Uruguay’ın Türkiye’deki İlk Büyükelçisinden İlk Ziyaret Ankara Üniversitesine

Uruguay’ın Ankara Büyükelçisi Hugo Cayrus, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar’ı ziyaret etti.

Uruguay’ın Türkiye’deki ilk büyükelçisi olan Cayrus, güven mektubunu sunduktan sonraki ilk ziyaretini Ankara Üniversitesine gerçekleştirdi. Büyükelçi Cayrus ve Rektör Ünüvar arasındaki görüşmede, Uruguay üniversiteleri ile Ankara Üniversitesi arasında eğitim alanında yapılabilecek iş birliği imkânları ele alındı.

Büyükelçi Cayrus, ziyarette, 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerden dolayı bağ sağlığı dileklerini iletti.

38 yıllık bir diplomat olarak, yıllardır Türkiye’de Uruguay Büyükelçiliğinin olması gerektiğine inandığını, sonunda büyükelçiliğin açılmasına karar verildiğini belirten Cayrus, “Bir büyükelçilik açmak gerçekten zorlu bir süreç, ancak bu kadar çabaya, emeğe değdi. Ben Uruguay’ın Türkiye’deki ilk büyükelçisi olmaktan gurur duyuyorum” dedi.

“İş Birliğine Hazırız”

Her ne kadar ekonomik ilişkilere daha fazla önem verilse de kültürel ve akademik ilişkilerin ülkeler arasındaki ilişkilerin uzun vadede gelişmesini sağladığına dikkat çeken Büyükelçi Cayrus, “Uruguay Büyükelçisi olarak, her zaman akademik ilişkilerimizi geliştirmeye, daha ileri bir noktaya götürmeye ve sizlerle iş birliği yapmaya açık olduğumuzu ifade etmek isterim. Gerek Ankara Üniversitesinin protokol imzaladığı Uruguay Cumhuriyet Üniversitesi ile olsun gerekse Uruguay’da bulunan diğer üniversitelerle olsun iş birliği açısından yardımcı olmaya hazırım” diye konuştu.

“Uruguay’la Eğitim İş Birliğimizi Mutlaka Artırmamız Lazım”

Rektör Ünüvar da Türkiye ile Uruguay arasında neredeyse 90 yıllık bir diyalog bulunduğuna işaret etti. Ünüvar, her ne kadar akademik iş birliği istenilen seviyede olmasa da Türkiye ile Uruguay’ın bunu geliştirmesi gerektiğini vurguladı.

Ankara Üniversitesinin 2021 yılı mart ayında Uruguay Cumhuriyet Üniversitesi ile bir iş birliği protokolü imzaladığını anımsatan Ünüvar, Büyükelçi Cayrus’un, akademik anlamdaki bu iş birliği protokolünün sayısını ve ilişkileri artıracağına inandığını kaydetti. Ünüvar, ülkeler arasındaki ilişkilerde işin ticari yönü ön plana çıksa da eğitim alanındaki iş birliklerinin tarafları daha kalıcı neticelere ulaştırdığının altını çizdi.

Rektör Ünüvar, görüşmede Türk kulüplerinde oynayan Uruguaylı futbolcuların gündeme gelmesi üzerine, spor alanında iyi bir köprü mekanizması oluştuğunu, aynısını eğitimde de oluşturmak gerektiğini dile getirdi. Ünüvar, “Uruguay’la eğitim iş birliğimizi mutlaka artırmamız lazım” dedi.

Güven Mektubundan Sonraki İlk Ziyaret

Büyükelçi Cayrus’un, Ankara Üniversitesine yaptığı ziyaretin güven mektubunu sunduktan sonra gerçekleştirdiği ilk ziyaret olduğunu ifade etmesi üzerine Rektör Ünüvar, bunu, Ankara Üniversitesine duyulan güvenin işareti olarak değerlendirdiğini kaydetti.

Büyükelçi Cayrus, Dış İlişkiler Koordinatörü Prof. Dr. Özge Ülker’in de hazır bulunduğu görüşme sonrası Ankara Üniversitesi Şeref Defteri’ni imzaladı. Ardından hediye takdimi gerçekleştirilerek, anı fotoğrafı çektirildi.