Rektör Ünüvar, Afyonkarahisar ve Uşak’ta ‘Gazi Meclis’te O Gece’yi Anlattı

15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) yaşananları konu alan “Gazi Meclis’te O Gece” kitabının yazarı, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, “Allah bizlere bir daha böyle bir gece yaşatmasın, böyle bir kitap da yazdırmasın” dedi.

Rektör Ünüvar, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile Uşak Üniversitesi tarafından “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” dolayısıyla düzenlenen anma etkinlikleri kapsamında verdiği “Gazi Meclis’te O Gece” konulu konferanslarda, o gece Ankara başta olmak üzere ülke genelinde yaşananları ve TBMM’de verilen mücadeleyi anlattı.

Darbecilerin 15 Temmuz gecesi özellikle stratejik öneme sahip noktaları hedef aldığını belirten Ünüvar, “Bu hedeflerden birisi de Meclis’ti. O gece Meclis’te toplanan milletvekilleri önemli bir dayanışma örneği gösterdi” ifadelerini kullandı.

“O Gün Gördük Ki Birlik Ve Beraberlik İdeolojiden Önce Geliyor”

15 Temmuz’dan çeşitli dersler çıkarılması gerektiğinin de altını çizen Rektör Ünüvar, “Bu millet, başındaki yönetici nasıl davranıyorsa öyle davranıyor. Yani Cumhurbaşkanımız kendisine teklif edilen korunaklı bir mekâna gitme tekliğini kabul etmiş olsaydı, millet de muhtemelen korunaklı bodrumlara veya başka alanlara saklanacaktı ama Cumhurbaşkanımız sokağa çıktı, millet de sokağa çıktı. Ayrıca, o gün gördük ki birlik ve beraberlik ideolojiden önce geliyor. O gün Meclis’te bulunan milletvekillerinin ideolojileri vardı ama ideolojileri birlik ve beraberliğin gerisindeydi. Dolayısıyla o gün orada bulunan milletvekillerine de teşekkür etmeliyiz” diye konuştu.

“Tesadüfen Şehit Veya Gazi Olan Bir Kişiye Bile Rastlamadım”

15 Temmuz sonrası çok fazla şehit yakını ve gazi ile görüştüğünü, tesadüfen şehit veya gazi olan bir kişiye bile rastlamadığını ifade eden Ünüvar, şunları kaydetti:
“O gece herkes, bilinçli ve şuurlu bir şekilde ‘ya şehit ya gazi oluruz’ gayesiyle sokağa çıkmış. Onların hepsine ayrı ayrı şükran borçluyuz. Allah şehitlerimize rahmet etsin, mekânlarını cennet eylesin. Bizim görevimiz 15 Temmuz’u unutmamak, unutturmamak. Çünkü bu ülke gerçekten çok değerli. Bu ülkeyi gözümüz gibi korumamız lazım. Bunun için de çok ciddi çalışmamız lazım. Allah bizlere bir daha böyle bir gece yaşatmasın, böyle bir kitap da yazdırmasın. Allah bu ülkeyi, bu milleti, bu devleti ilelebet korusun, kollasın.”

Afyonkarahisar programında Vali Gökmen Çiçek, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş; Uşak programında da Vali Funda Kocabıyık, Belediye Başkanı Mehmet Çakın, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş ve protokol üyeleri ile birlikte 15 Temmuz gecesi çekilen fotoğrafların yer aldığı sergileri gezen Rektör Ünüvar, protokol üyelerine “Gazi Meclis’te O Gece” kitabını hediye etti.

Rektör Ünüvar, Uşak Üniversitesinde, hain darbe girişimi sırasında Marmaris’te şehit düşen koruma polisi Mehmet Çetin’in babası Hüseyin Çetin’le de bir araya gelerek, sohbet etti.