Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğrencileri Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyor

Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri, Avrupa Birliği Bakanlığı ve Türk Ulusal Ajansı tarafından desteklenen Beyaz Diş Projesini hayata geçirdiler. Hırvatistan Zagreb Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ve Hollanda Amsterdam ACTA Diş Hekimliği Fakültesi ile ortaklaşa gerçekleştirilen proje ile 5-7 yaş arasındaki çocuklara ağız bakımı eğitimi tiyatral bir şekilde veriliyor.

“Beyaz Dişler” adlı ulus-ötesi gençlik girişim projesi, Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Genç Aktivistler grubu tarafından başlatıldı. Avrupa Birliği Bakanlığı ve Türk Ulusal Ajans’ı tarafından finanse edilen ve 1 Eylül 2013 tarihinde başlatılan proje, Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanlığı ve Colgate firması tarafından da destekleniyor. Proje ekibi, Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 6 öğrenci ve Anatomi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Burak Bilecenoğlu’ndan oluşuyor.
Proje, yeterli seviyede ve yeterli etkinlikte ağız bakımı eğitimini alamadığı tespit edilen 5-7 yaş aralığındaki çocuklar için hem eğlenceli hem de öğretici bir ağız bakımı eğitimi programı hazırlamak amacıyla başlatıldı. Projenin Ekim ayı başında gerçekleştirilen ilk ayağında Ankara’nın Mamak ilçesindeki 2 ilkokula gidildi. Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gürkan Gür ve projenin hazırlık sürecine destek veren Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Şaziye Sarı’nın da içinde bulunduğu bir ekip genç aktivistler ile birlikte okulları ziyaret ettiler.

Beyaz Dişler Projesinin daha öğretici ve eğitici gerçekleştirilebilmesi için 2 metre boyunda dişler hazırlayan Genç aktivistler, projeye katılan okullardaki çocuklara diş çürüğünün tehlikesini anlattıktan sonra “Çürük Savaşçısı” kılığına girerek çürükle nasıl mücadele edileceğini, çocukların ne yapması gerektiğini tiyatral bir biçimde sergilediler. Kendilerine verilen fırçalar ile dişlerdeki çürükleri temizleyen çocuklara, birer “Çürük Savaşçısı” unvanı verildi. Projenin son kısmında ise, genç aktivistlerden birisi “Diş Perisi” kılığında Colgate firmasının proje için hibe ettiği diş fırçaları ve macunlarını çocuklara dağıttı. Projenin devamında benzer faaliyetlerin birçok okulda tekrarlanması planlanıyor.

Çalışmanın yurt dışı ortakları olan Hırvatistan Zagreb Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ve Hollanda Amsterdam ACTA Diş Hekimliği Fakültesi’nden gelen katılımcılar Türkiye ekibi ile birlikte 27 Ocak 2014 – 01 Şubat 2014 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde bir çalışma toplantısı düzenlediler. Hırvatistan ve Hollanda ekipleri de benzer faaliyetleri kendi ülkelerinde gerçekleştirdikten sonra projenin nihai raporunu hazırlayacaklar.