Türkiye’nin İlk Anatomi Müzesine Büyük İlgi

Türkiye’nin ilk anatomi müzesi olma özelliği taşıyan Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi bünyesinde kurulan Anatomi Müzesi büyük ilgi görüyor.

2009 yılında kuruluş çalışmalarına başlanan Ankara Veteriner Anatomi Müzesi’nde temel olarak 5 bölüm bulunuyor. Bu bölümler Veteriner Fakültesi öğrencilerinin anatomi çalışmasına uygun olarak dizayn edilmekle birlikte diğer ziyaretçilerin de kolayca anlayabileceği şekilde estetiğe ve anlaşılırlığa özen gösterilmiş. Müzede sırasıyla kemik, eklem ve kas örnekleri, sonrasında sindirim solunum, boşaltım, üreme ve sinir sistemi preparatları sergileniyor.

Ayrıca doldurulmuş örnekler ve çeşitli ilgi çekici tasarımlar bulunan Ankara Veteriner Anatomi Müzesi‘nde 1940′lı yıllarda Sebahattin Tuncer tarafından zamanın anatomi kitaplarından faydalanarak çizilen levhaları da (poster) ilk günün canlılığı ile görmek mümkün. Müze envanterinde şu an 350′nin üzerinde eser bulunuyor. Bu eserlerin en eskileri 1933 yılına ait.Müzedeki örneklerin yüzde 92′si organik bazlı yani gerçek doku veya organlardan oluşan iskelet, tahnit (hayvan doldurma), piyes, plastinat vb. preparatlardır. Bunların haricinde maket vb. eğitici materyaller de mevcut. Müzede bulunan eserlerin oluşturulması sürecinde hiçbir şekilde canlı hayvanlar kullanılmamış.

Ankara Veteriner Anatomi Müzesi pazartesi günleri hariç hafta içi 10.00 – 16.00 saatleri arasında gezilebilir. Müze ziyareti Ankara Üniversitesi Mensupları dışında ücretli olup, grupların ziyaret öncesi Öğretim Görevlisi Dr. Okan Ekim’i arayarak (0312-3170315/4481) randevu almaları gerekiyor.