Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu

Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü (%30 İngilizce) Programı

Tanıtım

Bu programda öğrencilere siber güvenlik konularında teorik ve pratik beceriler kazandırmaya yönelik dersler ve programlar sunulacaktır. Program, siber güvenlik alanında yetkin ve nitelikli işgücü inşa edilmesi, siber güvenlik alanının gençler için cazip bir kariyer alanı haline getirilmesi ve siber güvenlik uzmanlığı kavramının geliştirilerek mesleki nitelik kazandırılması temel amaçları ile uygulamaya konulmuştur. Programda öğrencilerin sektörle iç içe bir şekilde eğitim alması sağlanacak ve böylece öğrencilerin uygulama pratiklerini gerçek saha deneyimleri ile harmanlayabilmesine imkan sağlanacaktır.

Programın Amacı

Program, ulusal ve uluslararası alanda faaliyet gösteren kamu ve özel kuruluşlarda çeşitli görevler üstlenebilecek siber güvenliği alanında uzmanlaşmış bireyler yetiştirmektir. Programda ayrıca mezunlarımızın; siber güvenlik projelerinde ve siber güvenlik takımlarında kritik görevler üstlenebilecek, etkin iletişim becerileri sayesinde bilgi güvenliği konularında farkındalığı artırıcı çalışmalar yapabilecek ve kurum içinde güvenlik kültürünü oluşturabilecek bilgi ve beceriye sahip olması; ve üstlendiği görevleri yerine getirirken mesleki ve etik değerleri gözetebilmesi amaçlanmaktadır.

Ders Listesi

Ders Kazanımları

Öğrendiği teorik bilgiyi siber güvenlik problemlerini çözmede kullanma, siber güvenlik sorunlarını tanımlama ve analiz etme, yazılım ve donanım kullanarak veri toplama ve analiz etme, etik değerlere uygun davranış sergileme, yaşam boyu öğrenme bilinci ve disiplin içi/çok disiplinli ekiplerde etkin çalışabilme, siber güvenliğin toplumsal etkileri ve hukuki sonuçları hakkında öngörü sahibi olma.
Matematik konusunda gerekli bilgi birikimi edinme, bu bilgiyi siber güvenlik özelinde oluşabilecek problemlerin çözümünde kullanma.
Siber güvenlik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi edinme; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama.
Siber güvenlik sürecini gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında analiz etme ve yürütme.
Siber güvenlikte karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli yazılım ve donanımı kullanarak veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve de önlem alma.
Siber güvenlik ile ilgili proje ve gruplarda sorumluluk alma; etkili raporlar yazma; siber güvenlikle ilgili raporları anlama ve açıklama.
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme.
Türkçe ve İngilizce dillerinde sözlü ve yazılı etkili iletişim kurma.
Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışma.
Etik ilkelerine uygun davranış, mesleki ve etik sorumluluk bilinci sergileme.
Siber güvenliğin evrensel ve toplumsal etkileri hakkında bilgi sahibi olma; siber güvenlik alanında karşılaşılan zorluklar hakkında farkındalık; siber güvenlik çözümlerinin hukuki sonuçlarını anlama.

Kazanılan Derece

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü alanında önlisans derecesi (Associate of Art) almaya hak kazanmaktadırlar.

Kariyer Seçenekleri

Kamu kurum ve kuruluşlarıKritik alt yapı kurum ve kuruluşlarıBilişim ve iletişim altyapısı bulunan ve bu hizmetleri veren kurum vekuruluşlarFinansal kurum ve kuruluşlarUlusal güvenliği sağlamak ile görevli kurum ve kuruluşlarEğitim kurumlarıSağlık hizmeti veren kurum ve kuruluşlarSiber güvenlik yazılım ve donanım tasarım ve üretimi yapan kurum vekuruluşlarSiber güvenlik hizmeti veren kurum ve kuruluşlarElektronik ticaret yapan tüm kuruluşlar

Akademik Gelecek

Bu programdan mezun olan öğrenciler, lisans programlarında öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.

Mezuniyet Şartları

Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az C3/2.00 notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 120’dir. 

Kazanılan Derece Şartları

Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az C3/2.00 notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 120’dir. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.

Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Öğrencilere aldıkları her ders için, aşağıdaki harf notlarından biri öğretim elemanı tarafından dönem sonu ders notu olarak takdir olunur.Harf notlarının puan karşılıkları ve katsayıları aşağıdaki tabloda verilmiştir: Puanlar Notlar Katsayılar 100+ A+ 4,00 90-100 A 4,00 85-89 B1 3,50 80-84 B2 3,25 75-79 B3 3,00 70-74 C1 2,75 65-69 C2 2,50 60-64 C3 2,00 50-59 F1 1,50 49 ve aşağısı F2 0,00 F30,00 F40,00 A+: Bir derste üstün başarı gösteren öğrencilere verilen ve öğrenci durum belgesinde (transkript) gösterilen harf notunu ifade eder. Bir öğrencinin bir yarıyılda/yılda aldığı derslerden (C3) 2,00 ve üstünde not aldığı dersler başarılı, (F1),  (F2), (F3) ve (F4) aldıkları dersle başarısız sayılır.Kayıtlı olduğu programın tüm derslerini başarıyla tamamlayan ve genel akademik not ortalaması (C3) 2,00 ve üzerinde olan öğrenci diploma almaya hak kazanır. F3: Final sınavına girme hakkı olduğu halde sınava girmedi, başarısız. F4: Devamsızlık nedeniyle final sınavı ve bütünleme sınavına girme hakkı yok, başarısız. F1, F2, F3, F4 notları, not ortalamaları hesabında ilgili katsayılarına göre ortalamaya katılır.

Nasıl Kayıt Olabilirim?

Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğunda mevcuttur.