2022 TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri

Türkiye Bilimler Akademisi’nin üstün başarılı bilim insanlarını onurlandırmak, ödüllendirmek; bilimsel çalışmaları ve bilim insanlığını teşvik ve takdir ile uluslararası ilişkiler temsil misyonu kapsamında 2015 yılında başlatmış olduğu Uluslararası TÜBA Akademi Ödülleri’ne 2022 yılı için aday gösterme süreci başlamıştır.

Her yıl Fen ve Mühendislik Bilimleri, Sağlık ve Yaşam Bilimleri ile Sosyal ve Beşeri Bilimler olmak üzere üç kategoride aday gösterilenlere, her kategoride bir ödül olarak verilen Uluslararası TÜBA Akademi Ödülleri ilgili alanda özgün, öncü ve çığır açıcı çalışmaları olan bilim insanlarına tevcih edilir.

Her yıl ödüllerden bir tanesi, üç alan arasında dönüşümlü olarak, yalnızca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan veya Türkiye’yle ilgili, bağlantılı çalışmaları olan bilim insanlarına verilir. 2022 yılı için Türkiye bağlantılı ödül Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2022 yılının Sürdürülebilir Kalkınma için Uluslararası Temel Bilimler Yılı olarak ilan edilmesi sebebiyle Fen ve Mühendislik Bilimleri kategorisinde verilecektir. Her üç kategorideki ödüller Türkiye ve dünyadaki bütün bilim insanlarına açıktır.

Uluslararası TÜBA Akademi Ödüllerine; TÜBA üyeleri, Türkiye’deki Üniversite Rektörlükleri, TÜBA’nın ilişkili olduğu Bilim Akademileri ve Akademiler arası kuruluşlar ve davet edilen diğer bilim kuruluşları ve bilim insanları tarafından aday gösterilebilir. Mevcut TÜBA üyeleri, çalışanları ve değerlendirme süreçlerinde yer alan bilim insanları aday gösterilemezler. Ayrıca, Akademi Ödüllerine önerilen adayların son üç yıl içinde Türkiye’deki kamu kurum ve kuruluşlarınca ulusal ve/veya uluslararası düzeyde verilmiş olan bir başka bilim ödülü almamış olması gerekir.

Ödül sahipleri yerli ve yabancı hakem görüşleri ve alan komitelerinin değerlendirmelerine dayalı olarak Akademi Konseyince belirlenmektedir. Akademi Ödülü Madalyası ve Beratı ile takribi 30.000 USD tutarında parasal ödülden oluşan Akademi Ödülleri, T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen törenle sahiplerine tevdi edilecektir.

Ayrıntılı bilgiye http://www.tuba.gov.tr/tr/tuba-odulleri/uluslararasi-tuba-akademi-odulleri  linkinden ulaşabilirsiniz.

2022 yılı için son aday gösterme tarihi 15/4/2022’dir.

 

 

 

Diğer

tümünü görüntüle