Türkiye’nin İlk Ziraat Fakültesi Mezunlarını Uğurladı

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi 2021-2022 Akademik Yılı mezunları, düzenlenen törenle diplomalarını aldı.

Tarım öğretiminin öncüsü Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinde lisans eğitimini başarıyla tamamlayan mezunlar için, Beşevler 10. Yıl Yerleşkesi Güneş Meydanı’nda mezuniyet töreni düzenlendi.

Ailelerin yoğun katılımıyla gerçekleşen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Rektör Vekili Prof. Dr. Ayşen Apaydın, törende yaptığı konuşmada, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinin, alanında en önemli fakülte olmaya devam ettiğini vurguladı.

Covid-19 salgını, iklim değişikliği ve Karadeniz’in kuzeyinde yaşanan savaşın, tarım ve tarım ürünlerinin önemini bir kez daha ortaya çıkardığını belirten Apaydın, “Bu süreçte ülkemizin bereketli topraklarını işleyen çiftçilerimiz ile el ele verecek olan ziraat mühendislerimiz, ziraat fakültesi mezunlarımız çok kritik noktada önem arz etmekteler. Sevgili gençlerimizin ellerinde şekillenecek olan tarımımız, tarım politikalarımız geleceğimizin güvencesi olacak, yarınlara daha güvenle bakmamıza katkı sağlayacaktır” dedi.

“Evlatlarınızla Gurur Duyabilirsiniz”

“Ankara Üniversitesi bozkıra ekilen umut tohumlarının yeşermesi; önce fidana, sonra ağaca ve sonunda da ormana dönüşmesinin sembolüdür” diyen Apaydın, şöyle devam etti:

“Ankara Üniversitesi çok büyük bir ilim çınarıdır. Ziraat Fakültemiz mezunu gençlerimiz de bu çınarın gölgesinde büyümeye devam edecek olan genç fidanlarımızdır. Sevgili hocalarım, eserlerinizle gurur duyabilirsiniz. Kıymetli ailelerimiz, sizler de evlatlarınızla gurur duyabilirsiniz. Büyük emeklerle yetiştirdiğiniz ve yıllar önce bizlere teslim ettiğiniz evlatlarınız bugün alanlarında seçkin birer mühendis olarak mezun oluyorlar. Bu eserler, hocalarımız gibi sizlerin de gurur tablonuzdur. Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Milli ekonominin temeli ziraattır, köylü milletin efendisidir’ ilkesiyle yetişen sevgili gençlerimiz alanlarının kutup yıldızları olmaya devam edecektir.”

“Çok Daha Güçlü Türkiye İçin Umut Tohumlarımızı Yeşerteceksiniz”

Konuşmasının devamında öğrencilere de seslenen Apaydın, “Bugün itibarı ile Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi mezunu olarak hayatınızda yeni bir döneme başlıyorsunuz. Eminim ki her biriniz alanında başarılı birer mühendis olarak geleceğe ekilen çok daha güçlü Türkiye için umut tohumlarımızı yeşertecek, fidanlarımızı gökyüzüne doğru uzanan uçsuz bucaksız bir ormana çevireceksiniz. Ülkemizin gelecek vizyonuna ulaşmasında sizlerin katkıları çok büyük olacak. Ben bu duygu ve düşüncelerle sizleri kutluyorum. Yolunuz, bahtınız açık olsun” şeklinde konuştu.

“Ana Fakülte Olmanın Sorumluluğu ve Onurunu Taşıyoruz”

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar da konuşmasının başında Ziraat Fakültesinin tarihinden bahsetti. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinin, ülke tarımının gelişmesine önemli katkılarda bulunmuş, ziraat yüksek mühendislerinin ve bilim adamlarının yetiştirilmesinde önemli rol oynamış bir eğitim yuvası olduğunu belirten Atar, “1955 yılına kadar ülkemizin tek ziraat fakültesi olan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, daha sonra birçok üniversitede ziraat fakültelerinin kuruluşuna katkıda bulunmuştur. Bu nedenle ana fakülte olmanın sorumluluğu ve onurunu taşımaktayız” ifadelerini kullandı.

Covid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle gıda güvenliği ve beslenme sorunlarının arttığını, birçok ülkede gıda temini ve güvenliği sıkıntılarının ortaya çıktığını dile getiren Atar, “Bu durum, ziraat mühendisliğinin önemini bir kez daha ön plana çıkarmıştır. Böyle dönemlerde tarım sektörünün daha iyi yönetilebilmesi için tarım ve gıda piyasasının çok yakından izlenmesi ve değerlendirilmesi, sorunların zamanında çözülmesi için düzenleme, destek ve denetim gibi tedbirlerin alınabilmesi amacıyla ziraat mühendislerine önemli görevler düşmektedir” dedi.

“Tarımın Her Alanında Öncü Rolümüzü Devam Ettirme Kararlılığındayız”

Ülke tarımının gelişmesi ve dünyada tarımda söz sahibi olabilmesinin iyi eğitim almış ziraat mühendislerinin kamuda, özel sektörde ve tüm alanlarda görev yapmasıyla mümkün olacağına dikkat çeken Atar, Türkiye’deki ziraat fakültelerinin ana fakültesi konumundaki Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinin, tarımın her alanında öncü rolünü devam ettirme kararlılığında olduğunu vurguladı.

Apaydın ve Atar, açış konuşmalarının ardından, dereceye giren öğrencilere hediyelerini ve belgelerini verdi. Daha sonra mezuniyet törenlerinin bir geleneği haline gelen güvercin uçurma seremonisi gerçekleştirildi.

Törende, yaş kütüğüne plaka çakan fakülte birincisi Irmak Eskiar, mezunlar adına konuşmasını yaptı.

Daha sonra isimleri okunan genç mezunlar, tek tek sahneye çıkarak hocalarının elinden diplomalarını aldı. Mezunlar, meslek yemininin ardından kep atarak, mezuniyetlerini kutladı.