Farmasötik Mikrobiyoloji (YL) Programı
Alanındaki çalışmaları etik kurallar çerçevesinde yürütmek üzere temel bilimler, farmasötik bilimler, biyomedikal ve klinik bilimleri temel alır. |
Mikroorganizmalar, morfolojileri, kültürel ve biyokimyasal özelliklerini, tanı yöntemlerini bilir. |
Farmasötik ürünler, kozmetikler ve ham maddelerin üretimden tüketime kadar her aşamasındaki analiz ve kalite kontrollerini bilir. |
Farmasötik ürünler, kozmetikler ve hammaddeler ile gıda ve gıda destek ürünlerinde bulunabilecek mikroorganizmalar hakkında bilgi sahibidir. |
Fiziksel ve kimyasal etmenlerin mikroorganizmalar üzerine olan etkileri hakkında bilgi sahibidir. |
Fiziksel, kimyasal ve radyasyonla sterilizasyon ve kontrol yöntemlerini bilir. |
Antimikrobiyal ve dezenfektanların etki mekanizmalarını bilir. |
Antimikrobiyal ve dezenfektanlara karşı mikroorganizmalarda oluşan dirençlilik hakkında bilgi sahibidir. |
Klinik materyal, farmasötik ürünler ve hammaddeleri, gıda ve gıda destek ürünlerindeki mikroorganizmaların izolasyon ve identifikasyon yöntemlerini bilir. |
Doğal ve sentetik farmasötik maddelerin, ilaç ve ilaç dışı ve diğer tıbbi ürünlerin üretim teknolojileri, üretim yeri özellikleri, saklanması, kalitesinin sağlanması hakkında bilgi sahibidir. |
Mikroorganizmaların genetiksel yapıları ve genetiksel madde aktarımları konusunda bilgi sahibidir. |
İmmunoloji ve immun sistem hastalıkları ile immunolojik ve moleküler tanı yöntemlerini bilir. |
Farmasötik ürünler, kozmetikler ve ham maddelerinin üretimden tüketime kadar her aşamasındaki mikrobiyolojik analiz ve kalite kontrollerini yapar. |
Antimikrobiyal ve dezenfektanların antimikrobiyal aktivitelerini ve etkinliklerini saptar. |
Doğal ve sentetik maddelerin mikroorganizmalar üzerine olan aktivite kontrollerini yapar. |
Fiziksel ve kimyasal sterilizasyon yöntemlerini uygular. |
İmmunolojik tanı yöntemlerini uygular. |
Farmasötik mikrobiyoloji ile ilgili bir çalışmayı ve araştırmayı bağımsız ve ekip çalışması olarak yürütür. |
Alanındaki bir sorunu bağımsız olarak kurgulayabilir, çözüm yolları geliştirebilir, çözebilir, sonuçları değerlendirir ve gerektiğinde uygulayabilir. |
Yaşam boyu becerilerini kullanarak farmasötik mikrobiyoloji alanında kişisel ve mesleki gelişimini sürdürür. |
Alanıyla ilgili bilgileri eleştirel gözle değerlendirebilir. |
Alanıyla ilgili bilgileri ulusal/uluslararası düzeyde sözlü ve yazılı olarak paylaşabilir. |
Alanındaki hizmetlerin geliştirilmesi amacıyla meslektaşları ile etik ilkeler çerçevesinde işbirliği yapar. |
Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını alanındaki veya dışındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilir. |
Alanı ile ilgili bilgilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir. |
Ulusal ve uluslararası projelerde bireysel ve ekiple çalışma becerilerini kullanma |
Çalışmalarında bilimsel araştırma becerilerini kullanma |
Etik kurallara uyma |
İletişim becerilerini etkili kullanma |
Alanla ilgili uluslararası alanyazını izleyecek düzeyde bir yabancı dili etkili kullanma |
Üst düzey düşünme becerilerini (eleştirel düşünme, problem çözme, yaratıcı düşünme, karar verme, yansıtma) kullanma |
Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde alanyazını inceleyerek değerlendirir. |
İncelediği alanyazına dayalı olarak araştırma önerileri geliştirir. |
Geliştirdiği önerilerden bir konu belirler ve bu konu hakkında rapor hazırlar. |
Hazırladığı araştırma raporunu tartışır ve sunar. |
Alanla ilgili araştırma konusu olabilecek sorunları belirler. |
Belirlediği sorunlar doğrultusunda araştırma konusunu seçer. |
Seçtiği konu ile ilgili alanyazın taraması yapar ve araştırma desenini planlar. |
Araştırma konusu ile ilgili veri toplama aracılığıyla veri toplar. |
Topladığı verileri araştırma amaçları doğrultusunda düzenler ve analiz eder. |
Bulguları yorumlar, düzenler ve sunar. |
Araştırmayı rapor haline getirir. |
Araştırma raporunu savunur. |