Tıp Fakültesi

Tıp Programı

  • Derece Lisans
  • Program Tipi Normal Öğretim
  • Program Dili Türkçe
  • EÄŸitim Türü Ankara Ãœniversitesi Tıp FakÃ
  • Program Direktörü Prof. Dr. Bizden SABUNCUOÄžLU

Tanıtım

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, TürkiyeCumhuriyeti’nin kurduğu ilk tıp fakültesidir.  Bugüne kadar binlerce hekimyetiştirmiştir. Program, en iyi sağlık hizmetini sunan ve bilimselaraştırmaları destekleyen etik ve çağdaş hekimler yetiştirmeye yönelik olarakplanlanmıştır. Mezuniyet Öncesi Eğitim, 2014 yılında Akredite olmuştur. 

Programın Amacı

00159338au2139614.0Normal0falsefalsefalseTRJAX-NONE /* Style Definitions */table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:Cambria; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-ansi-language:TR;}>Ülkeninsağlık sorunlarını bilen; birinci basamak sağlık örgütlenmesi düzeyindesağlığın korunması ve geliştirilmesi için gerekli bilgi, beceri ve tutum ile donanmış;mesleğini etik kuralları gözeterek uygulayan; araştırmacı ve sorgulayıcı olan;yaşam boyu öğrenmeyi sürdürme tutum ve becerisini kazanmış; ulusal veuluslararası düzeylerde kabul edilebilen ölçütlere uygun hekimleryetiştirmektir

Ders Listesi

Ders Kazanımları

Sağlık hizmetini uygun şekilde gerçekleştiren, hastalar, hasta yakınları ve sağlık personeli ile etkin iletişim kuran, ekip çalışmasını benimseyen, gereğinde lider rolünü üstlenen, ülkesinin sağlık sorunlarının farkında olup buna yönelik çözümlerin içinde olan , profesyonel, bilimsel düşünen ve tanı ve tedavi uygulamalarını bilimsel kanıtlar çerçevesinde gerçekleştiren hekimler yetiştirmek
Birinci basamağa özgü hekimlik uygulamalarını ustalıkla uygular.
Hasta merkezli klinik değerlendirme yapar ve birinci basamak düzeyinde hasta yönetimi planları oluşturur.
Birinci basamak düzeyinde tanı ve/veya tedaviye yönelik girişimsel işlemleri planlar ve uygular.
Birinci basamak düzeyinde uygun izlem ve sevk/konsültasyon planları oluşturur.
Sağlık hizmet kalitesinin ve hasta güvenliğinin sürekli iyileştirilmesine aktif olarak katkıda bulunur.
Hasta ve hasta yakınlar ıile profesyonel iletişim kurar.
Hasta ve hasta yakınlarından doğru ve geçerli bilgi edinir ve sentezler.
Hasta bakımı ile ilgili hedefleri ve planları, hasta ve hasta yakınları ile paylaşır.
Sağlık bakım planlarının geliştirilmesi sürecine hasta ve hasta yakınlarının katılımını teşvik eder.
Tıbbi görüşmelere ilişkin yazılı ve elektronik bilgileri belgeler ve uygun şekilde paylaşır.
Meslektaşları ve diğer sağlık elemanları ile etkili iletişim kurar.
Sağlık bakımı sunumunda meslektaşları ve diğer sağlık çalışanları ile etkin bir şekilde çalışır.
Ekip içinde yanlış anlamaları önlemek, farklılıkları yönetmek ve çatışmaları gidermek için meslektaşları ve diğer sağlık çalışanları ile birlikte çalışır.
Sağlık bakımını gerektiğinde etkili ve güvenli bir şekilde devreder.
Sağlık sistemleri, organizasyonları ve ekipleri içinde aktif rol alarak sağlık hizmet sunumunun iyileştirilmesine katkıda bulunur.
Mesleki uygulamalarda liderlik sergiler.
Mesleki uygulamalarını ve kariyerini yönetir.
Klinik veya klinik dışı ortamlarda hizmet sunduğu bireylerin sağlık gereksinimlerini belirler ve cevap verir.
Hizmet verdiği toplumun sağlık düzeyini ve gereksinimlerini belirler ve cevap verir.
Sürekli öğrenme yoluyla mesleki performansını geliştirir.
Mesleksel uygulamalarında var olan en iyi kanıtları toplar ve karar verme süreçlerinde kullanır.
Sağlıkla ilgili araştırma ve literatürün doğruluğunu, güvenirliliğini ve uygulanabilirliğini eleştirel olarak değerlendirir.
Sağlık alanında bilgi ve uygulamaların oluşturulmasına veya yaygınlaştırılmasına katkıda bulunur.
En iyi mesleki uygulamaları etik ilkelere ve değerlere bağlı kalarak uygulama konusunda kararlılık sergiler.
Sağlık hizmetinin toplumsal yarar gözetilerek uygulanmasına bağlılık gösterir.
Mesleki düzenlemelere ve etik ilkelere uygun davranma konusunda kararlılık gösterir.
Kendisinin ve diğer sağlık çalışanlarının sağlığı ve iyilik halinin korunması ve geliştirilmesi için çaba gösterir.
Sağlık kaynaklarının yönetiminde görev alır.
Sağlık çalışanlarının ve toplumun öğrenmesine katkıda bulunur.

