Rektör Ünüvar’a Kazakistan’dan Fahri Doktora Unvanı

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar’a, Güney Kazakistan Devlet Pedagoji Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi.

Türk Devletleri Teşkilatı Türk Üniversiteler Birliği 6. Genel Kurulu için Kazakistan’a giden Ünüvar, Türkistan’daki genel kurul toplantısının ardından, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız ile birlikte Çimkent’e geçti.

Burada Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Güney Kazakistan Devlet Pedagoji Üniversitesi arasında eğitim, araştırma ve kültürel alanlarda akademik iş birliğini kapsayan protokol imzalandı.

İmza töreninde Rektör Ünüvar’a, Güney Kazakistan Devlet Pedagoji Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı tevdi edildi.

Güney Kazakistan Devlet Pedagoji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gulzhan Sugirbayeva, Türkiye’nin ilk ve öncü üniversitelerinden Ankara Üniversitesinin rektörünü Çimkent’te ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, “Sayın rektörümüze fahri doktora vermek üniversitemiz için de büyük bir onurdur” ifadelerini kullandı.

Cübbe giyen Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da mutluluğunu dile getirirken, kendisini fahri doktora unvanına layık gören Güney Kazakistan Devlet Pedagoji Üniversitesi Rektörü Sugirbayeva ve yönetimine teşekkür etti.

Ünüvar, dini, dili bir olan Türkiye ile Kazakistan’ın eğitimde de bir olması gerektiğinin altını çizdi.

Ülkelerin birbiriyle dayanışma içerisinde olması gerektiğini Covid-19 pandemisinin bir kez daha gösterdiğini ifade eden Ünüvar, “Batı ülkeleri öteden beri birbiriyle dayanışma içerisinde. Türk dünyası da giderek birbirine yakınlaşıyor. Biz birlik olduğumuz zaman batıdan çok daha güçlü olacağız. Çünkü bizim gönül bağlarımız birbirine çok yakın” dedi.

Gönül yakınlığını eğitim yakınlığına dönüştürmek adına Kazakistan’da olduklarını vurgulayan Ünüvar, “Dün Türkistan’daydık, bugün Çimkent’teyiz. Her birisi bizim için çok heyecan verici topraklar. Biz de Ankara Üniversitesi olarak inşallah imza attığımız protokolü hayata geçirmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

Kazakistan’daki havanın kendisini çok umutlandırdığını dile getiren Ünüvar, “Bize düşen görev daha çok çalışmak; günün 24 saati, yılın 365 günü sürekli çalışmak. İnşallah biz ne kadar yakınlaşırsak toplumlarımız da o kadar yakınlaşacak ve o kadar güçlü bir birliktelik olacak” değerlendirmesinde bulundu.

Ünüvar, karşılıklı hediye takdiminin ardından, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız ve Güney Kazakistan Devlet Pedagoji Üniversitesi yöneticileri ile birlikte yerleşkeyi gezdi, öğrencilerle sohbet etti.

Kazakistan’ın geleneksel çalgılarıyla sunulan müzik eserlerini dinleyen Ünüvar, el sanatlarının yapılışını izledi. Ünüvar, ev sahibi üniversite tarafından organize edilen ağaç dikim etkinliğinde ziyaret anısına ağaç dikti.

Türkiye’nin Çimkent Fahri Konsolosu Latifşah Asanov’u da ziyaret eden Ünüvar, konsolosluk anı defterini imzaladı.