Bala Meslek Yüksekokulu

Süt ve Besi Hayvancılığı Programı

  • Derece Ön Lisans
  • Program Tipi Normal Öğretim
  • Program Dili Türkçe
  • Eğitim Türü Program tam zamanlıdır.

Tanıtım

Ülkemiz hayvansal üretim potansiyeli bakımından Dünya üzerindeki pek çok ülkeye göre oldukça avantajlı konumdadır. Bu bağlamda, çiftlik hayvanları yetiştiriciliğinde elde edilen ürünlerde kalite ve verimi artırmak ayrıca kırsalda bilinçli üretimi teşvik etmek ülke ekonomisine katkı sunması bakımından oldukça önemlidir. Süt ve besi hayvancılığı programı 2023-2024 Eğitim Öğretim yılında Ankara Üniversitesi Bala Meslek Yüksek okulu bünyesinde açılmıştır. Program teorik ve uygulamalı derslerden oluşmaktadır. 

Programın Amacı

Süt ve besi hayvanlarının yetiştirilmesi, beslenmesi ve sağlığı konularında bilgi düzeyi yüksek, uygulama becerisi kazanmış nitelikli teknik elemanlar yetiştirmek ve ülkemiz hayvansal üretim sektörüne katkı sunmaktır. 

Ders Listesi

Ders Kazanımları

Çiftlik hayvanlarının yetiştirilmesi, üremesi, beslemesi üzerine bilgi sahibi olur. Üretim sonucu elde edilen ürünlerin muhafaza ve pazarlanması hakkında bilgi sahibi olur. Hayvansal üretim çevre ilişkisini tanımlayabilir. Bilinçli, verimli ve kaliteli hayvansal üretim konusunda vizyon sahibi olur.
PY1. Çiftlik hayvanlarını tanır, süt ve besi hayvanları hakkında bilgi sahibi olur.
PY5. Modern hayvansal üretim tekniklerini kullanarak nitelikli hayvansal ürün üretimi konusunda yeterli bilgiye sahip olur.
PY4. Hayvansal üretim ve çevre ilişkisini değerlendirebilir.
PY2. Hayvansal üretimde temel kavramlarını anlama ve yorumlama becerisi kazanır.
PY3. Memeli çiftlik hayvanlarında hastalıklara karşı koruma, kontrol ve mücadele teknikleri hakkında bilgi sahibi olur.
PY10. Türkçenin yanında en az bir yabancı dili temel seviyede kullanarak mesleki bilgi ve becerilerini geliştirir.
PY11. Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihi konusunda bilgi sahibidir.
PY9. Alanının gerektirdiği düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PY8. Hayvansal üretimde konvansiyonel ve organik tarımı kullanma bilgisine sahip olur.
PY7. Süt ve besi hayvanlarından elde edilen ürünlerin kalitesi, muhafazası ve pazarlanması konusunda bilgi sahibi olur.
PY6. Süt ve besi hayvanı yetiştiriciliğinde pratikte ihtiyaç duyulan nitelikli teknik elemanlarda aranan bilgi ve beceriye sahip olur.
PY12. Sürdürülebilir hayvansal üretim ve önemini kavrar.

Kazanılan Derece

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Süt ve Besi Hayvancılığı alanında önlisans derecesi (Associate of Art) almaya hak kazanmaktadırlar.

Kariyer Seçenekleri

Tarım ve Orman Bakanlığı’nda tekniker olarak, özel sektörde, hayvansal üretim yapan çiftliklerde, karma yem üreten fabrikalarda ve hayvansal üretim alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarında çalışabilmektedirler.

Akademik Gelecek

Bu programdan mezun olan öğrenciler, lisans programlarında öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.

Mezuniyet Şartları

Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az C3/2.00 notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 120’dir. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.

Kazanılan Derece Şartları

Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az C3/2.00 notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 120’dir. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.

Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Öğrencilere aldıkları her ders için, aşağıdaki harf notlarından biri öğretim elemanı tarafından dönem sonu ders notu olarak takdir olunur.Harf notlarının puan karşılıkları ve katsayıları aşağıdaki tabloda verilmiştir: Puanlar Notlar Katsayılar 100+ A+ 4,00 90-100 A 4,00 85-89 B1 3,50 80-84 B2 3,25 75-79 B3 3,00 70-74 C1 2,75 65-69 C2 2,50 60-64 C3 2,00 50-59 F1 1,50 49 ve aşağısı F2 0,00 F30,00 F40,00 A+: Bir derste üstün başarı gösteren öğrencilere verilen ve öğrenci durum belgesinde (transkript) gösterilen harf notunu ifade eder. Bir öğrencinin bir yarıyılda/yılda aldığı derslerden (C3) 2,00 ve üstünde not aldığı dersler başarılı, (F1),  (F2), (F3) ve (F4) aldıkları dersle başarısız sayılır.Kayıtlı olduğu programın tüm derslerini başarıyla tamamlayan ve genel akademik not ortalaması (C3) 2,00 ve üzerinde olan öğrenci diploma almaya hak kazanır. F3: Final sınavına girme hakkı olduğu halde sınava girmedi, başarısız. F4: Devamsızlık nedeniyle final sınavı ve bütünleme sınavına girme hakkı yok, başarısız. F1, F2, F3, F4 notları, not ortalamaları hesabında ilgili katsayılarına göre ortalamaya katılır.

Nasıl Kayıt Olabilirim?

Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğunda mevcuttur.