Kazanılan Derece

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Tıp Doktorluğu alanında "lisans + yükseklisans derecesi" (Bachelor of Science + Master of Science) almaya hak kazanmaktadırlar.

Kariyer Seçenekleri

Tüm tıp Fakültesi mezunları iki yıllık zorunlu hizmet için Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen kura ile birinci basamak sağlık hizmetinde yer alan aile sağlığı merkezleri veya  toplum sağlığı merkezleri veya acil servis olmak üzere Bakanlık birimlerinde çalışır. Bunlar dışındaki kariyer olanakları aşağıda yer almaktadır.1.Her yıl iki kez düzenlenmekte olan Tıpta Uzmanlık Sınavı'nda başarılı olanlar üniversitelerin hastanelerinde ya da Sağlık Bakanlığı'na ait eğitim ve araştırma hastanelerinde uzmanlık eğitimlerine başlarlar. Adaylar, tercihleri gözönüne alınarak puanlarına gore programlara yerleştirilirler.2. Uluslararası tıp sınavlarına girerek, sınavda başarılı olmaları halinde yurt dışında çeşitli ülkelerde uzmanlık eğitimi alabilirler. 3. Başta sağlıkta  araştırma-geliştirme alanları olmak üzere özel sektörde çeşitli görevlerde yer alabilirler.

Akademik Gelecek

Bu programdan mezun olan öğrenciler, lisansüstü programlarında öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.

Mezuniyet Şartları

Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az C3/2.00 notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 360’tır. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.

Kazanılan Derece Şartları

Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az C3/2.00 notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 360’tır. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.

Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Öğrencilere aldıkları her ders için, aşağıdaki harf notlarından biri öğretim elemanı tarafından dönem sonu ders notu olarak takdir olunur.Harf notlarının puan karşılıkları ve katsayıları aşağıdaki tabloda verilmiştir: Puanlar Notlar Katsayılar 100+ A+ 4,00 90-100 A 4,00 85-89 B1 3,50 80-84 B2 3,25 75-79 B3 3,00 70-74 C1 2,75 65-69 C2 2,50 60-64 C3 2,00 50-59 F1 1,50 49 ve aşağısı F2 0,00 F30,00 F40,00 A+: Bir derste üstün başarı gösteren öğrencilere verilen ve öğrenci durum belgesinde (transkript) gösterilen harf notunu ifade eder. Bir öğrencinin bir yarıyılda/yılda aldığı derslerden (C3) 2,00 ve üstünde not aldığı dersler başarılı, (F1),  (F2), (F3) ve (F4) aldıkları dersle başarısız sayılır.Kayıtlı olduğu programın tüm derslerini başarıyla tamamlayan ve genel akademik not ortalaması (C3) 2,00 ve üzerinde olan öğrenci diploma almaya hak kazanır. F3: Final sınavına girme hakkı olduğu halde sınava girmedi, başarısız. F4: Devamsızlık nedeniyle final sınavı ve bütünleme sınavına girme hakkı yok, başarısız. F1, F2, F3, F4 notları, not ortalamaları hesabında ilgili katsayılarına göre ortalamaya katılır.

Nasıl Kayıt Olabilirim?

Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğunda mevcuttur.