteroloji alanında Türk-Japon ilişkilerinin gelişmesinde katkılarından dolayı INOHANA ödülünü kazandı.

Prof. Dr. Dökmeci, 1 adet kitap 6 adet kitap bölümü ve 100 ün üzerinde orjinal makalesi yayınlandı. İngilizce yayınlanan 5 adet gastroenteroloji ve hepatoloji ile ilgili derginin yayın kurulunda yer almaktadır. Halen APASL, ACLF (Kronik Karaciğer hastalığı zemininde akut atakla gelişen karaciğer yetmezliği) araştırma grubunda ve APASL’ın Hepatit B, C, ve Karaciğer kanseri konularında rehber hazırlama gruplarında araştırma ve yayınlarına devam etmektedir.

Emekli olduktan sonra da Ankara Üniversitesi Rektörlüğünün müsadesi ile Karaciğer Nakli  Bölümünde konseylere katılarak tecrübelerini aktarmakta ve bilimsel katkılarda bulunmaktadır.

Tıp dışında, 1997-2006 yılları arasında Buz Sporları Federasyonu, 2006-2009 tarihleri arasında da Buz Hokeyi Federasyon başkanlığı yaptı. Halen Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ve Uluslararası Buz Hokeyi Federasyonu sağlık komitesi üyesidir.