Hızlandırıcı Teknolojileri Enstitüsü

Hızlandırıcı ve Dedektör Teknolojileri (YL) (İngilizce) Programı

  • Derece Yüksek Lisans
  • Program Tipi Tezli Yüksek Lisans (İngilizce)
  • Program Dili İngilizce
  • Eğitim Türü Program tam zamanlıdır.

Tanıtım

Hızlandırıcı ve Dedektör Teknolojileri Yüksek Lisans Programı, Ankara Üniversitesi  Hızlandırıcı Teknolojileri Enstitüsünde açılması önerilen Hızlandırıcı Teknolojileri Anabilim Dalı altında, hızlandırıcılar ve ilgili teknolojiler hakkında uygulamalı eğitim vermeyi amaçlayan tezli, dili İngilizce lisans üstü eğitim programıdır. Hızlandırıcı Teknolojileri Anabilim Dalı ve Hızlandırıcı ve Dedektör Teknolojileri Programı ülkemizde hızlandırıcılar üzerine öğrenci yetiştiren ilk ingilizce anabilim dalı ve programı olacaktır.

Programın Amacı

Hızlandırıcı ve Dedektör Teknolojileri İngilizce Yüksek Lisans Programının amacı: temel bilimler ve mühendisliğin farklı dallarında lisans eğitimi görmüş öğrencilerin İleri Teknolojiler, Uzay, Sağlık, Savunma, Nükleer Bilimler, İletişim vb. sektörlerde hızlandırıcı ve detektör teknolojileri aracılığı ile yapılabilen araştırma geliştirme faaliyetlerinde ihtiyaç duyulan; Parçacık Hızlandırıcıları, Işınım kaynakları, parçacık hızlandırıcı yan teknolojileri, Detektör, Veri analizi sistemlerinde, sistemleri kullanabilen,tasarım, işletim ve yönetimini yapabilen, vakum, radyasyon, kontrol sistemleri konularında tecrübeli, tamir-bakım çalışmalarında becerikli, takım çalışmasında uyumlu, disiplinler arası işbirliğini benimsemiş, araştırmacı, beceri ve teknik bilgi sahibi bilim insanlarının yetiştirilmesini sağlamaktır.

Ders Listesi

Ders Kazanımları

Programa kaydolan öğrenci hızlandırıcı sistemler, hızlandırıcı ile ilgili teorik ve uygulamalı alanlarda yeterli altyapıya sahip olur. Programda edineceği fiziksel yöntemleri kullanarak hızlandırıcı ve ilgili alt donanım alanlarında hesaplama yeteneği kazanır. Kazandığı donanımı küçük ve büyük ölçekli hızlandırı kullanan farklı disiplinler ile ilgili deneysel ve ölçme tekniklerinde kullanabilir ve sonuçları bilimsel olarak yorumlayabilir. Hızlandırıcılar ve alt donanımlarının işletimi ve operasyonu ile ilgili problem çözme yeteneği kazanır. Hızlandırıcı ve yan elemanları ile ilgili cihaz/donanım/yazılım geliştirebilir. 
Diploma
Hızlandırıcı teknolojileri ve sistemleri ile ilgili alanlarda alt yapıya sahip olmak
Matematiksel ve fiziksel yöntemleri kullanılarak hızlandırıcı veya dedektör ilgili alanlarda hesaplama yeteneğine sahip olmak
İleri demet dinamiği ile ilgili detaylı bilgiye sahip olmak
Bilgisayar programlama araçları kullanarak farklı teknolojik donanımlar ile ilgili (benzetim) yapma yeteneğine sahip olmak
Hızlandırıcı ve dedektör yan elemanları ile ilgili cihaz/donanım/yazılım geliştirebilme yeteneğine sahip olmak
Hızlandırıcı, dedektör ve yan sistemler ile ilgili bir konuda bilgiye erişebilme yeteneğine sahip olmak
Demet özelliklerinin belirlenebilmesi için gerekli ölçüm tekniklerini kullanabilme yeteneğine sahip olmak
Hızlandırıcıları sistemleri ile ilgili teorik alt yapıya sahip olmak
Süperiletken RF hızlandırıcı sistmeleri ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmak
Parçacık kaynakları, yüksek enerjili parçacık etkileşimleri, ışınım kaynakları kavram ve teorilerini bilimsel yaklaşımları kullanarak açıklayabilmek
Yüksek Enerji Fiziği'nde deneysel yöntemler, veri alımı ve tetikleme konularında bilgi sahibi olmak
Hızlandırıcı teknolojilerinin disiplineararası ilişkilendirmesini sağlamak ve yaşam boyu öğrenmenin sürdürülebilirliğine sahip olma

Kazanılan Derece

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler Yüksek Lisans derecesi kazanırlar.

