Yükseköğretim Heyeti Gambiya Cumhurbaşkanı Barrow’la Görüştü

Eğitim alanında ilişkileri güçlendirme hedefiyle Gambiya’ya resmi ziyarette bulunan YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan başkanlığındaki heyet, Gambiya Cumhurbaşkanı Adama Barrow tarafından kabul edildi.

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, YÖK Başkan Danışmanı Büyükelçi Mustafa Türker Arı, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tuğba Ensari, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Tevfik Zeyrek ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi TEKNOKENT Genel Müdürü Serdar Raşit Alemdar’dan oluşan heyet, Gambiya Yükseköğretim, Araştırma, Bilim ve Teknoloji Bakanı Prof. Dr. Pierre Gomez ve üniversitelerle yapılan görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Barrow’u ziyaret etti.

Ziraat ve Sağlık Başta Olmak Üzere Pek Çok Alanda İş Birliği

Cumhurbaşkanı Barrow, Türkiye’nin Banjul Büyükelçisi Tolga Bermek’in de bulunduğu kabulde, Türk yükseköğretim heyetine, eğitim alanında iki ülke arasındaki iş birliğini güçlendirme taahhüdünü dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, çeşitli alanlarda iş birliği fırsatı oluşturan karşılıklı ziyaretler için teşekkür eden Barrow, heyete, daha fazla Gambiyalının eğitilmesine olanak sağlamak için uzaktan eğitim programları uygulamayı önerdi.

Türkiye’nin Banjul Büyükelçisi Bermek ise, 300’den fazla Gambiyalı öğrencinin şu an Türkiye’de gördüğünü, 180’in üzerinde öğrencinin de Türkiye’den burs aldığını ifade etti. Bermek, önümüzdeki dönemde burstan yararlananların sayısını artırma planları olduğunu da vurguladı.

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Gündoğan da Cumhurbaşkanı Barrow’a, Türk yükseköğretim sistemi hakkında genel bilgiler aktardı.

Yapılan görüşmede; ziraat, sağlık, deniz bilimi, teknik ve mesleki eğitim, bilim ve iletişim teknolojileri ile araştırma alanında olası iş birlikleri değerlendirildi.

Cumhurbaşkanı Barrow’a “Gazi Mecliste O Gece” Kitabı

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Cumhurbaşkanı Barrow’a, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Türkiye Büyük Millet Meclisinde yaşanılanların anlatıldığı “Gazi Mecliste O Gece” kitabının İngilizce çevirisini takdim etti.

Cumhurbaşkanı Barrow ve Banjul Büyükelçisi Tolga Bermek, ziyaret sonrası Gambiya basınına görüşmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Büyükelçi Bermek’e Ziyaret

Heyet, Cumhurbaşkanlığındaki kabulün ardından Türkiye’nin Banjul Büyükelçiliğini ziyaret etti. Rektör Ünüvar, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olan Büyükelçi Bermek’e, Ankara Üniversitesi rozeti ve güneş kursu ile eğitim dönemine ait çerçeveletilmiş transkripti hediye etti.

Heyet, Üniversitenin Uygulama Alanlarını Gezdi

Gambiya’da temaslarını sürdüren YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan başkanlığındaki heyet, başkent Banjul ve çevresindeki kampüsleri gezerek, üniversite öğrencilerinin uygulama alanlarında incelemelerde bulundu.

Gambiya programının ilk gününde, Yükseköğretim, Araştırma, Bilim ve Teknoloji Bakanı Prof. Dr. Pierre Gomez ve üniversite yöneticilerinin ülkedeki yükseköğretim faaliyetleri hakkındaki sunumlarını dinleyen heyet, programın ikinci gününde kampüsleri gezdi.

Heyet, yapımına 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın talimatıyla 1991 yılında başlanan, 1999 yılında tamamlanarak 2001 yılında Gambiya’ya devredilen dökümhane ile atölyelerde incelemelerde bulundu. Uygulamalı Bilimler, Mühendislik ve Teknoloji Üniversitesine bağlı meslek yüksekokulundaki dökümhanede Gambiyalı öğrencilere ders veren teknik öğretmen Asım Şahin, heyeti yürütülen çalışmalar hakkında bilgilendirdi.

Ardından şehrin dışında, yine Uygulamalı Bilimler, Mühendislik ve Teknoloji Üniversitesine bağlı olarak otomotiv ve ahşap üzerine eğitim verilen meslek yüksekokulunu dolaşan heyet, inşaatı tamamlanmış bir başka meslek yüksekokulunda da incelemelerde bulundu. Heyettekiler, Gambiya Üniversitesine ait kolej inşaatını da gezerek, ziyaretçi defterini imzaladı.

Bakan Gomez’den Heyet Onuruna Akşam Yemeği

Heyet, akşam da Yükseköğretim, Araştırma, Bilim ve Teknoloji Bakanı Prof. Dr. Pierre Gomez tarafından verilen akşam yemeğine katıldı. Yemekte Bakan Gomez, Türkiye’nin Banjul Büyükelçisi Tolga Bermek ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, birer konuşma yaparak, Gambiya ile Türkiye arasındaki ilişkilere değindiler.

Ayrıca, yemek programında, yöresel enstrümanlarla müzik dinletisi sunuldu.

Program sonunda Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Gambiya ile iş birliği protokolü imzaladı.