Rektör Ünüvar, Polonya’da Okuyan Türk Öğrencilerle Buluştu

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Polonya’da eğitim gören Türk öğrencilerle bir araya geldi.

Krakow Tarım Üniversitesi yürütücülüğünde hayata geçirilecek “Avrupa Üniversiteleri Selene Projesi Selene Misyon Stratejisi Belgesi” imza töreni için Polonya’ya giden Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Türkiye’nin Varşova Büyükelçiliği ev sahipliğinde gerçekleşen programda, Türkiye’den gelerek Polonya’da lisans ve lisansüstü eğitimi alan Türk öğrencilerle keyifli bir sohbet gerçekleştirdi.

Varşova Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat, Büyükelçilik Eğitim Müşaviri Mehmet Ali Akdağ ile Ankara Üniversitesi heyetinde bulunan Dış İlişkiler Koordinatörü Prof. Dr. Özge Ülker ve SELENE Proje Koordinatörü, Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Begüm Yurdakök Dikmen’in de katıldığı programda Rektör Ünüvar, öğrencilerle tecrübelerini paylaştı, onlara çeşitli tavsiyelerde bulundu.

“Tek Gayemiz Bayrağımızın En Yukarıya Taşınması”

Eğitimin zor ve zahmetli bir alan olduğunun altını çizen Ünüvar, “Sizin için zorluğu, zahmeti çalışmak; gurbet ellerde ailenizden, sevdiklerinizden, sevdiğiniz ortamlardan fedakârlık yaparak okumak ama sizi buraya gönderen ailelerinizin yaşadığı zorluk ise, sizin en iyi şekilde okuyabilmeniz için gerekirse kendisinin yemediği, harcamadığı parayı size göndererek en iyi şekilde konaklamanızı, en güzel şekilde okumanızı, en iyi ortamlarda bulunmanızı temin etmek. Tabi devletimizin de birtakım katkıları oluyor. O da ne oluyor? Devletimiz size eğitimle ilgili birtakım burslar, kaynaklar aktarıyor. Dolayısıyla sizin bireysel, ailenizin maddi, devletin de maddi ve manevi birtakım imkânları seferber etmesinin tek bir gayesi var, o da arkamızdaki bayrağın en yukarıya taşınması. Dolayısıyla hepimiz topyekün fedakârlık yapıyoruz” dedi.

“Aslolan İçimizdeki Milli Duyguları Kaybetmemek”

Sözlerine, “Eğitim ordusunun genç ve vizyoner neferleri olarak sizlerin burada bulunmasını çok değerli buluyorum” cümlesiyle devam eden Ünüvar, şunları kaydetti:

“İnsanların Türkiye’den yurt dışına okumak için, çalışmak için, orada mesleğini icra etmek için gittiğine dair birtakım yorumlar yapılıyor. Şayet o giden arkadaşımızın kalbinde bayrak, vatan sevgisi varsa, gittiği her yerde bir mağarada da bulunsa, büyük bir metropolde de bulunsa o Türkiye’ye, milletimize, devletimize hizmet eden bir insandır. Onun için aslolan şeyin içimizdeki milli duyguları kaybetmemek olduğuna inanıyorum.”

Salondaki herkesin farklı yörelerden, farklı sosyokültürel yapılardan, farklı aile yapılarından geldiğine dikkat çeken Ünüvar, “Hepimizin ortak değeri bayrağımızdır. Bu gurbet elde gerçekten çok fedakârca çalışıyorsunuz, hepinizin gözünde büyük bir aşkla Türkiye sevgisini, sevdasını görüyorum. Bu yolda inşallah bize düşen bir şey varsa, biz de elimizden gelen gayreti gösteririz” ifadelerini kullandı.

Sohbet, daha sonra karşılıklı soru-cevap şeklinde devam etti. Büyükelçi Fırat, Rektör Ünüvar ve Eğitim Müşaviri Akdağ, öğrencilerden gelen soruları yanıtladı.

Rektör Ünüvar ve beraberindeki heyet, öğrencilerle buluşmanın ardından Büyükelçi Fırat’ı makamında ziyaret etti.