Sağlık Bilimleri Fakültesinden Nadir Hastalıklar ve Beslenme Sempozyumu

Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde, nadir hastalıklara dikkat çekmek ve toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla “Nadir Hastalıklar ve Beslenme Sempozyumu” düzenlendi.

Beslenme ve Diyetetik Bölümünün Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Öğrenci Topluluğu ANKÜBEST’in katkılarıyla 75. Yıl Konferans Salonunda düzenlediği sempozyum, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açış konuşmalarıyla başladı.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, dünyada 300 milyondan fazla kişide olduğu düşünülen nadir hastalıkların çağımızın en önemli gündem maddelerinden biri olduğunu ifade etti.

Avrupa’da bazı tahminlere göre 30 milyon kişide, bazı tahminlere göre de 50 milyon kişide görülen nadir hastalıkların, ülkemizde de yaklaşık 7 milyon kişide görüldüğünü aktaran Ünüvar, “Nadir hastalıklarla ilgili farkındalığı artırmak önemli görevlerimizden biri” diye konuştu.

Ankara Üniversitesi olarak 2021 yılında Nadir Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezini kurduklarını belirten Ünüvar, “Orada nadir hastalıklarla ilgili sadece olayın tıbbi yönüne değil, aynı zamanda toplumsal, sosyal, iletişim, finansal ve ülkemiz üzerindeki bugünkü ve gelecekteki muhtemel maliyetlerini de çalışacak bir mekanizma kurma çabası içerisindeyiz” dedi.

Nadir hastalıkların beslenme ve diyetetik açısından sorunlarının konuşulduğu bu sempozyumun da çok önemli olduğunu vurgulayan Ünüvar, “Burada şüphesiz çözüm önerileri de çıkacaktır. Çıkacak çözüm önerilerinin, aynı zamanda faydalı bir faaliyete de dönüşmesi noktasında çok çalışmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine Özmete ise, nadir hastalıkların, adından da anlaşılacağı üzere çok az görülen, ancak 6 binden fazla çeşidi olan bir hastalık grubu olduğunu söyledi.

Nadir hastalıkların metabolik ve kronik tarafı olan, bu yönüyle de diğer hastalıklardan ayrışan bir hastalık grubu olduğunun altını çizen Özmete, “Hem nadir hasta hem çocuk grubundan bahsediyoruz. O yüzden risk ikiye katlanıyor. Tabii çocuk hastayla birlikte yaşayan, bakımını üstlenen, emek veren aile bireylerinden, anne-babalardan, kardeşlerden bahsediyoruz. O yüzden bunu bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirmeye ihtiyacımız olduğunu ifade etmek istiyorum” dedi.

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nurcan Yabancı Ayhan da kalıtsal metabolik hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisinin önemine dikkat çekti.

Açış konuşmalarının ardından, ANKÜBEST tarafından düzenlenen ‘Nadir Hastalıklar Farkındalığı Slogan Yarışması’na öğrenciler tarafından gönderilen sloganlar, salondaki katılımcılar tarafından alkışlarla oylandı. Fatma Çil’in yazdığı “Nadir olmak onların farkı, sağlıklı yaşam herkesin hakkı!” şeklindeki slogan birinci seçilirken, dereceye girenlere hediyeleri takdim edildi.

Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Özdemir, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hülya Gökmen Özel, Ankara Üniversitesi Nadir Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fatma Tuba Eminoğlu ve pek çok akademisyenin katıldığı sempozyum bilimsel oturumlarla devam ederken, Rektör Ünüvar ve beraberindekiler, ANKÜBEST Öğrenci Topluluğu üyelerinin rengarenk süslenen fuaye alanında sergiledikleri çalışmalar hakkında bilgi aldı, günün anısına fotoğraf çektirerek, mandala boyadı.

 

 

https://x.com/AnkaraUni/status/1762876705419517978?t=LdilvlDyAYOC4RkTLtxDpQ&s=35

Diğer

tümünü görüntüle