Rektör Ünüvar: “NADİR, Çok Ciddi Ses Getirecek Bir Merkez Olacak”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Nadir Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezinin (NADİR) sadece tıbbi anlamda değil, toplumsal anlamda da çok ciddi ses getirecek bir merkez olacağını söyledi.

Ünüvar, Ankara Üniversitesi NADİR ile SANOFİ Sağlık Ürünleri arasında düzenlenen “Nadir Hastalıklar Araştırma, Eğitim, Sağlık ve Hasta Bakımı İyileştirme Projeleri İş Birliği Sözleşmesi” imza töreninde yaptığı konuşmada, NADİR’i kurarak, nadir hastalıklarla ilgili çok heyecan verici bir projeyi hayata geçirdiklerini ifade etti.

Nadir hastalıkların günümüzde en çok konuşulan, en çok gündem olan konulardan biri olduğunun altını çizen Ünüvar, “Bunun tabii ki tek yönü tıbbi yönü değil; sosyal, toplumsal, ekonomik boyutu, geleceğe matuf riskleri, bunların hepsi yönetilmesi gereken hususlar. Bütün bu konularla ilgili çalışacak bir merkez kurduk. Merkezin fiziki anlamda çok güzel de bir yeri oldu. Hem merkezin kurulmasında hem teçhizatın oluşmasında devletimizin değişik kademelerinin büyük desteğini aldık. Özellikle böyle bir merkezin kurulması için YÖK’ün çok ciddi desteği oldu. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanımız konuyu çok önemsiyor. Ankara Üniversitesi yönetimi olarak biz de çok önemsiyoruz” dedi.

“Çok Doğru Zamanda Kuruldu”

Ankara Üniversitesi gibi çok köklü bir eğitim kurumunda böyle bir merkezin varlığının son derece önemli olduğunu belirten Ünüvar, şunları kaydetti:

“Böyle güçlü merkezleri ancak tarihiyle, geçmişiyle çok güçlü olan eğitim kurumları kurabilir diye düşündük ve böyle bir merkezi oluşturduk. Merkezle ilgili de çok ciddi çalışıyoruz. Hem üniversite yönetimi olarak hem Nadir Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi yöneticilerimiz, tıp fakültesi dekanımız, rektör yardımcımız, genel sekreterimiz bu konuyla ilgili çok ciddi destek veriyor. NADİR çok doğru zamanda kuruldu. Bizim bunu yaşatmamız lazım, sürekli gündemde tutmamız lazım.”

“Devlet Desteğinin Yanında Sektörün Desteği de Gerekli”

Böyle merkezlerin hem kurulması hem yaşatılmasında devlet desteğinin yanında sektörün de desteğinin gerektiğine işaret eden Ünüvar, “Bu konuda SANOFİ ile güzel bir iş birliği yaptık. Amacımızın ortak olduğunu düşünüyorum. Burada atılacak her adımın, alınacak her neticenin her iki tarafı da mutlu edeceğine yürekten inanıyorum. Gerçekten toplumsal anlamda da çok ciddi ses getirecek bir merkez olacak” ifadelerini kullandı.

Merkezde geleceğe yönelik de çok önemli çalışmalar yapmayı planladıklarını ifade eden Ünüvar, “İşin bu boyutunu da göz ardı etmiyoruz. Sadece bugün değil, gelecekle ilgili de çok önemli adımlar atmayı düşünüyoruz. Ben samimi iş birliği için SANOFİ’ye teşekkür ediyorum. Sözleşmenin şimdiden hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

SANOFİ Sağlık Ürünleri Özellikli Tedaviler Genel Müdürü Pelin Yunusoğlu da bir yılı aşkın süredir Ankara Üniversitesi Nadir Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi ekibi ile çok yoğun çalıştıklarını dile getirdi. Yunusoğlu, Ankara Üniversitesi gibi Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden biriyle bu yolda ilerleyecekleri için de çok mutlu olduklarını ifade etti.

Daha sonra Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Serdar Öztürk, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zehra Aycan, NADİR Müdürü Prof. Dr. Fatma Tuba Eminoğlu ile diğer katılımcılar söz alarak, yapılan iş birliği ve NADİR ile ilgili düşüncelerini dile getirdi.

Programın devamında, “Nadir Hastalıklar Araştırma, Eğitim, Sağlık ve Hasta Bakımı İyileştirme Projeleri İş Birliği Sözleşmesi”, Ankara Üniversitesi NADİR adına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Serdar Öztürk, firma adına SANOFİ Sağlık Ürünleri Özellikli Tedaviler Genel Müdürü Pelin Yunusoğlu tarafından imzalandı.

İmza töreni, hediye takdimi ve anı fotoğrafı çektirilmesiyle sona verdi.

Yapılan İş Birliği Araştırma Kapasitesinin Geliştirilmesine Katkı Sağlayacak

Sözleşme ile erken tanının hastalığın tedavisi ve yönetimi açısından son derece kritik olduğu nadir hastalıklar alanında, SANOFİ’nin finansal ve bilimsel desteği ile Ankara Üniversitesinin akademik çabaları vasıtasıyla NADİR liderliğinde gerçekleştirilecek eğitimler, araştırmalar, sağlık çözümleri ve yeni bilimsel veriler ve bilgiler ile hastalara ve kamuya sağlık hizmetinin geliştirilmesi yönünde önemli faydalar sağlanması hedefleniyor.

Ayrıca, nadir hastalıkların teşhisine dair temel ve uygulamalı araştırmalar vasıtasıyla bu alandaki bilgileri ve tanı metotlarının geliştirilmesi, Ankara Üniversitesi bünyesinde nadir hastalıklar alanındaki teşhis metotlarında teknolojik ve inovatif ilerleme olanağı sağlanması, nadir hastalıklar alanında görev alan akademisyenlere bilimsel araştırma yapmak, veri üretmek ve yeni teknolojiler geliştirmek için rehberlik edilmesi, ortak çalışmalarda bulunulması ve bu amaçlarla yürütülecek çalışmalara hizmet edecek araştırma kapasitesinin geliştirilmesine katkı sağlanması amaçlanıyor.

 

 

Diğer

tümünü görüntüle