Türkiye’nin Köklü Üniversitelerinden Nahçıvan’a Eğitim Desteği

Türkiye’nin en köklü yükseköğretim kurumları arasında yer alan Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi, eğitimdeki birikim ve tecrübelerini Nahçıvan Devlet Üniversitesi ile paylaşacak.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, rektör yardımcıları ve öğretim üyelerinden oluşan heyet, yükseköğretim alanında atılması planlanan yeni adımlara ilişkin temaslarda bulunmak üzere Azerbaycan’ın Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ne resmi ziyaret gerçekleştirdi.

Nahçıvan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Elbrus İsayev, yönetimi ve öğrencileri tarafından karşılanan heyet, konservatuvar sanatçıları ve öğrencilerinin verdiği konseri izledi.

Ali Meclis Bakanı’nı Ziyaret

Programın ikinci gününde, heyette bulunan rektörler, Nahçıvan Ali Meclisi Başkanı Vasif Talibov tarafından kabul edildi.

Talibov, ziyarette, Türkiye ile Azerbaycan arasında çok önemli ve kıymetli ilişkiler bulunduğuna dikkat çekerek, buna eğitim alanındaki iş birliklerinin de dahil olduğunu vurguladı. Talibov, “Eğitim ve bilimde yapılacak iş birlikleri her iki ülkenin de hayrınadır. Çünkü bilgi paylaşıldıkça artar. Ben sizlere, Nahçıvan Devlet Üniversitesine verdiğiniz destekten dolayı şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da Nahçıvan’da bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, “Türkiye ve Azerbaycan etle tırnak gibidir. Birbirinden asla ayrılamaz” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan’ın her başarısının Türkiye tarafından kendi başarısı olarak görüldüğünü dile getiren Ünüvar, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Azerbaycan’ın sevinci sevincimiz, üzüntüsü üzüntümüzdür’ demiştir. Biz de aynen o şekilde görüyoruz ve Türkiye’nin en önemli üç üniversitesinin rektörleri olarak eğitim alanında yapılabilecek iş birlikleri için buradayız” dedi.

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız da kardeş Azerbaycan üniversitelerine ellerinden geldiğince destek olduklarını ve onların güçlü yönlerinden istifade etmeyi arzu ettiklerini vurguladı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ise, Nahçıvan Devlet Üniversitesi ile her türlü iş birliğine açık olduklarını kaydetti.

İş Birliği Protokolü İmzalandı

Türkiye ile Nahçıvan arasında yükseköğretim alanında yapılabilecek ortak çalışmaların ele alındığı Diplomasi Merkezi’ndeki toplantının ardından, heyetler arası görüşmeler ve protokol imzaları için Nahçıvan Devlet Üniversitesi Senato Salonu’na geçildi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, burada ev sahibi rektörün sunumunu dinledikten sonra, tam kadro salonda bulunan Nahçıvan Devlet Üniversitesi yönetimine, Ankara Üniversitesinin eğitim, araştırma, sosyal ve kültürel imkanlarıyla ilgili detaylı bilgiler aktardı. Ünüvar, burada yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

“Biz Azerbaycan ve Nahçıvan için yaptığımız her şeyin Türkiye için de yapılmış olduğunu düşünüyoruz. Çünkü Nahçıvan’ı ve Azerbaycan’ı Türkiye’den ayrı görmüyoruz. Belki farklı coğrafyalarda bulunuyoruz ama gönül coğrafyamız aynı. Aynı din, aynı dil, aynı ırk, aynı tarih, aynı kültür ve aynı duygularla bezenmiş iki bağımsız devlet olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla bugün de Nahçıvan’da eğitim alanında atmamız gereken adımları atma noktasında çok güçlü bir iradeyi gösterdiğimizi düşünüyoruz. Türkiye’nin en önemli araştırma üniversitelerinden üçünün burada bulunuyor olmasının Türkiye-Azerbaycan eğitim iş birliğine çok önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum.”

Nahçıvan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Elbrus İsayev de Ankara Üniversitesi gibi köklü bir üniversite ile iş birliğinin kendileri için bir şans ve fırsat olduğunun altını çizerek, burada konuşulanların kâğıt üzerinde kalmayacağını, takipçisi olacaklarını kaydetti.

Ünüvar ve İsayev, konuşmaların ardından, bilimsel çalışmaların yanı sıra karşılıklı öğrenci ve akademik personel değişimi ile dil eğitimini de kapsayan protokolü imzaladı.

Nahçıvan ziyaretinde, “31 Mart Azerbaycan Soykırım Günü” dolayısıyla Azerbaycan Milli Lideri Haydar Aliyev’in anıtına karanfil bırakan heyet, Haydar Aliyev Müzesi’ni de ziyaret etti. Üç rektör burada anı defterini imzaladı. Heyet, daha sonra, Haydar Aliyev’in tüm çalışmalarının yer aldığı kütüphaneyi gezdi. Aliyev’in 46 ciltlik seriden oluşan konuşmalarını inceleyen Rektör Ünüvar, 45. ciltte, Haziran 2003’te Sağlık Bakanlığı Müsteşarı iken gerçekleştirdiği ziyarete ilişkin notları buldu.

Heyetin Nahçıvan programı, tarihi ve kültürel mekânların gezildiği Nahçıvan turu ile sona erdi.