Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Perseid Göktaşı Yağmurları Etkinliği

Halk arasında “kayan yıldızlar” olarak bilinen göktaşları (meteorlar) gökbilimin en çok ilgi çeken konularındandır. Atmosfere çok büyük hızlarla çarpan parçacıkların yanmasıyla meydana gelen göktaşı (meteor) yağmurları, özel zamanlarda izlenmesi çok keyifli olan ve yaşamımız için tehdit oluşturmayan görsel şölenlerdir. Bu olaylardan biri olan Perseid göktaşı yağmurları, Swift-Tuttle kuyrukluyıldızı tarafından bırakılan kalıntıların içinden dünyamızın geçmesi sonucu oluşur. Uygun koşullarda, saatte 80’e varan sayılarda gözlenmesi beklenmektedir.

Atmosferimiz ve yaşamımız için potansiyel bir tehdit olarak değerlendirilebilecek olan göktaşlarından, özellikle bir asteroid (küçük gezegen) veya bir kuyrukluyıldız ile ilişkili olanların yörüngeleri, büyüklükleri ve atmosferimize giriş hızları çok iyi hesaplanmıştır. Dünyamız yörüngesi üzerinde, bir kuyrukluyıldız veya bir asteroidin (küçük gezegenin) kalıntısı olan bu göktaşlarının bulundukları bölgeden her yıl geçmektedir. Bu nedenle her yıl aynı zamanlarda bir kuyrukluyıldız veya küçük gezegen kalıntısından kaynaklanan bir göktaşı yağmuru izleriz. Dünyamız yörüngesinin kalıntı olan bir bölgesinden her geçişinde, buradaki kalıntı daha da azalır ve büyük göktaşlarının sayısı iyice düşer. 12 Ağustos 2014 gecesi gerçekleşecek olan göktaşı yağmurunda da Dünyamızın atmosferine büyük bir göktaşının çarpması beklenmemektedir. Seyredeceğimiz bu görsel şölen, çok küçük çakıl taşları büyüklüğündeki göktaşlarının atmosferimize girip yandıklarında bıraktıkları izlerdir.

Bu görsel şölen, Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi tarafından düzenlenen bir özel etkinlik olarak Perseid Göktaşı Yağmurları etkinliği ile katılımcılara sunuluyor.  Perseid göktaşı yağmurları özel etkinliğinde, katılımcılar hem bu görsel şöleni çıplak gözle izleyecekler, hem konuya ilişkin uzman astronomlardan gökbilimin bu merak uyandıran alanına yönelik bilgi alacaklar, hem güneş sistemi üyelerinden Ay, Mars, Satürn’ü ve  derin uzay cisimlerini rasathanedeki teleskoplarla izleyecekler hem de yine gökyüzündeki güzel desenler olan takımyıldızları tanıma fırsatı yakalayacaklar.

12 Ağustos 2014 Salı akşamı Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Perseid Göktaşı Yağmurları Özel Etkinliği’nde görüşmek üzere!

Etkinlik başlama saati                  : 20:00

Etkinlik bitiş saati                          : 00:00

Not: Rasathane’nin konumu nedeniyle şehir merkezinden daha soğuk olduğunu ve gözlemlerin açık havada yapılacağını hatırlatarak, katılımcıların yanlarına bere, atkı, eldiven ve kalın giysilerini almalarını öneririz. Havanın kapalı olması durumunda içinde gözlemlerin bulunmadığı alternatif bir program takip edilecektir. Rasathane’de sıcak çay-kahve gibi içecekler bulunmaktadır.  Etkinliğimiz Ankara Üniversitesi personeli, personel yakınları ve öğrencileri için ücretsiz iken, diğer katılımcılardan yetişkinler için 5 TL, öğrenciler için 2.5 TL olmak üzere ücret alınmaktadır.

Detaylı bilgiye http://rasathane.ankara.edu.tr adresinden ulaşabilirsiniz!