Rektör Ünüvar: “Türkiye, Sağlık Hizmetlerine Erişimde Dünyanın En Sosyal Devleti”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Türkiye’nin, vatandaşın sağlık hizmetlerine erişimi noktasında dünyanın en sosyal devleti olduğunu belirterek, “Bu gerçek bir başarı hikâyesi. Bunun da gururunu yaşıyoruz” dedi.

Türk sağlık ve sosyal güvenlik sistemi ile ilgili incelemelerde bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Azerbaycan Zorunlu Sağlık Sigortası Kurumu Başkanı Zaur Aliyev ve beraberindeki heyetle bir araya gelen Ünüvar, Azerbaycan’ın Zafer Günü’nde Azerbaycan’dan misafirleri ağırlamanın kendilerini ayrıca mutlu ettiğini vurguladı.

Azerbaycan ile Türkiye’nin adeta etle tırnak gibi olduğunu belirten Ünüvar, “Bizler Azerbaycan’ın her mutlu gününde daima yanındayız.  Her hüznüne de ortağız. Hem sevinçte hem kederde bir ve beraberiz. Tabi bu sadece keder ve sevinçle alakalı değil, eğitim ve sağlıkla alakalı hususlarda da bir aradayız” ifadelerini kullandı.

Rektör Ünüvar, Ankara Üniversitesinin, Azerbaycan için üzerine düşen ne varsa onu yerine getirmeyi onurlu bir görev saydığını dile getirdi.

“Hakiki Bir Reform Ve Gerçek Bir Başarı Hikâyesi”

Vatandaşın sağlık hizmetlerine erişimi noktasında Türkiye’nin gerçekleştirdiği reformun gerçek bir başarı hikâyesi olduğunun altını çizen Ünüvar, şöyle devam etti:

“Türkiye bu çerçevede bence dünyanın en sosyal devletidir. Türkiye hiçbir vatandaşını aç ve açıkta bırakmıyor. Bu hakiki bir reform ve gerçek bir başarı hikâyesi. Bunun da gururunu yaşıyoruz. Biz kardeş Azerbaycan’ın bu noktadaki ihtiyaçları noktasında elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız.”

Azerbaycan Zorunlu Sağlık Sigortası Kurumu Başkanı Zaur Aliyev de Azerbaycan’da zorunlu sağlık sigortası uygulamasına başlamadan önce Türkiye’nin geçtiği yolları yakından incelediklerini belirterek, “Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve diğer kurumlarla görüşmelerimiz oldu. Ve Türkiye’nin kurduğu modele benzer bir modeli Azerbaycan’da uygulamaya başladık. Bunun başarılı olması için Türkiye ile daha sık çalışmamız gerekir. Çünkü Türkiye’nin başarılı bir sağlık sigortası sistemi var” diye konuştu.

Aliyev, Azerbaycan sağlık sisteminin ihtiyaç duyduğu sağlık yöneticisi yetiştirme konusunda da Ankara Üniversitesinin desteğini beklediklerini kaydetti.

Azerbaycan Tıbbi Bölgesel Birimler Yönetim Birliği (TABİB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vuqar Gurbanov ise, Azerbaycan sağlık sektöründe yapılan reformlarda Türk üniversitelerinden mezun olmuş doktorların büyük katkısı olduğunu dile getirdi.