Türkiye-Bulgaristan Üniversiteleri İş Birliği Çalıştayı Ankara Üniversitesinde Başladı

Bulgaristan Büyükelçiliğinin desteğiyle Ankara Üniversitesi, Başkent Üniversitesi ve Varna Ekonomi Üniversitesi öncülüğünde düzenlenen Üniversitelerarası İş Birliği Çalıştayı, Ankara Üniversitesi ev sahipliğinde başladı.

İletişim Fakültesi organizasyonunda, Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştayın açılışına; Bulgaristan Turizm Bakanı Dr. Ilin Dimitrov, Bulgaristan’ın Ankara Büyükelçisi Angel Cholakov, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu, Varna Ekonomi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Radan Miryanov ile dekanlar ve farklı üniversitelerden akademisyenler katıldı.

Bulgaristan Turizm Bakanı Dimitrov, programın açılışında yaptığı konuşmada, Bulgaristan ile Türkiye arasında çok iyi bir iletişim bulunduğunu ifade etti. Bulgaristan’a eğitim için gelen öğrencileri, öğrenci olmaları dışında turist olarak da gördüklerini belirten Dimitrov, “Bizim için en iyi turistler kendileri. Onlar ülkemize geliyor, biraz daha uzun süre ülkemizde kalma fırsatı buluyor ve bu şekilde de ülkemizi ve kültürümüzü tanıma imkânı yakalıyorlar. Bu tabii iki ülke için de geçerli” ifadelerini kullandı.

Bu tarz çalıştayların iki ülke arasındaki iletişimi daha da kuvvetlendireceğini düşündüğünü aktaran Dimitrov, “Bundan sonra da Bulgaristan’da Türkiye’den gelen daha çok öğrenci, Türkiye’de de Bulgaristan’dan gelen daha çok öğrenci olacağına inanmaktayım” diye konuştu.

Bulgaristan’ın Ankara Büyükelçisi Angel Cholakov ise, turizm, kültür gibi değerlerin aynı bütünün parçaları olduğunu dile getirdi. 2023 yılının Bulgaristan ve Türkiye açısından çok önemli ve başarılı bir yıl olduğuna dikkat çeken Cholakov, şöyle devam etti:

“Bu çalıştayda yine bir ilki gerçekleştiriyoruz. Akademik ve kültürel projeleri bir araya getirmek için bir arada bulunuyoruz. Bu çalıştayın önümüzdeki pek çok çalıştayın ilki olacağına inanıyoruz. İki ülke arasında genç akademisyenlerin, genç öğrencilerin bu projeyi başarıyla yöneteceğine sadece inanmıyorum, aynı zamanda biliyorum. Umarım çok verimli bir çalıştay olur.”

“Uluslararasılaşmayı Önemsiyoruz”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da kurulduğu günden bugüne Türkiye’de yükseköğretim alanında özgün bir yeri olan Ankara Üniversitesinin, eğitim-öğretim, araştırma ve topluma hizmet konularında etkin, kapsamlı ve duyarlı çalışmalarıyla öne çıktığını vurguladı. Bu çalışmalar arasında en çok önemsedikleri alanlardan birinin de uluslararasılaşma olduğuna dikkat çeken Ünüvar, “Biz uluslararasılaşmayı kültürlerarası yeterliliğin geliştirilmesi, öğretimde yeni yaklaşımlar ve kalite sorunları bağlamında değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu.

Bulgaristan’da iki veteriner fakültesi bulunduğunu, bunlardan Trakya Üniversitesi ile 13 yıldır anlaşmaları bulunduğunu ifade eden Ünüvar, “Aktif olarak devam eden iş birliği sürecimiz var. Öğrenci ve öğretim üyesi değişimlerinden aktif yararlanılıyor. Sadece giden öğrenci ve öğretim üyesi değil, başta öğretim üyesi olmak üzere üniversitemize de gelerek faaliyetlerine devam ediyorlar. Bulgaristan’da bu alanda ikinci üniversite olan Sofya Üniversitesi ile henüz anlaşmamız yok, ancak ocak ayında benim de katıldığım ve Polonya’da gerçekleştirilen Erasmus+ SELENE Avrupa Üniversitesi Projesi konsorsiyumunda yer almaları nedeniyle ilişkilerimiz oldukça ilerledi ve anlaşma yapılması için çalışmalara başladık. Süreç hızla tamamlanma aşamasına doğru gidiyor” dedi.

Bu bağlamda Erasmus+ programlarını çok önemsediklerini dile getiren Ünüvar, Ankara Üniversitesinin Erasmus+ kapsamında her yıl binin üzerinde öğrencisini değişik ülkelere gönderdiğini ve bu çerçevede öncü bir rol üstlendiğini kaydetti.

Ankara Üniversitesi, Başkent Üniversitesi ve Varna Ekonomi Üniversitesi ortaklığında düzenlenen bu çalıştayın da Türk ve Bulgar üniversiteleri arasındaki Erasmus+ iş birliği olanaklarını artırmaya imkân tanıyacağını dile getiren Ünüvar, “Ankara Üniversitesi olarak dünyanın dört bir tarafında üniversitelerle iş birliği içerisindeyiz ama yanı başımızdaki Bulgaristan’la ilişkilerimizi o ülkelerden daha fazla öne çıkarmak gibi bir yükümlülüğümüz söz konusu. Bunu da inşallah yapacağız” ifadelerini kullandı.

Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu da bugün başlayan çalıştayı, her iki ülkenin üniversiteleri arasında iş birliğini artırması ve öğrenci-personel hareketliliğini teşvik etmesi, Erasmus projelerini canlandırması açısından son derece önemli bulduğunu kaydetti.

Programda, Varna Ekonomi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Radan Miryanov ve Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulrezak Altun da birer konuşma yaptı.

Çalıştayın açılış bölümü, karşılıklı hediye takdimi ve anı fotoğrafı çektirilmesiyle tamamlandı.

3 gün sürecek çalıştayda; Erasmus+ projeleri toplantıları, başarılı örnek Erasmus+ proje yazım sunumları yapılacak, Erasmus+ öğrenci ve personel hareketliliği olanakları tartışılacak. Çalıştaya, Türkiye’den Ankara merkezli üniversitelerin yanı sıra Bulgaristan’ın farklı kentlerinde yerleşik 15 üniversite katılacak.