2014 Türk-Alman Bilim Yılı Açılış Töreni Ankara Üniversitesinde Gerçekleştirildi

2014’ün Türk-Alman Bilim Yılı olarak ilan edilmesi nedeni ile düzenlenen açılış toplantısı 6 Mart 2014 tarihinde Ankara Üniversitesinde gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan Alman Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Eberhard Pohl, iki ülke arasındaki geçmişe dayalı dostluğu bir temel olarak kullanarak üstüne Türk –Alman Bilim Yılını inşa edeceklerini belirtti. Ankara Üniversitesinin Türk-Alman akademik işbirliğinde çok özel bir geçmişe sahip olduğunu hatırlatan Pohl, “2. Dünya Savaşı sırasında Türkiye’ye sığınan çok sayıda Alman Profesörü genç Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna önemli katkılar sağlarken kendileri de ikinci bir vatan bulmuşlardı” dedi. Almanya’da 23 Ocak 2014 tarihinde törenle açılan 2014 Türk-Alman Bilim Yılının iki ülkenin uzun bir geçmişe dayalı ortaklıklarına yeni zenginlikler kazandıracağını umduklarının altını çizen Pohl, Alman ve Türk Üniversiteleri arasında şu anda 990 işbirliği projesi olduğunu hatırlatarak, özellikle sağlık bilimleri, biyoteknoloji, gıda ve tarım bilimlerinde yakın işbirliği içinde olduğumuzu ifade etti. Pohl, Türk-Alman Bilim Yılının geleceğimize birlikte şekil verme iddiasını taşıdığına dikkati çekerek “Bilim yaratıcılıktır ve sınırları aşar. İşbirliğimizi geliştirmek yolunda attığımız her adım inovasyon yeteneğimizi katlayacak ve ülkelerimizin gelişimine katkıda bulunacaktır” dedi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ise yaptığı konuşmasında, 2. Dünya Savaşı sırasında Türkiye’ye sığınan onlarca bilim insanının Türkiye’nin çağdaşlaşmasında, akademik hayatında büyük emekleri olduğunun altını çizdi. Bilim Yılı etkinlikleri nedeniyle sağlıktan sosyal bilimlere kadar bilimsel etkinlikler, konferanslar, paneller ve çalıştaylar yapılacağını hatırlatan Prof. Dr. İbiş, Türkiye’nin ilk üniversitesi olan Ankara Üniversitesinin bu konudaki sorumluluklarını yerine getireceğini de sözlerine ekledi. Prof. İbiş Türk-Alman Bilim Yılı çalışmaları çerçevesinde Türk ve Alman İlahiyat akademisyenlerinin hazırladığı İslamiyet ve Hristiyanlık Terimler Sözlüğünün dinlerin daha iyi anlaşılması ve gerçek boyutlarının görülmesine katkı sağladığını ifade etti. Prof. İbiş Ankara Üniversitesine katkısı olmuş, emeği geçmiş Alman Bilim insanlarının hayatlarını ve anılarını kitaplaştırmak için çalışmalar yapmayı planladıklarını da kaydetti.

Toplantıda konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ayhan Karaca, Türkiye Cumhuriyetinin ilk üniversitesi olan Ankara Üniversitesinin 2014 Türk-Alman Bilim Yılı çalışmaları içinde yer alacak aktörler anlamında çok özel bir yeri bulunduğunu belirtti. Karaca, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının bilim diplomasisine verdiği önem çerçevesinde Almanya ile bilimsel alandaki ortak çalışmaları önemsediklerinin altını çizdi. Bilim yılı kapsamında üniversitelerimizi, araştırma merkezlerimizi, laboratuvarlarımızı bir araya getirmek, bilim insanlarımızın ortak projeler yürütmesini sağlamak en temel hedefleri olduğunu belirten Karaca, “Böylece her iki ülkedeki genç akademisyenlerimiz de kendilerini geliştirme imkânı bulacaktır” dedi.

Toplantıda bir konferans veren Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr.Semih Baskan, Mekteb-i Tıbbıye-i Şahane’ye gelen Prof. Dr. Robert Rieder, Prof. Dr. Georg Deycke ve Prof. Dr. Julius Wieting ile başlayan eğitimi işbirliğinin Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatı ile 30 bilim adamının yeni kurulan İstanbul Üniversitesi’nde göreve başlamaları ile güçlendiğini belirtti. Prof. Dr. Baskan daha sonra bir grubunda yeni kurulan Ankara Tıp Fakültesi’nde çalışmaya başladıklarını aktardı. Ayrıca etkinlikte Prof. Dr. Cemalettin Çiftçi 1933 yılında kurulan Yüksek Ziraat Enstitüsü’ne ve Prof. Dr. Muammer Canel 1943 yılında kurulan Fen Fakültesi’ne Alman öğretim üyelerinin katkılarını anlattılar. Doç. Dr. Kenan Bilici yaptığı sunumda Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi binasını yapan mimar Prof. Dr. Bruno Taut’un hayatından kesitler sundu.

Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Arzu Oğuz, Prof. Dr. Ernst Eduard Hirsch’ in 31 yaşında ülkemize geldiğini ve 20 yıl kaldığını belirtti. Siyasal Bilgiler Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ruşen Keleş ise Prof. Dr. Ernst Reuter’in kent planlaması ile ilgili çalışmalarını aktardı.
Açılış toplantısında toplam 42 Alman öğretim üyesinin Üniversitemizde görev yaptığı ve önemli katkılar sağladığı belgelerle ortaya konuldu. “Geçmişten Geleceğe ” konulu panelde ise Hannover Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ludwig Haas, Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Musa Ayık, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nden Prof. Dr. MusaKadıoğlu, DAAD Ankara Müdürü Sara Schackert konuşmacı olarak yer aldılar. Mühendislik Fakültesi’nden Prof. Dr. Yalçın Elerman’ın moderatörlüğünü üstlendiği panelde konuşmacılar yıllara dayanan bilimsel işbirliklerinin daha da güçlenmesi için neler yapılabileceği konusunu tartıştılar.

Diğer

tümünü görüntüle