Kariyer Seçenekleri

Çeşitli disiplinlerarası devlet kurumlarında ve özel teknoloji firmalarında istihdam edilebilirler.

Akademik Gelecek

Bu programdan mezun olan öğrenciler, doktora programlarında öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.

Mezuniyet Şartları

Tezli yüksek lisans programları 21 ulusal krediden ve 120 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer, diğer öğrenim etkinlikleri ve tez çalışmasından oluşur. 120 AKTS kredisinin 60 AKTS kredisi dersler ve seminerden, 60 AKTS kredisi de tez çalışmasını içeren uzmanlık alan derslerinden oluşur. Tezsiz yüksek lisans programları 30 ulusal kredi ve 90 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az on ders ile dönem projesinden oluşur. Başarı puanı 4.00 üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu veya bütünleme sınavlarında başarılı sayılmak için yüksek lisans öğrencilerinin 4.00 üzerinden en az 2.75 almaları gerekir.

Kazanılan Derece Şartları

The students who successfully complete the program are awarded Master’s Degree

Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Harf notlarının katsayıları ve 100 puan üzerinden karşılıkları aşağıda gösterilmiştir.Puanlar                                Notlar                   Katsayılar90-100                  A                            4,0085-89                    B1                          3,5080-84                    B2                          3,2575-79                    B3                         3,0070-74                    C1                          2,7565-69                    C2                          2,5060-64                    C3                          2,0050-59                    F1                           1,5049 ve aşağısı       F2                           0,00Bir öğrencininbir yarıyılda/yılda aldığı derslerden (C1) 2,75 ve üstünde not aldığıdersler sayılır. Öğrenci, zorunlu derslerden başarılı olmak zorundadır.Başarısız olunan seçmeli dersler yerine farklı ders alınabilir.

Nasıl Kayıt Olabilirim?

Tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarına başvuruda bulunacak adayların aşağıdaki koşulları sağlamış olması gerekir:a) Bir lisans diplomasına sahip olmaları, yabancı ülkelerdeki lisans programını bitirmiş Türk uyruklu öğrencilerin Yükseköğretim Kurulundan alacakları denklik belgesine de sahip olmaları gerekir ve lisans not ortalamasının, ikinci öğretimde yürütülen tezsiz yüksek lisans programları için de geçerli olmak üzere, 4.00 katsayı üzerinden en az 2.00 olması gerekir.b) ALES’ten başvurdukları programın puan türünde en az 55 tam puan almış olmaları gerekir. Uluslararası geçerliği olan lisansüstü giriş sınavı sonuçları bu Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre değerlendirilebilir. En az 55 ALES puanı sağlayarak lisansüstü eğitime başlamış ancak, herhangi bir anabilim dalı lisansüstü programından ilişiği kesilerek veya bir lisansüstü programı tamamlayarak yeniden başka bir programa başlamak isteyen öğrencilerden en fazla bir yarıyıl ara vererek başvuranlar için ALES koşulu aranmaz.c) YDS’den en az 50 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen ve bu Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre ulusal veya uluslararası bir sınavdan eşdeğeri puan almak zorundadırlar. Tezsiz yüksek lisans programlarında yabancı dil sınav puanı zorunlu değildir; ancak tezsiz yüksek lisans programına öğrenci kabulünde ilgili anabilim dalı akademik kurulu önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile yabancı dil koşulu da aranabilir.ç) Adaylar mülakatta 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Mülakatta, talep edilmişse, adayın sunduğu referans mektubu ve neden yüksek lisans yapmak istediğini, hedeflerini belirten kompozisyonu dikkate alınarak sözlü değerlendirme yapılır.d) Yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde; ALES puanı, lisans not ortalaması ve mülakat sonucu değerlendirilir. Değerlendirmede ALES puanının % 50'si, lisans not ortalamasının % 20'si ve mülakat sonucunun % 30'u dikkate alınarak anabilim dalı akademik kurulu önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararıyla en az toplam 65 puan alanlar arasında sıralama yapılır.e) ALES puanı koşulu aranmayan tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde; lisans not ortalaması ve mülakat sonucu değerlendirilir. Değerlendirmede lisans not ortalamasının % 50'si ve mülakat sonucunun % 50'si dikkate alınarak anabilim dalı akademik kurulu önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararıyla en az toplam 65 puan alanlar arasında sıralama yapılır.f) Güzel Sanatlar Fakültesi ile Devlet Konservatuvarı anabilim/anasanat dallarına öğrenci kabulünde ALES puan koşulu aranmaz. Öğrenci kabulünde bu maddenin birinci fıkrasının (e) bendi hükümleri uygulanır.