Rektör Ünüvar, Türkistan’da Türk Üniversiteler Birliği 6. Genel Kurulu’na Katıldı

Ankara Üniversitesinin de üye olduğu Türk Devletleri Teşkilatı Türk Üniversiteler Birliğinin 6. Genel Kurul Toplantısı, Türk dünyasının manevi başkenti kabul edilen Kazakistan’ın Türkistan şehrinde gerçekleştirildi.

 

Türkiye, Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan, Kırgızistan ve Macaristan’dan 40 civarında üniversitenin rektör ve rektör yardımcıları, bu yıl 30. yılını kutlayan Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 2 günlük program için Türkistan’da bir araya geldi. Aralarında Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar’ın da yer aldığı üniversite yöneticileri, ilk gün, Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesinin kuruluşunun 30. yılı programlarının kapanışı nedeniyle gerçekleştirilen gala konserini izledi. Rektör Ünüvar, ev sahibi üniversitenin rektörü Dr. Janar Temirbekova’nın eşi Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu Moldiyar Yergebekov’a üniversite rozeti hediye etti.

 

 

İkinci gün ise, Türk Devletleri Teşkilatı Türk Üniversiteler Birliği 6. Genel Kurul Toplantısı yapıldı. Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Kocaman başkanlığındaki genel kurulda, Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesinin dönem başkanlığı esnasında yapmış olduğu faaliyetler, Orhun Değişim Programı, üye ülkelerden yeni üniversitelerin üyeliğe kabulü, 2023-2024 Dönemi yol haritası ve dönem başkanlığının Azerbaycan Devlet Ekonomi Üniversitesine devredilmesi konuları ele alındı.

 

 

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un da bir video mesaj gönderdiği toplantı, açış konuşmalarıyla devam etti.

Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Muhittin Şimşek, çevrim içi gerçekleştirdiği konuşmasında, Türk Devletleri Teşkilatı Türk Üniversiteler Birliğinin yeni katılan üyelerle daha da güçleneceğini söyledi. Şimşek, Türk Üniversiteler Birliği Dönem Başkanlığını üstlenecek olan Azerbaycan Devlet Ekonomi Üniversitesine de başarılar diledi.

 

 

Ortak Alfabe, Ortak Dil Vurgusu

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise, Hoca Ahmet Yesevi’nin şehri Türkistan’da bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesinin 30. kuruluş yıl dönümünü gönülden kutladığını ifade etti.

Türk Üniversiteler Birliğine geçtiğimiz yıl üye olan Ankara Üniversitesinin kökünün 1842’ye dayandığını hatırlatan Ünüvar, “Sosyal bilimler, sağlık bilimleri, fen ve mühendislik bilimlerinde ülkemizin önde gelen üniversitelerinden birisi. Dünya çapında eserleri olan bir üniversite” dedi.

 

 

Ankara Üniversitesini diğer üniversitelerden farklı kılan bir özelliğinin de uluslararası akreditasyona sahip Türkçe öğretim merkezi TÖMER olduğunu kaydeden Ünüvar, “Bu çerçevede Türk Üniversiteler Birliğinin de önündeki öncelikli gündem maddelerinden birisinin Türk dili olduğunu düşünüyorum. Bu masanın etrafında Türk dünyasına gönül vermiş, Türk dünyası sevdalısı hocalarımız var. Halklarımızdaki yakınlık ve devlet başkanlarımızdaki yakınlık buradakilerden daha az değil. Dolayısıyla Türk dilinin öne çıkarıldığı süreci de yaşıyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde ajandamızın da ortak dilinin hepimizin anlayacağı bir ortak alfabeyle, Türk diliyle yazılmış bir ajanda olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Ünüvar, Türk dili ve Türk kültürüyle ilgili çalışmalarda Ankara Üniversitesinin hem elini hem gönlünü bu işe tamamı ile vakfedeceğini kaydetti.

Toplantıya katılan rektör ve rektör yardımcılarının konuşmalarının ardından gündemdeki konular görüşüldü. Daha sonra, Türkiye ve Kazakistan’da bulunan üniversitelerin yetkilileri karşılıklı iş birliği görüşmelerinde bulundu.

 

 

“Orhun Değişim Programı Türk Dünyası Arasında En Cazip Programlardan Birisi Olacak”

Rektör Ünüvar, genel kurul toplantısının ardından da değerlendirmelerde bulundu. Dünyada gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin değişik programlarla öğrenci ve öğretim üyelerini birbirine göndererek hem deneyimlerini paylaştığını hem de öğrencilerin daha iyi gelişmesini amaçladığını dile getiren Ünüvar, şöyle devam etti:

“Bunun için Erasmus, Erasmus+ gibi uygulamalar var. İşte burada da Orhun Değişim Programı uyguluyoruz. Yani Türk Üniversiteler Birliği üyesi ülkeler arasında öğrenciler ve öğretim üyeleri birbirlerine gitsinler, deneyim paylaşsınlar hem bilgilerini ve görgülerini artırsınlar, hem de yeni şeyler öğrensinler, yeni şeyler öğretsinler. Bu çerçevede Orhun Değişim Programı’nın detaylarını konuştuk. Farklı konular da konuştuk. Aslında Türk dünyası vatandaşları arasındaki ilişkiyi üniversiteler olarak nasıl geliştirebiliriz bu konuları görüştük. Turizmi, sporu, savunma sanayisini, sağlık alanında ülkelerin sahip olduğu imkânları bir başka kardeş ülkeye nasıl gönderebilir, oradaki tecrübelerden nasıl istifade edebilir bütün bunları çok detaylı konuştuk. İnanıyorum ki Orhun Değişim Programı, kısa zamanda Türk dünyası ülkeleri arasında en cazip programlardan birisi olacaktır. Bununla inşallah biz devletlerimize, halklarımıza çok önemli hizmetler sağlamış olacağız.”

 

 

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Türkistan’ın tarihi ve kültürel mekânlarını da ziyaret etti.

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız ile birlikte Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesinin kütüphanesini gezerek öğrencilerle sohbet eden Ünüvar, anı defterini imzaladı. Türkçe öğretilen dil kulübünde öğrencilerle bir araya gelen Ünüvar, dersin konusunun Türkiye’deki şehirler olması nedeniyle haritada Adana ve Ankara’nın yerlerini göstererek, buralara şehirlerin isimlerini yazdı.

 

 

 

Kentau Valisi Jandos Tasov ve Vali Yardımcısı Nurjan Tashimov’u ziyaret ederek, eğitim ile ilgili görüşmeler gerçekleştiren Ünüvar ve Yıldız, Valiliğin karşısında bulunan Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi Kentau Mühendislik ve Hazırlık Fakültelerinde öğrencilerle sohbet edip, fotoğraf çektirdi.

 

 

 

 

Diğer

tümünü görüntüle