• Derece Ön Lisans
  • Program Tipi Açıköğretim
  • Program Dili Türkçe
  • Eğitim Türü Program tam zamanlıdır.

Tanıtım

Bilgi Yönetimi Önlisans Programı bilgi çalışanı olarak nitelendirilen, bilgisayarla ileri düzeyde tanışık orta kademe işgücü yetiştirmeye yönelik bir programdır. Bilgi Yönetimi, öğretim tasarımı, gelişim ve öğrenme, bilgisayar bilimleri gibi farklı disiplinler arasında birleştirici bir alan niteliğinde olduğu için, ülkemizde son yıllarda ihtiyaç duyulan ve yeni gelişmekte olan alanlardan biridir. Bilgi Yönetimi programının temel amacı, işletmelerde güncel yazılımları etkin ve verimli kullanarak kurumsal bilgiyi yeni teknolojilerle işleyebilme becerisine sahip, bilgisayarla ileri düzeyde tanışık orta kademe işgücü yetiştirmektir. 

Programın Amacı

Program; internet ve diğer bilgi kaynaklarından edinilen bilginin kullanılabilirliğini değerlendirmek, bilgiyi işleyerek farklı amaçlar için kullanılacak hale dönüştürmek, uygun ortamlarda saklamak ve farklı kanallar kullanarak paylaşmak için öğrencinin ihtiyaç duyabileceği becerileri kazandırmayı amaçlamaktadır. Bilgi Yönetimi programının temel amacı, işletmelerde güncel yazılımları etkin ve verimli kullanarak kurumsal bilgiyi yeni teknolojilerle işleyebilme becerisine sahip, bilgisayarla ileri düzeyde tanışık orta kademe işgücü yetiştirmektir. Ayrıca, programı tercih eden öğrencilere, çağdaş bilgi işlem ve iletişim araçları kullanarak işletmelerde bilgiyi oluşturma, düzenleme, iletme, sunma, paylaşma, sorgulama ve saklama problemlerine çözüm üretme becerisi kazandırılması amaçlanmaktadır.

Ders Listesi

Ders Kazanımları

Bilgi yönetimine ilişkin temel kavramları anlama ve kullanma, iş yaşamında bu bilgiyi katma değere çevirebilme becerisine sahip olur. Bilgiyi örgüt yapısına uygun bir biçimde örgütsel amaçlar için kullanabilme bilgisini ve becerisini edinir. Bilgi yönetiminin finansal hedeflere, kalite ve süreç iyileştirmelerine ve yenilikçiliğe ulaşmadaki rolünü analiz eder. Bilgi yönetimi modellerini ve teknolojilerini iş süreçlerinde uygular. Bilgi yönetim sistemlerini tanır. Bilgi yönetiminin gerektirdiği iş ve süreçlere yönelik bilgi yönetimi planı oluşturur. İşletim sistemleri, ofis yazılımları hakkında bilgi sahibi olurlar ve bunları iyi derecede kullanır. Bilgi erişim sistemlerini kullanarak bilgiyi edinme, işleme, saklama ve paylaşma becerilerine sahip olur. Web sayfası geliştirme konusunda bilgi ve beceri sahibi olur. Programlama konusunda bilgi ve yetkinlik kazanırlar. 
Bilgi yönetimine ilişkin temel kavramları anlama ve kullanma, iş yaşamında bu bilgiyi katma değere çevirebilme becerisine sahip olur.
Bilgiyi örgüt yapısına uygun bir biçimde örgütsel amaçlar için kullanabilme bilgisini ve becerisini edinir.
Bilgi yönetiminin finansal hedeflere, kalite ve süreç iyileştirmelerine ve yenilikçiliğe ulaşmadaki rolünü analiz eder.
Bilgi yönetimi modellerini ve teknolojilerini iş süreçlerinde uygular.
Bilgi yönetim sistemlerini tanır.
Bilgi yönetiminin gerektirdiği iş ve süreçlere yönelik bilgi yönetimi planı oluşturur.
İşletim sistemleri, ofis yazılımları hakkında bilgi sahibi olurlar ve bunları iyi derecede kullanır.
Bilgi erişim sistemlerini kullanarak bilgiyi edinme, işleme, saklama ve paylaşma becerilerine sahip olur.
Web sayfası geliştirme konusunda bilgi ve beceri sahibi olur.
Programlama konusunda bilgi ve yetkinlik kazanırlar. Sahip olduğu programlama bilgisini örgütün amaçları doğrultusunda kullanır.
Veri, bilgi ve bilişim yönetim sistemlerini analiz eder, tasarlar, geliştirir, kullanır ve yönetir.
Bilgisayar programcılığı alanında algoritma hazırlama becerisine sahip olur.
İletişim, müşteri ilişkileri, yönetim ve organizasyon konularında temel bilgi ve beceri kazanır.
Bilgisayar ve ağ sistemlerini kurma ve yapılandırma becerisine sahip olur.
Veri tabanı uygulamaları ve internet programcılığı konusunda bilgi ve yetkinlik kazanır. Sahip olduğu programlama bilgisini örgütün amaçları doğrultusunda kullanır.

Kazanılan Derece

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Bilgi Yönetimi alanı önlisans derecesi (Associate Degree) almaya hak kazanmaktadırlar.

Kariyer Seçenekleri

Programdan mezun olan öğrenciler “Bilgi Yönetimi Meslek Elemanı” olarak özel sektörde birçok işletmede bilgi yöneticisi, bilgi işlem personeli gibi alanlarda istihdam edilirler. Programdan mezun olan öğrenciler “Bilgi Yönetimi Meslek Elemanı” olarak kamuda bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, memur, vb. kadrolarla istihdam edilirler.

Akademik Gelecek

Bu programdan mezun olan öğrenciler, lisans programlarında öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.

Mezuniyet Şartları

Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az C3/2.00 notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 120’dir. 

Kazanılan Derece Şartları

Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az C3/2.00 notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 120’dır. 

Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Öğrencilere aldıkları her ders için, aşağıdaki harf notlarından biri öğretim elemanı tarafından dönem sonu ders notu olarak takdir olunur.Harf notlarının puan karşılıkları ve katsayıları aşağıdaki tabloda verilmiştir: Puanlar Notlar Katsayılar 100+ A+ 4,00 90-100 A 4,00 85-89 B1 3,50 80-84 B2 3,25 75-79 B3 3,00 70-74 C1 2,75 65-69 C2 2,50 60-64 C3 2,00 50-59 F1 1,50 49 ve aşağısı F2 0,00 F30,00 F40,00 A+: Bir derste üstün başarı gösteren öğrencilere verilen ve öğrenci durum belgesinde (transkript) gösterilen harf notunu ifade eder. Bir öğrencinin bir yarıyılda/yılda aldığı derslerden (C3) 2,00 ve üstünde not aldığı dersler başarılı, (F1),  (F2), (F3) ve (F4) aldıkları dersle başarısız sayılır.Kayıtlı olduğu programın tüm derslerini başarıyla tamamlayan ve genel akademik not ortalaması (C3) 2,00 ve üzerinde olan öğrenci diploma almaya hak kazanır. F3: Final sınavına girme hakkı olduğu halde sınava girmedi, başarısız. F4: Devamsızlık nedeniyle final sınavı ve bütünleme sınavına girme hakkı yok, başarısız. F1, F2, F3, F4 notları, not ortalamaları hesabında ilgili katsayılarına göre ortalamaya katılır.

Nasıl Kayıt Olabilirim?

Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğu`nda mevcuttur.