TÜİK Verileri Ankara Üniversitesinde Akademisyenlerin Erişimine Açıldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından üretilen veya yayımlanan mikro veriler, Elektronik Veri Araştırma Merkezi (E-VAM) Projesi ile Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde araştırmacıların erişimine açıldı.

Ankara Üniversitesi, gelişen teknoloji ve değişen ihtiyaçlarla beraber mikro veri sunumunun kullanıcı dostu bir yapıya kavuşturulabilmesi amacıyla TÜİK tarafından başlatılan Elektronik Veri Araştırma Merkezi (E-VAM) Projesi için Ankara Hacı Bayram ve Kırşehir Ahi Evran Üniversiteleri ile birlikte pilot üniversite seçildi.

Bu kapsamda, pilot çalışmanın gerçekleştirilebilmesi için Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kütüphanesinde bir bilgisayara, araştırmacıların uzaktan erişimle çalışmalarını yapabildiği veri tabanının kurulumu gerçekleştirildi.

TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya, projenin tanıtıldığı Siyasal Bilgiler Fakültesindeki toplantıda, araştırmalarda verinin öneminin farkında olduklarını söyledi.

Birçok akademisyenin ulaşmakta zorlandığı veriyi akademisyenlerin ayağına getirdiklerini ifade eden Çetinkaya, “İyi araştırmalar çıkacağına eminim. Çünkü Ankara Üniversitesi gerçekten hem akademisyen kalitesiyle akademik alanların genişliğiyle gurur duyduğumuz bir üniversitemiz” dedi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da verinin önemine işaret ederek, “Veri çok kıymetli bir şey ama kullanabilirseniz kıymetli. Yığın şekilde biriktirip, sonra onları analitik sürece tabi tutmazsanız sizin üzerinize yük olur” diye konuştu.

TÜİK’in Türkiye’de veri toplayan en önemli kurum olduğunun altını çizen Ünüvar, TÜİK’in Ankara Üniversitesi ile iş birliği yapmış olmasını çok değerli bir adım olarak bulduğunu ifade etti.

Veri tabanının kurulduğu Mekteb-i Mülkiye’nin de 1859 yılında kurulmuş ve devletin karar mekanizmasında hep etkin rol almış bir okul olduğuna dikkat çeken Ünüvar, şöyle devam etti:

“Kararı özellikle söylemek istiyorum. Dünyada en önemli şey karar almak. ‘Karar alıcılar’ diye kavramsallaştırdığımız bir ifade de vardır. Kararı da doğru birtakım verilerle almanız lazım. İşte o veri bizim ayağımıza gelmiş oluyor. Siyasal Bilgiler Fakültesinde kuruluyor olmasının da ayrı bir anlamı var. Tevafuk, geçtiğimiz günlerde Karar Laboratuvarı kurduk. Ve şimdi de Karar Laboratuvarı’yla beraber birbirini tamamlayan bir başka adımı atmış oluyoruz. TÜİK bize verilerini açıyor. Buradan çok önemli analizler çıkacaktır, çok önemli yayınlar çıkacaktır. Tekrardan bizi seçtiğiniz için çok teşekkür ediyorum.”

TÜİK Bilgi Dağıtım ve İletişim Daire Başkanı Serhat Atakul’un Elektronik Veri Araştırma Merkezi Projesi ile ilgili bilgi verdiği toplantıya; TÜİK başkan yardımcıları, rektör yardımcıları, dekan ve akademisyenler katıldı.

 

 

 

Diğer

tümünü görüntüle