“TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Bölge Sergisi” Ankara Üniversitesinde Açıldı

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığınca düzenlenen “55. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ankara Bölge Sergisi”, Ankara Üniversitesi ev sahipliğinde açıldı.

Biyoloji, coğrafya, değerler eğitimi, fizik, kimya, matematik, psikoloji, sosyoloji, tarih, teknolojik tasarım, Türk dili ve edebiyatı ve yazılım olmak üzere 12 temel alanda gerçekleştirilen yarışmaya; Ankara, Kırıkkale, Çankırı, Bolu, Zonguldak, Karabük ve Bartın’dan 1431 proje başvurusu yapıldı. 100’e yakın jüri üyesinin ön değerlendirmesi sonucunda toplam 100 proje, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi ev sahipliğinde düzenlenen bölge sergisine davet edildi.

Serginin açılışı için, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Koçak, rektör yardımcıları, dekanlar, Milli Eğitim Bakanlığı yöneticileri, ilçe milli eğitim müdürleri ile öğretmen ve öğrencilerin katılımıyla tören düzenlendi.

Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, öğrencilerin projelerini Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk üniversitesi olan Ankara Üniversitesinde sergilenmesinin çok özel bir anlamı bulunduğunu ifade etti. Bu tür çalışmaların, bilime karşı ilgi uyandırmak, merak uyandırmak, teşvik etmek ve gençleri yüreklendirmek açısından çok önemli olduğunun altını çizen Yılmaz, “Cumhuriyetimizin ilk yüz yılını tamamladık. İkinci yüzyılı, Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu vizyonla Türkiye Yüzyılını tam da burada bu projeleri sunan gençlerimiz inşa edecek. Bu gençlerimiz tabii geçmişten aldıkları ilhamla ve güçle geleceğimizi inşa edecekler” dedi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise, serginin düzenlendiği Fen Fakültesinden çok önemli bilim insanlarının yetiştiğini ifade ederek, “Bugün Türkiye’nin başarı hikayesini konuşuyorsak, bu okullardan yetişen büyüklerimizin sayesinde” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin, sahip olduğu genç nüfusunu daha etkin ve verimli kılmaya çalışan bir ülke konumunda olduğunun altını çizen Ünüvar, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin nereden geldiğini biliyoruz. Nereye gideceğini de bu gençlerin yaptığı çalışmalara bakınca anlıyoruz. Hakikaten onlarla gurur duymamak mümkün değil. Hepsiyle ayrı ayrı gurur duyuyorum.”

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı, TÜBİTAK 2204 Ankara Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Selahiddin Öğülmüş de “55. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ankara Bölge Sergisi”ne Ankara Üniversitesi olarak ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.

Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Koçak da bu tür etkinliklerin öğrencilere farklı bir yol açtığını dile getirdi. Koçak, “Bir proje çalışması içerisine girmek, bilimsel araştırma teknikleri öğrenmek, yardım almak ve bu süreci başından sonuna kadar takip edip arkasından da rapora dönüştürmek çocuklar için ilerleyen yıllar için müthiş bir kazanç oluyor. Bu sürecin içerisine girip ‘ben de varım’ diyebilmeleri gerçekten onlar için paha biçilmez bir avantaj” diye konuştu.

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek serginin açılışı gerçekleştirildi. Açılışa katılanlar, daha sonra sergiyi gezdi, farklı alanlardaki projeler hakkında öğrencilerden bilgi aldı.

6 Mart Çarşamba gününe kadar sergilenecek projeler, jüri üyeleri tarafından ayrıca değerlendirmeye tabii tutularak, dereceye giren projeler belirlenecek. Projeleri dereceye giren öğrencilere, 7 Mart Perşembe günü Türk Tarih Müzesinde düzenlenecek törenle ödülleri takdim edilecek.