Hayvan Sağlığı Ekonomisi ve İşletmeciliği (YL) Programı
1. Lisans öğrenimindeki yeterliklere dayalı olarak Hayvancılık Ekonomisi alanında genel ekonomik ilke ve teorilerin yanı sıra hayvancılık işletmelerinde işletme yönetimi ve organizasyon, hayvancılık politikaları, üretim planlaması, hayvancılığa dayalı sanayi işletmeciliği, hayvan ve hayvansal ürünler pazarlaması, hayvan sağlığı ekonomisi, hastalıklara bağlı finansal ve ekonomik kayıplar konularında yeterli bilgiye sahiptir. |
2. Hayvancılık sektörü, hayvansal üretim ve hayvan yetiştiriciliğine ilişkin teknik, mali ve ekonomik bilgilere hakimdir. |
3. Hayvancılık Ekonomisi alanında veri analiz yöntemleri ve metodoloji konusunda bilgi sahibidir. Edinilen bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırmalar ile uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir. |
4. Temel ekonomik kavramlar ile faaliyetlere ilişkin bilgileri kavrayabilir ve hayvancılık sektörüyle ilişkilendirebilir. |
5. Hayvancılık Ekonomisi alanında güncel teknik ve mesleki bilgileri, metot, uygulama ve teknolojileri yakından izler, bilimsel, sistematik ve eleştirel bakış açısıyla değerlendirir ve çalışmalarına yansıtarak kullanabilir. |
6. Hayvancılık sektörüne ilişkin araştırma ve projeleri planlayarak yürütebilir. |
7. Araştırmalarında ekonomik analiz yöntemlerini başarıyla uygular. Teorik ve uygulamalı bilgiler ışığında mantıksal ve yaratıcı sonuçlara ulaşabilir. |
8. Hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren kamu ve özel tüm kurum ve kuruluşlarda uzman ve yönetici pozisyonlarında çalışabilir. Klinik ve hayvancılık işletmelerini yönetir. |
9. Ulusal ve/veya uluslararası hakemli dergilerde alanı ile ilgili bilimsel makale yayınlayarak veya kongre/sempozyumlarda bildiri sunarak çalışmalarını ilgili meslek ve toplum kesimlerine duyurabilir. |
10. Hayvancılık Ekonomisi alanı ile ilgili özgün ve disiplinler arası araştırmalarda yer alabilir. Saha çalışmaları, veri analiz ve değerlendirme gibi araştırma aşamalarında bir ekibin üyesi olarak sorumlu ve etkin şekilde çalışır. |
11. Bilim alanı, sektör ve mesleğe ilişkin mevzuat düzenlemeleri ve uygulamalarını yakından takip eder ve değerlendirir. |
12. Alanla ilgili bilgiye ulaşma yollarını bilir ve etkin şekilde kullanabilir. |
13. Hayvancılık Ekonomisi ve ilgili alanlarda mesleki, sektörel ve bilimsel yenilik ve gelişmeleri izler. |
14. Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alana ilişkin yeni fikir ve uygulamalar geliştirebilir. |
15. Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, bunları geliştirmek ve gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemleri yönetebilir. |
16. Uzman bir topluluk içinde özgün görüşlerini sunma ve savunma yetkinliğini gösterir. |
17. Ulusal, uluslararası ve disiplinler arası çalışmalarda yazılı ve sözlü olarak etkili iletişim kurabilir. |
18. İnsan, hasta ve hayvan haklarına, çevreye duyarlıdır. |
19. Akademik ve profesyonel bağlamda bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel ilerlemeleri topluma tanıtarak, bilgi toplumu olma sürecine katkıda bulunur. |
20. Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak bağlantılı kişi ve kurumlarla işlevsel etkileşim kurabilir. |
21. Araştırmalarında etik ilkeleri gözetir ve buna uygun olarak davranır. |
22. Alanında ve iş yaşamında karşılaşılan toplumsal, sektörel ve bilimsel konulardaki sorunlara çözümler üretebilir ve bu değerlerin gelişimini destekleyebilir. |
Ulusal ve uluslararası projelerde bireysel ve ekiple çalışma becerilerini kullanma |
Çalışmalarında bilimsel araştırma becerilerini kullanma |
Etik kurallara uyma |
İletişim becerilerini etkili kullanma |
Alanla ilgili uluslararası alanyazını izleyecek düzeyde bir yabancı dili etkili kullanma |
Üst düzey düşünme becerilerini (eleştirel düşünme, problem çözme, yaratıcı düşünme, karar verme, yansıtma) kullanma |
Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde alanyazını inceleyerek değerlendirir. |
İncelediği alanyazına dayalı olarak araştırma önerileri geliştirir. |
Geliştirdiği önerilerden bir konu belirler ve bu konu hakkında rapor hazırlar. |
Hazırladığı araştırma raporunu tartışır ve sunar. |
Alanla ilgili araştırma konusu olabilecek sorunları belirler. |
Belirlediği sorunlar doğrultusunda araştırma konusunu seçer. |
Seçtiği konu ile ilgili alanyazın taraması yapar ve araştırma desenini planlar. |
Araştırma konusu ile ilgili veri toplama aracılığıyla veri toplar. |
Topladığı verileri araştırma amaçları doğrultusunda düzenler ve analiz eder. |
Bulguları yorumlar, düzenler ve sunar. |
Araştırmayı rapor haline getirir. |
Araştırma raporunu savunur. |